Iemand in mijn familie heeft kanker

Opslaan

Als iemand in je familie kanker krijgt, kan dat erg veel stress veroorzaken. Vooral als iemand dicht bij je staat. Je moet misschien dingen regelen en krijgt er extra taken bij. Ook emotioneel zal de ziekte je raken.

Zorgen voor een familielid met kanker

Je wilt misschien voor je familielid zorgen. Door hem of haar naar het ziekenhuis te brengen, thuis te verzorgen of het huishouden op je te nemen.

Zorgen voor iemand in je familie kan voldoening geven. Ook kan het de band met de ander versterken. Tegelijkertijd kan het veel invloed uitoefenen op je eigen leven. Als je nog een baan en/of een gezin heeft, kan mantelzorg behoorlijk intensief zijn. Dat geldt ook als je al wat ouder bent en/of in minder goede conditie bent.

Hoe kun je de zorg volhouden

Je kunt de zorg het beste volhouden als je ook goed voor jezelf zorgt:

  • Neem elke dag even tijd om iets te doen wat je leuk of ontspannend vindt (hoe moeilijk dat soms ook is). 
  • Probeer ook tijd vrij te maken voor sociale contacten. Ze zijn een afleiding en kunnen zorgen voor een stukje ontspanning. Anderen kunnen je ook (emotionele) steun en praktische hulp geven. 
  • Schakel tijdig extra hulp in. Bijvoorbeeld van familieleden, vrijwilligers of professionele hulpverleners. De meeste mensen vinden het fijn om te helpen

Lees ook: Wie kan mij helpen of steunen?

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.