Stel je vraag over Huidkanker en melanomen aan een multidisciplinair team van het AvL

vrijdag 29 mei 2015 om 08:33,
gewijzigd dinsdag 18 september 2018 om 16:41

Hieronder kun je een vraag stellen over huidkanker en melanomen aan een multidisciplinair team van het Antoni van Leeuwenhoek Huid- en Melanoom Centrum.

Waarover kun je vragen stellen?

Alle vragen die je hebt over huidkanker en melanomen mogen gesteld worden, maar goed om te weten is:

  • In de antwoorden zal nóóit een behandeladvies gegeven worden.
  • Het antwoord is gericht op het geven van informatie. Soms om te bevestigen wat je al weet, dan weer om je te helpen met het formuleren van vragen die je kunt stellen aan je eigen arts.

Let op!

  • Je krijgt hier geen antwoord op vragen waarin je om een tweede mening/second opinion vraagt over je persoonlijke behandelsituatie of diagnose.
  • Houd er rekening mee dat de informatie die je op deze plek krijgt, nooit in de plaats mag komen van een consult bij de arts.

Wat geeft het beste resultaat?

  • Je stelt je vraag zo duidelijk mogelijk. Bedenk vooraf wat je precies wilt weten en wat belangrijk is om te vertellen over je ziektegeschiedenis.
  • Het multidisciplinair team van het Antoni van Leeuwenhoek Huid- en Melanoom Centrum geeft in ieder geval binnen 5 werkdagen antwoord.
  • De vraag is zichtbaar voor andere bezoekers.
  • Andere deelnemers kunnen ook reageren op jouw vraag. De deskundigen kunnen deze reacties betrekken in het antwoord.
  • Nadat de vraag beantwoord is, wordt de vraag ‘gesloten’. Maar, vraag én antwoord zullen beschikbaar blijven voor andere bezoekers van Kanker.nl.

Wie kunnen vragen stellen?
Alleen als je een account hebt op kanker.nl, kun je een vraag stellen aan de deskundigen. Ben je nog geen deelnemer, meld je dan aan.

Hoe kun je een vraag stellen?
Stel je vraag door hieronder op Reageren te klikken en je vraag te stellen. Je krijgt het antwoord vervolgens als reactie op je vraag.

Wie maken deel uit van het multidisciplinair team?Het multidisciplinair team bestaat uit John Haanen (internist), Hans van Thienen (internist), Christian Blank (internist), Germaine Relyveld (dermatoloog), Marianne Crijns (dermatoloog), Alexander van Akkooi (chirurg), Sylvia ter Meulen (verpleegkundig specialist chirurgie/dermatologie) en Anne Miek Koenen (verpleegkundig specialist chirurgie)

Disclaimer

531 reacties

Graag zou ik wat meer informatie willen ontvangen over vitamine d Ik lees namelijk ook dat er een vitamine d tekort kan ontstaan als je de zon helemaal ontwijkt en dat dit de kans ook weer kan vergroten om huidkanker te krijgen, kunt u mij uitleg geven en advies hoe hier mee om te gaan? Is het bijvoorbeeld verstandig het vitamine d gehalte af en toe te laten prikken? Alvast bedankt
Laatst bewerkt: 17/08/2018 - 12:24

Beste Anouk,

Het is inderdaad raadzaam om af en toe het vitamine D te laten bepalen als u de zon mijdt.

Het is bekend dat vitamine D mogelijk beschermt tegen verschillende ziekten, waaronder bepaalde soorten kanker. Echter, het is altijd beter om u goed te beschermen tegen de zon en extra vitamine D in te nemen, dan niet beschermen in de zon, vanwege de positieve effecten van de vitamine D.

Met vriendelijke groet,

Dr. Germaine Relyveld, dermatoloog

Antoni van Leeuwenhoek



Laatst bewerkt: 29/08/2018 - 11:44
Hallo,
Ik heb een vraag want ik maak me ernstig zorgen over een neefje van mij die te horen gekregen heeft dat hij uitgezaaide melanoom heeft.

Hij heeft meerdere tumoren in de longen waarvan 1 tumor de luchtpijp en slokdarm omvat.

