Pubers en met moeder melanoomkanker fase 4

6 oktober 2020 om 13.43
107 x gelezen

Beste..

al een aantal jaar kamp ik met uitzaaiingen als gevolg van melanoomkanker. Ik zweef telkens tussen behandelingen, bestralingen, Operaties, herstel en werk en gezin.

mijn man en ik hebben drie pubers (19,18 en 16). Telkens als ef weer ed  diagnose wordt gesteld en ik behandeld wordt zie ik de pubers schrikken. We proberen er met hen zoveel mogelijk over te praten. En het gewone leven voor hen door te laten gaan.

diverse malen hebben we geprobeerd om voor hen externe hulp in te schakelen, maar

ze geven aan hier geen behoefte aan te hebben. Ze bespreken dit liever met hun vrienden. Ik twijfel of dit voldoende is.

kan iemand ons hierover adviseren?

MvG Annemarie

Antwoord

Beste Annemarie,

Het is een hele klus om als gezin samen hiermee om te gaan. Zo te horen zijn jullie er bewust mee bezig door het samen te bespreken thuis en te vragen aan de kinderen wat zij nodig hebben. Als zij zelf geen behoefte hebben aan hulp elders dan is dat oké. Je geeft aan dat je twijfelt of het voldoende is. Bij ons centrum (Ingeborg Douwes centrum) komen vaak ouders met de vraag: wat kan ik voor mijn kinderen doen of hoe kunnen zij het beste ondersteund worden? Je kunt kijken welke hulpverlener in jouw regio hierin met je mee kunt kijken. Dat betekent dat de kinderen niet direct zelf hulp hoeven, maar dat wel iemand meekijkt of je zorgen terecht zijn, of wellicht niet nodig. Iemand kan dan jullie als ouders eventueel adviezen meegeven. Op kanker.nl kun je de verwijsgids vinden. Je kunt kijken wie in de regio deze hulp kan bieden. Mocht je in regio Amsterdam wonen dan is ons centrum een mogelijkheid (zie www.ingeborgdouwescentrum.nl) maar er zijn ook andere psycho-oncoligische centra verder in het land. Een andere optie is deze vraag voorleggen aan je huisarts en hem/haar laten meedenken welke hulpverlener in de buurt dit kan bieden. Het is heel normaal dat je graag meer zekerheid wil.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet,

Anja van Onna, GZ-psycholoog Ingeborg Douwes Centrum

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46