Bloeiende brem

Een week niet geblogd, dat is een nieuw record denk ik. Eerst maar de feiten: ik heb op 30 april een MRI van mijn hersenen gehad en krijg overmorgen de uitslag van de radiotherapeut. Ik slaap nog steeds veel, 's nachts een uur of negen en soms nog extra in de vorm van een middagdutje. Ik krijg steeds meer last van jeuk, weliswaar niet over mijn hele lichaam  maar ik moet echt iets anders gaan smeren dan bodycrème, want dit is niet leuk meer. Ik ben nog altijd snel buiten adem; gelukkig wordt dat snel beter als ik even op de bank ga uitrusten. Hoe moe ik ben wisselt per dag, maar iemand wees me er hier al op dat dat 'normaal' is en niet altijd verklaarbaar. Mijn geheugen is nog altijd beroerd, ik had allerlei prachtige zielenroerselen die ik hier had kunnen uiten als ik ze niet allang weer vergeten was. Ik heb af en toe wat taalproblemen, kan soms niet op woorden komen, maar zoals de neuroloog al zei "er zit een litteken in uw hersenen" dus misschien is wat uitval hier en daar niet zo vreemd. Maar goed dat ik mijn tekstbedrijf niet meer heb.

Structuur
De vraag 'ben ik moe door gebrek aan activiteit of ben ik weinig actief door vermoeidheid' is nog steeds actueel. Ik mis de vaste structuur die ik vroeger had: vijf keer per week een rondje postbezorgen, werken in mijn tekstbedrijf, af en toe wat schrijfwerk als vrijwilliger, wekelijkse koorrepetitie. Nu is het voornamelijk bankhangen voor de tv, eindeloos op mijn telefoon nutteloze dingen doen, in bed naar muziek luisteren. Zelfs Wordfeud vind ik niet meer zo leuk als vroeger. Mijn denkvermogen is ook niet meer wat het geweest is, mijn hoofd is een beetje mistig. Schijnt erbij te horen. Zo af en toe schop ik mezelf de deur uit om een kilometer of tien te fietsen, maar lang niet elke dag. Ik zie overal volop brem bloeien, die ene struik bij mijn toekomstige begraafplekje was duidelijk een voorloper. En ja, nu kan ik geen brem meer zien zonder daaraan te denken :) 

Niet werken
Eén keer ben ik naar de brievenbus gelopen en heb er aansluitend een wandelrondje van gemaakt door een aantal straten van een postwijk waar ik vroeger weleens inviel. Wandelen is kennelijk vermoeiender dan e-biken; het is me duidelijk dat ik zoals het nu is, zelfs los van corona, zeker niet drie keer per week therapeutisch een uur kan postbezorgen. Na drie straten heb ik het gehad, zelfs zonder handsfree postvest met een paar kilo post erin. Als het zo blijft kan ik me gaan verdiepen in de voors en tegens van een vervroegde arbeidsongeschiktheidsuitkering; ik las op de Facebookgroep dat veel mensen daarmee te maken krijgen. Ik ben nu vier maanden ziek en als doel staat in mijn rapportage van de arbodienst nog altijd volledige werkhervatting. Zes uur verspreid over vijf dagen klinkt als bijna niks, maar op het moment zou ik het echt niet kunnen. Vroeg of laat is mijn werkgever het natuurlijk zat om mij 100% door te betalen, al is het maar iets meer dan een tientje bruto per uur.

Hoe nu verder
Eind mei hoor ik of de immunotherapie in sessie 4 t/m 6 wel gewerkt heeft en of al die dingetjes die ik voel bijwerkingen zijn of dat ze wijzen op groei van de tumoren. Zwartkijker als ik ben, zo zonder dexamethason, geloof ik er niet zo in dat het bijwerkingen zijn. 'Verdacht voor progressie' staat er in het verslag van de longarts, niet 'verdacht voor ontstekingszwelling'. 
Ik word er weleens een beetje kriegel van: op de Facebookgroep hoor je bijna alleen juichverhalen over immunotherapie. Maar hé, het werkt bij mijn weten nog altijd maar bij pakweg twintig procent van de mensen. Waarom hoor je nooit iets over die grote meerderheid van tachtig procent die NIET vooruitgaat met immunotherapie? Als ik tot die groep zou horen komt het er feitelijk op neer dat er straks bijna vijf maanden verstreken zijn zonder dat er effectief iets aan mijn zootje tumoren is gedaan, op de hersentumor na. Is er dan nog wel tijd voor een plan B? Ik heb  nooit een persoonlijke prognose gekregen, gevraagd of ongevraagd, maar de 'signalen' van de longarts vind ik niet erg hoopgevend: het eerste wat hij ooit tegen me zei nadat hij zich als longarts had voorgesteld: "u heeft een serieus probleem en het is niet te genezen". Na de eerste drie behandelingen was hij vrij duidelijk dat de behandeling stoppen of onderbreken (vanwege de aanzienlijke coronarisico's) geen optie was "omdat er dan uiteindelijk misschien geen plan B meer mogelijk was" - dat klinkt ook niet erg bemoedigend. En dan nog de statistieken: de prognose en overlevingsduur bij uitgezaaide longkanker zijn nog altijd erg beroerd, hoe je het ook draait of keert. Dat er mensen zijn die vijf jaar of langer overleven is mooi, maar dat zijn uitzonderingen. De meerderheid haalt dat niet en is in stilte van forums, Facebookgroepen en de aardbol verdwenen.