Kan men ervoor zorgen dat hij niet zal gaan stikken? Dat is mijn enige vraag voor mij 39-jarige neefje die het nu al benauwd heeft.
Met vriendelijke groet,
Marieke Vos
Laatst bewerkt: 29/08/2018 - 11:44

Beste Marieke,


Wat een naar bericht, helaas kunnen wij hier niet een goed antwoord op geven aangezien wij niet op de hoogte zijn van de persoonlijke situatie van uw neef. Dit is een vraag welke hij moet bespreken met zijn behandeld arts.

Veel sterkte.


Vriendelijke groet, Anne Miek Koenen, verpleegkundig specialist melanoom

Laatst bewerkt: 29/08/2018 - 11:44

Beste ,

Wat een vervelend nieuws! Gelukkig is het melanoom niet erg dik en ligt het dus op de grens om wel of niet een schildwachtklierprocedure aan te bieden.

Dat is vanwege de geringe kans op uitzaaiingen (maximaal 10% in deze situatie).

Er zijn 2 belangrijke redenen om toch een schildwachtklier procedure te overwegen: ten eerste als je zelf informatie wilt over je prognose.

Ten tweede: binnenkort zal aanvullend behandelen na het vaststellen van een uitzaaiing in de schildwachtklier mogelijk gaan worden, maar dan moet je die informatie wel hebben.

Veel sterkte met je besluit.

Met vriendelijke groet,

dr. Alexander C.J. van Akkooi, Melanoom en Sarcoom Chirurg

Antoni van Leeuwenhoek

Laatst bewerkt: 29/08/2018 - 11:44
Hartelijk dank voor uw antwoord.
Ik heb nog een aanvullende vraag, de ingreep heeft op 23 juli plaatsgevonden. Het gesprek met de chirurg vindt plaats op 29 augustus. De zogeheten tweede ingreep zal dan gelet op de wachttijden pas begin oktober plaatsvinden. Is dat aan de late kant of maakt dat op zich niet uit?
Laatst bewerkt: 29/08/2018 - 11:44
Beste dr Alexander,
Ik lees in je antwoord dat er binnenkort aanvullend behandelen na het vaststellen van uitzaaiingen in de schildwachtklier mogelijk zijn?
Is dat op heden nog niet mogelijk?
Wat is op heden de beste oplossing indien er uitzaaiingen zijn?
Bij mij was de diagnose stage Ib pt2a Clark level III breslow 1,83
Geen ulceratie noch vasculaire permeatie. Het letsel was volledig verwijderd, nadien bredere excisie + sentinelklier uitgevoerd.
Nu bang afwachten op het resultaat.
Mvg
Laatst bewerkt: 29/08/2018 - 11:44

Beste,

Ja, dat is een spannende situatie. We hopen voor een goede uitkomst voor je.

De aanvullende behandelingen van uitzaaiingen van tenminste 1 mm of groter in de sentinel node (SN) zijn onlangs door de EMA goedgekeurd.

We verwachten dat de behandeling binnenkort voor vergoeding wordt goedgekeurd en daarmee ook in Nederland beschikbaar wordt.

De precieze datum is nog niet bekend.

Veel sterkte.


Met vriendelijke groet,

dr. Alexander C.J. van Akkooi, Melanoom en Sarcoom Chirurg

antoni van Leeuwenhoek



Laatst bewerkt: 29/08/2018 - 11:44
Goedemorgen dr. van Akkooi,
lk heb inmiddels een gesprek gehad met de chirurg van het ASZ over wel of niet sentinelmethode node onderzoek. Hij is daar niet echt voorstander van omdat er slechts een kleine kans dat er iets gevonden wordt, de beslissing ligt echter bij mij.
inmiddels heb ik ook een echo gehad van de lymfeklieren, daar is gelukkig niets uitgekomen.
Ik heb echter nog twee vragen aan u:
Als blijkt dat er toch uitzaaiingen in de poortwachter worden gevonden komt dan iedereen in aanmerking voor de door u genoemde behandeling?
Zijn de risico’s op complicaties bij SN onderzoek inderdaad gering!
ik zie uw antwoord graag tegemoet, zodat ik a,s. maandagmiddag een goed besluit kan nemen.
MVG
Laatst bewerkt: 06/09/2018 - 08:18

Beste,

In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat de kans op complicaties bij een schildwachtklierprocedure laag is. Wanneer de schildwachtklier in de hals ligt, is het risico iets hoger, maar nog steeds beperkt.

