Mijn leerling haar broer heeft kanker

2 april 2021 om 12.22
99 x gelezen

Hallo,

Ik geef les aan een groep 5. Daar zit een heeeeeel heerlijk en lief meisje in. Haar ouders zijn gescheiden en haar broer heeft kanker. Een hele klote thuissituatie dus voor (mijn (niet echt mijn)) meisje van 8 jaar. Ze houdt zich erg groot maar de laatste tijd zie ik haar een beetje achteruit gaan. Ze heeft het best zwaar en lastig. 

Ik wil graag wat voor haar betekenen maar weet niet goed hoe. Zijn er boeken waar zij zich mee kan identificeren of 'moet' ik haar mijn 06 nummer geven zodat ik haar luisterende oor kan zijn wanneer zij dit nodig heeft. 

Alle tips zijn welkom!! En ik ben bereid heeeel veel te doen.

Antwoord

Beste Juf,

Wat fijn dat dit meisje zo een betrokken juf heeft en dat ze gezien wordt. Dit maakt vaak al zo een verschil. Het is fijn als ze gezien wordt, zonder dat ze meteen een uitzondering is in de klas. Wat kan helpen is actief momentjes creëren waarop je even met haar in gesprek kan gaan. Dat kan bijvoorbeeld door te vragen of ze even kan helpen met iets en dan een gesprekje aan te knopen. Of net even een hand op haar schouder leggen voor even die warmte. Je kan haar daarnaast ook door het geven van complimenten wat versterken.
Daarnaast is het goed als zij iets heeft waarin ze haar gevoelens kan uiten. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau kan dit bijvoorbeeld door een doosje met haar te maken waarin ze haar zorgen kwijt kan (door tekeningen of woorden) of met een mooi schriftje waarin ze kan schrijven. We adviseren dan wel ook een doosje/schriftje te hebben voor de dingen die juist goed gaan/fijn zijn. Zodat er ook balans blijft tussen de vervelende maar ook fijne dingen. Sommige kinderen zijn meer van het tekenen en andere meer van het schrijven. In zo’n zorgen doosje kan je eventueel ook een geheim vak maken wat echt helemaal voor haar is, voor dingen die ze wel kwijt wil maar niet wil delen.
Wat ook kan helpen is met haar oefenen dat ze in gedachte naar een veilige plek kan gaan om zich in nare situaties rustig en sterker te voelen. Op https://www.ingeborgdouwescentrum.nl/clienten/kinderen-jongeren/ontspanningsoefeningen/ is deze te vinden samen met nog andere ontspanningsoefeningen. Daarnaast is daar ook nog meer informatie te vinden over het thema kanker in het gezin. 

Er bestaat ook het broers en zussenboek van Anjet van Dijken, wat speciaal is voor kinderen met een zieke broer of zus.

Als kinderen op deze leeftijd een mobiel hebben, komt h​et vaak voor dat ouders nog meelezen. Dit kan maken dat dit voor de kinderen moeilijk is​ om werkelijk te uiten wat ze dwars zit.  Wij zien kinderen die al angstvallig tekeningen bij de therapeut willen houden omdat ze bang zijn dat anders hun ouder boos wordt of omdat hun ouder het al zo zwaar heeft. We denken dat het ook al zo krachtig is dat ze door jou gezien en gehoord wordt op school.  

Broertjes en zusjes van een kankerpatiënt hebben het vaak moeilijk en hebben aandacht nodig, je kan als docent ook de ouders wijzen op dat jij signaleert dat ze het moeilijk heeft en navragen wat zij met het meisje doen. Wellicht is het dan ook mogelijk dat ouders wat exclusieve tijd met haar plannen.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46