Zorgen
Ik lees dat Inge-kiowa naar een hospice is gegaan en denk daarover na. Natuurlijk ben ik daar nog lang niet aan toe, want dat is voor als je echt terminaal bent, die palliatieve fase van mij gaat natuurlijk nog tien jaar duren, bla bla bla. Maar stel dat in september de universiteiten weer opengaan en Jongste weer naar haar studiestad vertrekt en ik vijf dagen per week alleen thuis ben. Als mijn toestand zou verslechteren - mij is immers duidelijk te kennen gegeven dat ik niet beter word, dus zo'n rare veronderstelling is dat niet - wie zorgt er dan voor mij? Ik kan toch niet alles bij Oudste neerleggen? Als ik dat al zou willen! Ik heb altijd voor mezelf gezorgd en wil helemaal niet dat er familie voor me zorgt. Op het moment zijn de taken min of meer verdeeld tussen mij en Jongste. Maar ik merk dat er huisvervuiling begint op te treden en  ik ben te laks om meer te doen en wil ook niet meer van de kinderen vragen. En nee, een poetsmeisje wil ik ook niet. Ik heb een paar keer een poetsmeisje gehad en ik vind het gewoon niet fijn om iemand in huis te hebben daarvoor. Het is pas fijn als ze weg is en ik zie alles stofvrij en blinkend, voor even zolang het duurt.

Lichtpuntje van de dag
Mijn feest op 9 mei gaat niet door en dat is gezien mijn toestand eigenlijk niet zo erg: een feest met heel veel mensen, maar liefst van 16 tot 21 uur, zonder te rusten in de middag, dat had ik niet getrokken. In plaats daarvan heb ik mijn eigen schijt-aan-coronafeestje. Ik hoop op lekker weer zaterdag en heb mijn beide vriendinnen L uitgenodigd voor koffie met taart. De ene L heeft vrijwel zeker onlangs corona opgelopen op haar werk en is inmiddels hersteld. Maar natuurlijk houden we braaf anderhalve meter afstand aan. Net als de rest van Nederland begin ik die opgelegde isolatie zat te worden. En van deze vriendinnen weet ik tenminste dat ze corona serieus nemen; bij het geringste kuchje komen ze niet. Jammer, maar dat is dan maar zo. Voorlopig verheug ik me op  het bezoek van allebei de L's!

10 reacties

Toen ik kanker.nl net ontdekt had, zocht ik blogs van mede-longkanker-bondgenoten. De oudste eerst, want dat was bemoedigend, want die leefden na al die tijd nog. Maar ik kwam tot de conclusie dat ze niet meer leefden, alleen hun blogs waren hier nog wel.

Hetzelfde geldt voor onze Facebookgroep Immunotherapie van Longkanker Nederland: degenen waarbij immunotherapie niet aanslaat, zijn vertrokken uit de groep omdat ze een andere behandeling kregen, of ze zijn overleden. 

Longkanker staat qua sterfte op nummer 1. Genezen doen we in stadium 4 nog steeds niet (volgens mij in 3 ook niet, maar dat terzijde). Daar is al vele jaren niets aan veranderd. Maar elke mogelijke behandeling kan ons meer tijd geven! Probeer daar op te focussen! Leef NU. Stop met piekeren. Als immuno het niet is, kan er chemo geprobeerd worden. Maanden extra leven, dat is waar we voor gaan. Meer niet. Want meer, dat zit er (nog?) niet in. Vier je verjaardag zaterdag! Veel plezier! En schijt aan corona, ja, godsamme!

Heel veel liefs, en intussen hoop, wens en duim ik dat de immunotherapie alsnog heel goed aangeslagen is!! XXX

Laatst bewerkt: 04/05/2020 - 18:00

Zeer duidelijk en recht voor z'n raap, Frieda, zoals ik het het liefste zie 😊

Tijd? Ik geef niet veel om tijd. De afweging wat het me kost, fysiek en geestelijk, om die tijd binnen te slepen (zonder garantie van de dokter, ook dat nog) vind ik erg belangrijk. Ik ben zonder een seconde erover na te denken aan de immunotherapie begonnen, volgens de arts een kansrijke optie vanwege hoog percentage PDL1-eiwitten. Uiteraard was het op dat moment nog veel te vroeg om zelfs maar te overwegen niet te behandelen. Al wees de arts erop dat je altijd zelf de keuze maakt. Naarmate het kankerproces vordert wordt die overweging belangrijker. Daarom zijn die twee eerste 'echte' uitslagen deze maand ook zo belangrijk voor mij, die schetsen de contouren van mijn nabije toekomst. Oké, eigenlijk doen alle uitslagen dat, maar op dit moment weet ik helemaal niets. 