Adjuvante immuuntherapie na schildwachtklierprocedure is (binnenkort) beschikbaar indien de uitzaaiing in de schildwachtklier groter is dan 1 mm.

vriendelijke groet,

Sylvia ter Meulen, verpleegkundig specialist Melanoom

Antoni van Leeuwenhoek

Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 06:07

Beste Vlas,

Nog even een aanvulling namens de Kanker.nl Infolijn,

Ik begrijp dat je heel veel vragen hebt over je melanoom en jouw specifieke situatie. Ik raad je aan om als je meer vragen hebt contact met ons op te nemen via 0800 0226622.

Vriendelijke groet,

Suzanne Drentje

Kanker Informatie Specialist Stichting kanker.nl

T +31 (0)800 022 6622 (gratis - van maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur)

E infolijn@kanker.nl

Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 13:44
Hallo,

eergisteren bij het eerst bezoek aan de huisarts voor een controle van een bultje in mijn oor, heeft mijn huisarts geconstateerd dat ik een goed aardig kankerbultje heb. Al twijfelde ze wel over het feit dat deze pijn doet sinds een aantal maanden.

Nu heb ik een antibacteriële crème gekregen. Mocht het toch een bacterie zijn zou het hier in 2 weken door weg moeten zijn.

Wanneer het niet weg is gaat ze het aanstippen met stikstof.

Door haar twijfel aan de pijn die ik in het bultje heb, twijfel ik of het wel goed is om dit weg te halen met stikstof. Wat als het wel een kwaadaardig bultje is? Kan dit dan geen kwaad?

Ik vraag me af of ik in deze situatie een second opinion aan moet vragen? En waar je dat dan kan. doen?

Of overdrijf ik het en moet ik meer vertouwen op wat de huisarts heeft gezien?

Bedankt alvast voor jullie tijd en reactie.

Groeten,

G
Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 13:44
Beste Geertje,
Dat is een vraag dit via deze website helaas lastig te beantwoorden is. Wij geven geen behandeladviezen, zeker omdat we niet alle benodigde informatie hebben. Maar als een plekje niet over gaat en er twijfel bestaat over goed- of kwaadaardig, is ons advies om er een biopt van te nemen en het op te sturen naar een patholoog. Dit kan de huisarts doen, maar ook een dermatoloog.
Veel sterkte.
Vriendelijke groet,Sylvia ter Meulen, verpleegkundig specialistAntoni van Leeuwenhoek
Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 13:44
Sylvia,

ontzettend bedankt voor je snelle reactie. Begrijpelijk dat er geen behandeladviezen gegeven worden via deze weg.

Bedankt mbt de biopt, als het bultje aanhoud na de crème ga ik dat voorstellen bij de huisarts.

Groeten,

Geertje
Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 13:44
Hallo, bij mij is afgelopen week een melanoom ontdekt op mijn rug. Hij is inmiddels weggehaald drie weken geleden. Nu had ik vervolgens een gesprek met de verpleegkundige die vrij snel begon over overlevingskansen en als de lymfeklier niet schoon zou zijn er niet veel aan te doen is. Zeer ongerust ging ik naar huis. Afgelopen vrijdag bij de chirurg geweest. Hij is heel luchtig en gaf aan dat de bron weg is dus geen reden meer tot echte zorg. Maakt niet uit wanneer de operatie is want de bron is weg... heb ik me nu voor niks zo’n zorgen gemaakt?
Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 13:44

Beste,

Helaas ben je de eerste keer niet helemaal goed voorgelicht. Als een melanoom is weggehaald dan is de 2de operatie vooral preventief. Er wordt extra huid weg genomen om eventuele satellieten weg te halen. Het onderzoek van de lymfeklier is ook preventief, want de grootste kans is dat die schoon is.Mocht daar wel iets in gevonden worden, dan maakt dat niet uit of je dat snel of pas iets later ontdekt. Dat verschil in weken heeft gelukkig geen invloed op de prognose. In Nederland hebben we afgesproken dat we proberen dit wel < 6 weken te doen.

