Sporten en bewegen bij chemotherapie

Openbaar gesprek
15 juli 2013 om 19.15,
gewijzigd 28 augustus 2014 om 08.59
2487 x gelezen

Inspanning en chemotherapie, gaat dat samen? Nog niet zo heel lang geleden werd vooral rust aangeraden, daarna kreeg je Herstel en Balans voor ná de behandelingen. Dat was al een hele verbetering. Maar sporten in de periode van de behandelingen, is dat wel een goed idee?


In deze discussie mag je al je ervaringen, meningen, tips vertellen en al je vragen stellen. Ik ben heel benieuwd!

10 reacties

Ja! Ik heb zelf ervaren hoeveel sporten/bewegen kan betekenen voor een kankerpatiënt tijdens chemotherapie; niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Wel is goede begeleiding ontzettend belangrijk. Zelf heb ik eerst in het ziekenhuis begeleid gesport (2x 1 uur in de week met een groepje kankerpatiënten onder begeleiding van fysiotherapeuten) en vervolgens via een sportplan op maat van stichting Tegenkracht (www.tegenkracht.nl). Indien iemand hier vragen over heeft, dan beantwoord ik die graag!
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Hallo Martijn,
Mooi dat je zo duidelijk hebt ervaren wat sporten/bewegen voor je kan doen, juist ook tijdens chemotherapie!
Kun je iets meer vertellen over wat je deed, ook mentaal?

En kun je iets meer vertellen over het sportplan van Tegenkracht?
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Beste Margriet, sorry voor de late reactie. Had verwacht automatisch mail te krijgen als er op je wordt gereageerd, maar dat staat uit bij mij, of ontvang ik niet.

Sport moet je in dit geval ook ruim opvatten. Sport/bewegen moet natuurlijk wel kunnen. De onderzoeken uit dit artikel zijn m.n. gebaseerd op chemotherapie bij borstkanker.

Goede begeleiding is het belangrijkst: wanneer bewegen helemaal niet gaat, en je bijv. niet je bed af kunt komen, is sporten uiteraard niet haalbaar. Toch zou het ook dan goed zijn om samen met bijv. een fysiotherapeut te kijken wat wel mogelijk is. En soms moet je dan tot de conclusie komen, dat het niet mogelijk is.

Goed te horen dat je profijt hebt gehad aan herstel en balans!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik vat sport/bewegen ook ruim op. 
Het raadplegen van een fysiotherapeut is niet mijn eerste prioriteit wanneer ik doodziek ben van een hepaalde chemo (denk aan overgeven, botpijn, flauwvallen). Met een ander soort kuur heb ik veel minder bijwerkingen en lig ik niet de hele dag in bed. Dan zal sporten vast goed zijn en helpen bij het herstel. Maar fysiotherapeuten hebben 'makkelijk praten', die zien die groep doodzieke patiënten niet. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Inspanning en chemotherapie horen juist samen te gaan. Hoe eerder je start met behoud van je energie, hoe minder je uiteindelijk verliest. Uiteraard wel alles op eigen nivo. Op dit moment zie je in ziekenhuizen langzaam het onco-move programma komen, wat inhoudt dat je beweegt tijdens de chemotherapie, als onderdeel van de behandeling.

Uit wetenschappelijk onderzoek (heb zelf een artikel hierover geschreven, nog niet gepubliceerd) blijkt dat bewegen tijdens chemotherapie zeker niet leidt tot meer klachten. Het is niet gevaarlijk! Maar volg altijd je gevoel. Bewegen tijdens chemotherapie leidt tot een betere kwaliteit van leven, minder fysieke klachten en uit 1 onderzoek bleek zelfs dat mensen die bewegen tijdens de chemotherapie de kuren beter volhielden t.o.v. mensen die niet bewegen tijdens chemotherapie.

Meer informatie over onco-move (programma IKNL) is te vinden op www.oncomove.nl
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hallo

Ik sport ook onder de chemo behandelingen ...twee keer in de week een klein uurtje bij de fysio in het ziekenhuis.

