Gebruik van kinderboekjes bij het vertellen van een kankerdiagnose

Hallo

Ik ben Sophie en ben momenteel vierdejaarsstudent verpleegkunde in Leuven (België). Wij hebben op school een opdracht gekregen in het kader van een oncologisch verpleegkundig probleem en vroegen ons af wat de meerwaarde kan zijn van het gebruik van een kinderboekje om aan je kind te vertellen dat je kanker heb. We vinden inderdaad wel terug dat deze boekjes een goed hulpmiddel zijn, maar we vinden niet concreet terug hoe je dit moet aanpakken met de boekjes en op welk moment je best zo een boekje aan je kind kan geven? Zijn hier enkele concrete tips rond?

Is het mogelijk om ons hiermee te helpen?

Alvast bedankt

Groetjes Sophie

Antwoord

Beste Sophie,

Wanneer aan een kind wordt uitgelegd wat kanker is, kan een boek handig zijn omdat beelden belangrijk zijn voor het begrip van kinderen. Voor kinderen is een concrete en visuele uitleg het prettigste. Op www.kankerspoken.nl zie je bijvoorbeeld filmpjes per leeftijdsgroep.

De boekjes of filmpjes kunnen bij het vertellen van de diagnose worden gebruikt of als een kind later vragen krijgt of als je als ouder/verzorger/hulpverlener merkt dat een kind de uitleg nodig heeft. Voor veel kinderen is herhaling ook goed. Het begrijpen van wat een ouder meemaakt kan helpend zijn in de coping van het kind. Soms kan een fantasie angstiger zijn dan de werkelijkheid.

Ik hoor graag of ik hiermee antwoord geef op je vraag. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Hartelijke groet,

Anja van Onna

GZ-psycholoog Ingeborg Douwes Centrum

Laatst bewerkt: 01/10/2019 - 17:05