Mocht er onverhoopt toch wat in de lymfeklier gevonden worden, dan is het heel erg afhankelijk wat dat is (< 1 mm of > 1 mm). Er is vandaag nog geen nabehandeling mogelijk, maar binnenkort wel (in het geval van een uitzaaiing van > 1 mm).

Veel sterkte!


Met vriendelijke groet,

dr. Alexander C.J. van Akkooi, Melanoom en Sarcoom Chirurg

Antoni van Leeuwenhoek



Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 13:44
Geacht team,

Als onlangs gediagnosticeerd melanoompatient (1,4 mm) kan ik gegevens in overdaad vinden over mijn sterftekans, wel tot 15 of 20 jaar aan toe. Wat me echter op dit ogenblik meer zou interesseren zijn gegevens over de meer tastbare (eventueel) eerstkomende fase, dus uitzaaiingen naar de lymfen of direkt naar verre organen. Wat zijn de percentages dat zich, afhankelijk van Breslow-dikte, overgangen naar Fase 3 of 4 voordoen, binnen een bepaalde tijd? Zijn daar samenvattende bronnen over?

Met vriendelijke groet,
Wiel Janssen
Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 13:44

Beste Wiel,

Er is bij een Breslow dikte van 1.4 mm een kans tussen 10-20% op uitzaaiingen in de schildwachtklier.

Als je die informatie hebt (wel of geen uitzaaiing in de schildwachtklier en zo ja, hoe groot is die uitzaaiing), dan kun je veel beter iets over de kansen om naar stadium 3 of 4 over te gaan zeggen.

Uitgaande van een schone schildwachtklier is dan de kans om naar stadium 3/4 over te gaan ongeveer in 10 jaar tijd rond de 10% en dus is de genezingskans 90%.

Veel sterkte.

Met vriendelijke groet,

dr. Alexander C.J. van Akkooi, Melanoom en Sarcoom Chirurg

Antoni van Leeuwenhoek





Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 13:44
Beste, bij mij was de Breslow dikte 1,83 mm.
Vandaag de uitslag, schone schildwachtklier.
Speelt de Breslow dikte dan nog een rol, of is het antwoord hetzelfde op 10 jaar tijd 10% kans naar stadium 3/4 te gaan?
Mvg
Luis.
Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 13:44
Beste Luis,
Fijn dat de schildwachtklier schoon was. De breslowdikte speelt inderdaad ook een rol. Met een breslowdikte van 1,83 mm (pT2a) is het risico om naar stadium 3/4 te gaan ook ca. 10%.

Een goed herstel gewenst.
vriendelijke groet,Sylvia ter Meulen, verpleegkundig specialist melanoomAntoni van Leeuwenhoek
Laatst bewerkt: 07/09/2018 - 13:44

Beste,

Enkele maanden geleden is bij mij een melanoom in mijn hals, achter mijn oor verwijderd (Breslow 0.9, geen ulceratie of mitose). Door de locatie van het melanoom is mij ontraden een poortwachtklier-onderzoek te laten doen. Ik besloot te vertrouwen op dit advies maar merk dat de onzekerheid over de prognose veel impact heeft (Ik heb twee zeer jonge kinderen en heb grote angst hen veel te vroeg achter te moeten laten). Een melanoom in deze regio schijnt ook een slechtere prognose te hebben begreep ik. Hoewel ik weet dat ik geen zekerheid kan krijgen, vraag ik mij af of er ander onderzoek mogelijk is na verloop van tijd (echo van lymfeklieren bijv.)? 

En, na hoe lang ‘geen bewijs van uitzaaiingen’ is de kans dat ze nog gaan komen tot een minimum gedaald? Of blijft die kans altijd even groot aanwezig?

Alvast bedankt en met vriendelijke groeten,

Pluteau

Laatst bewerkt: 04/10/2018 - 21:24

Mijn broer had een melanoom op zijn rug 9 jaar geleden dat is toen weggehaald. 4 jaar geleden werden uitzaaiingen gevonden in zijn hersenen.

