Mijn vader of moeder heeft kanker

Opslaan

Krijgt je vader of moeder kanker, dan kan dat verschillende emoties oproepen. Bijvoorbeeld angst, verdriet, boosheid, machteloosheid of schuldgevoel. Het hangt onder andere af van de band met je ouder welke emoties je ervaart en hoe sterk deze emoties zijn.

Zorgen voor je vader of moeder

Je wilt misschien voor je vader en/of moeder zorgen. Door hem of haar naar het ziekenhuis te brengen, thuis te verzorgen of het huishouden op je te nemen. Dat heet mantelzorg.

Zorgen voor je zieke vader of moeder kan voldoening geven. Ook kan het de band met je ouder(s) versterken. Tegelijkertijd kan het veel invloed uitoefenen op je eigen leven. Als je nog een baan en/of een gezin hebt, kan mantelzorg behoorlijk intensief zijn. Dat geldt ook als je al wat ouder bent en/of in minder goede conditie bent.

Hoe kun je de zorg volhouden

Je kunt de zorg het beste volhouden als je ook goed voor jezelf zorgt:

  • Neem elke dag even tijd om iets te doen wat je leuk of ontspannend vindt (hoe moeilijk dat soms ook is). 
  • Probeer ook tijd vrij te maken voor sociale contacten. Ze zijn een afleiding en kunnen zorgen voor een stukje ontspanning. Anderen kunnen je ook (emotionele) steun en praktische hulp geven.
  • Schakel tijdig hulp in. Bijvoorbeeld van familieleden, vrijwilligers of professionele hulpverleners. De meeste mensen vinden het fijn om te helpen.

Lees ook: Wie kan mij helpen of steunen?

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.