Langzaam aan met als doel behoudt van conditie ...dit houd in de praktijk in de "slechte week" behouden van behaalde conditie en in de goede weken verbeteren conditie ....het bevalt me erg goed en daarnaast is het een leuke groep waar je af en toe ook je "ei" kwijt kunt.


Gr A Bessems

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste Angelbes,

Goed van je dat je ook tijdens de zware periode van chemo behandelingen de discipline op kunt brengen om te gaan  sporten.

Doe het maar rustig aan: alles wat het opbrengt is meegenomen.

Ik wens je erg veel sportplezier en fijne ontspanning met je "maatjes" en veel sterkte met de behandelingen.

Hartelijke groeten Poem.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
22 september 2021 om 11.56

Hallo 

Sport / beweging  tijden chemo .

Ben zelf fase 4   levensverlengend  darm kanker met te veel uitzaaiingen 

Wel aan darm en lever geopereerd , maat tevergeefs.

Anyway : anderhalf jaar aan de capecetabine en e wat infuus elke 3 week, maar super actief 2 maar per week fitness , 2 xper week joggen 3 x per week wandelen .

Zin of geen zin , ik ga , en het helpt me enorm 

Ik ben super fit 

Nu helpt capecetabine niet meer , dus over op Irinotecan 

Zou heel erg moeten zijn , ben inderdaad kaal geworden , maar denk erg goed om wat en wanneer ik wat moeten eten.

Nog steeds elke dag super actief  , werk sport klussen en ...motor rijden 

Na 2 jaar chemo parkeer ik nog steeds mijn motor op de stoep ,en ga  "even "voor een chemo.

zondagmorgen 4 uur op mijn otr motor enz enz 

Sta op en beweeg , beweeg ,  verlies zo weinig mogelijk kracht spiermassa , en conditie.

Ik ben niet uniek , probeer het en zet je er toe , het helpt 

Sterkte allemaal 

Wiebe 

Laatst bewerkt: 22/09/2021 - 11:56

Hoi, hoi, 

Vooropgesteld : ik voel me tot nu toe een geluksvogel. 

Dikke darmkanker fase 3. Tumor net 35 lymfeklieren verwijderd in juli 2021. Nu hopenlijk in de laatste fase van mijn chemotherapie (9x Folfox met Oxaliplatin en nu 2x 2 weken met Capecitabine). 

Ik was altijd al een sporter. Voor de operatie probeerde ik zo fit als mogelijk op de operatietafel te liggen. Na de operatie direct begonnen met wandelen in het ziekenhuis. Trainingsschema gemaakt van 3x 10 minuten naar 3x 25 minuten per dag wandelen.

Tijdens de chemotherapie 3 dagen slecht, dag 4 rust en vanaf dag 5 tm 14 kunnen sporten. Meegedaan aan een Olympische afstand triatlon en vrienden en broers overgekomen om samen te racefietsen. Tochten can 60 tot 125 km per dag. Maar ook hardlopen en als het niet goed ging gewoon wandelen met de hond.

Het sporten geeft me een doel en ik kan de chemotherapie goed aan. Of het alleen geluk is, of dat het komt door het sporten weet ik niet, maar ik voel me er goed bij.... fysiek, maar ook geestelijk/mentaal.

Ik weet niet of ik een uitzondering ben, maar ik hoop mensen in ieder geval te stimuleren om tebewegen/sporten tijdens de chemotherapie.

Succes en natuurlijk veel geluk voor iedereen.

Iwan

Laatst bewerkt: 19/11/2021 - 00:38

gelukkig kan ik gebruik maken van oncofit, nu voor 5 maanden.....het helpt heel goed, zelfs op de dagen dat ik doodmoe ben van de chemo.................ik ga trouw en altijd blij dat ik weer naar de fysio  ging. Maatschappelijk werkster helpt me energie te verdelen op de dag en geeft me goede tips. Blij mee.............zolang ik chemo heb mag ik er gebruik van maken. Top! 7e kuur chemo en nog steeds fit en op sommige dagen minder als de leuco's dalen. 4 x per dag wandelen met de hond en kom aan gem 6000-7000 stappen per dag

 

Laatst bewerkt: 28/11/2021 - 15:48