Hij heeft radiochirurgie en bestraling gehad en 2 jaar immuunotherapie. Door de immunotherapie is zijn bijnierschors en hypothalamus aangetast en maakt hij geen cortisol aan. Nu neemt hij elke dag hydrocortisone. 
Hij heeft heel erg weinig energie en insomnia en voelt zich zwak en is vergeetachtig. Is hier een oplossing voor? En is de insomnia een bijwerking van de hydrocortisone?
bij voorbaat dank,

Laatst bewerkt: 08/10/2018 - 08:08

Vier weken terug was ik bij de schoonheidsspecialiste, zij wees mij op een plekje op mijn decolette. Dit bloed nogal snel, het zit er al langer. Het is maar een heel klein stipje, maar die zou ondertussen wel weg moeten zijn. Vier jaar geleden heb ik borstkanker gehad en ben aan die kant ook bestraalt. Het is een plek die wel veel in de zon is geweest deze zomer. Zou het een vorm van huidkanker kunnen zijn?

Laatst bewerkt: 09/10/2018 - 08:24

Beste heer/mevrouw,

Nu zeven jaar geleden is bij een nodulair melanoom van 5+ mm van de hoofdhuid boven mijn oor verwijderd. Deze werd veroorzaakt door het FAMMM syndroom. De snijranden en klieren in de buurt (poortwachtersonderzoek) waren gelukkig schoon. Tot op heden zijn er geen redenen om aan te nemen dat het melanoom is uitgezaaid. Ik blijf levenslang onder controle bij een dermatoloog om nieuwe melanomen zo snel mogelijk op te sporen. Sinds een jaar heb ik een dochtertje en ben me sindsdien meer zorgen gaan maken over een mogelijke terugkeer van de ziekte. Het is echter lastig om hier goede (lees eigenlijk geruststellende) informatie over te vinden. De meeste statistieken gaan uit vanaf diagnose. Ik ben daarom benieuwd wat jullie ervaring hiermee is?

Alvast mijn dank en met vriendelijke groet,

Arjen 

Laatst bewerkt: 10/10/2018 - 11:31

Is het juist dat een uitzaaiing van een melanoom pT4b in het heiligbeen alleen behandeld word met bestraling?

Wanneer word immunotherapie toegepast?

Laatst bewerkt: 11/10/2018 - 23:18

Onze zoon van 5 jaar heeft oculocutaan albinisme daarnaast heeft hij last van eczeem waardoor hij na heel lang zoeken 1 zonnebrandcrème die hij redelijk verdraagt. Het insmeren vindt hij niet fijn en laat een grote witte waas achter, wat hem nog witter maakt.    Wat ons nooit geheel duidelijk is,  is of wij hem het beste altijd in kunnen smeren wanneer hij buiten is (zomer/ winter) of dat dit alleen nodig is wanneer het zonnig is. We laten hem zo veel mogelijk binnen of in de schaduw maar in de pauze op school wil hij natuurlijk ook met zijn vriendjes buiten spelen. Kan dit in voorjaar/najaar/ winter zonder in te smeren of kan huidkanker ook ontstaan zonder te verbranden? 

Laatst bewerkt: 15/10/2018 - 06:45

Goedendag,

Ik weet dat ik geen persoonlijk advies hier kan krijgen. Maar ik hoop toch antwoord op mijn vraag te krijgen.

Bij mij is 30 juli j.l. een melanoom pT3a  dikte 2,7 achter in mijn nek verwijderd. Ik kreeg ook een huidtransplantatie maar die is helaas afgestoten. De wond is nu vanzelf aan het dichtgaan.

Er is ook een sentinel Node gedaan. Helaas kon de arts de klieren niet bereiken. Volgens hem omdat ze te diep lagen en te dicht bij hoofdader. Nu weet ik dus niet of er uitzaaiingen in de klieren zaten. De arts zegt dat de klieren goed voelen en ze mij goed blijven controleren.

Mijn vraag is nu dus; Is er echt geen andere mogelijkheid om te zien of er uitzaaiingen zijn. Rest mij echt alleen afwachten?

Bij voorbaat dank, met vriendelijke groet. Son.

Laatst bewerkt: 18/10/2018 - 03:11