Ik merk dat ik niet goed ben in ziek zijn, terwijl ik me niet eens echt ziek voel en zelfs geen pijn heb. Moe en benauwd, daar valt mee te leven, maar ik kruip eerder lusteloos in een hoekje dan dat ik me heldhaftig gedraag. Ik noem geen namen maar iedereen hier weet wie degenen zijn die ondanks alles de moed erin houden, bezig blijven, eropuit gaan, altijd doorgaan, steeds de lichtpuntjes zien, nog steeds een leven hebben terwijl ik hier klaaglijk in fraaie volzinnen zit te jammeren. (En ja, ik weet dat je niet mag vergelijken.)

Als ik vandaag zou omvallen kon ik daar best mee leven. (Bij wijze van spreken natuurlijk.) Ik heb niet het gevoel dat ik dan iets mis. Bijna 63 jaar van alles meegemaakt, mooie en niet zo mooie dingen. Meer tijd? Mwah... Alleen als ik 'm zonder al te veel gedoe cadeau krijg. En je weet, ik houd niet van gedoe! 

Laatst bewerkt: 05/05/2020 - 10:40

Wat je structuur betreft, je bent pas 4 maanden geleden uit je dagelijkse routine geramd. Een routine die je zolang hebt gehad, dan kun je toch moeilijk van jezelf verwachten dat je zo snel gewend moet zijn aan dit nieuwe leven. Voor je een daginvulling hebt gevonden die goed bij je lijf past ben je echt een tijd verder (helaas) vallen en opstaan, grenzen leren herkennen, het duurt even.  En hoe stom ook, maar loslaten van wat geweest is, is een rouwproces. 
Ik wens je heel veel sterkte voor de uitslag overmorgen. Daarna zie je weer verder, stap voor stap. En ik eet zaterdag wel een taartje op je hoor, met liefde xx Kim

Laatst bewerkt: 04/05/2020 - 18:35

Pas 4 maanden uit mijn dagelijkse routine geramd, wat verwoord je dat uitstekend, Kim! Ik was blij met die routine, die paste bij me. Ik zie nog niet zo snel een andere routine. Vrijwilligerswerk is meestal 'mensenwerk' en ik ben geen 'mensenmens'. Ik wil gewoon mijn oude routine terug! En inderdaad, misschien is het loslaten een rouwproces. Pffff, moeilijk hoor. Gedoe. Ik houd niet van gedoe. Grmmbl. Dank je wel, lieve Kim. 

Laatst bewerkt: 05/05/2020 - 10:46

Jij zit op 4 maanden dat je weet wat er aan de hand is.

Ik zit volgende week op 2 maanden. Niet-kleincellige plaveizelcarcinoom met uitzaaiingen alleen in de longen stadium 4. 2 tumoren 1 rechts van 5,5cm en links 3,8cm. OMG wat raar dat dit je overkomt. Heb altijd gedacht dat ik mijn lijf heel goed kende, maar helaas.

Ik vind het heerlijk om je blog te lezen, zo heerlijk direct, daar hou ik van. Ik las vandaag dat er idd maar 23% van de patiënten het eerste jaar overleven en dacht toen, hoor ik daar bij?? Ben tot nu toe nog redelijk optimistisch geweest of moet ik zeggen dat ik in de ontkenning fase zit?? Nou ja wat het ook is, niemand kan het toch geloven als je ineens zo'n diagnose krijgt en dan ook nog te horen krijgt u wordt niet beter, maar we gaan proberen om het te stoppen pffffffff

Heb nu 2 chemo/ inmuun behandelingen gehad en de ergste bijwerking tot nu toe is neuropathie. Veel lichaamsdelen voelen dood aan, zelfs mijn neus whaha. Heel vervelend met een leesbril die daar hoort te staan, maar die ik steeds even weg moet halen. O ja mijn haren ben ik al bijna allemaal kwijt. Ik vind het heel dapper van je dat je je hier door heen slaat.

Jij benoemde het al een hospice en ik zat er aan te denken, maar nog niet nu hoor. Ik vind dus ook dat ik dit mijn dochter (de jongste) in dit geval niet kan aandoen. Ze heeft haar vader al zo meegemaakt. De andere 2 kids (zoon en dochter) heb ik geen contact mee, dus als het bij mij zo ver zou zijn dat ik ...............dan denk ik dat ik ook voor een hospice zou kiezen.

Voor nu vind ik het heel dapper van je hoe je je er doorheen slaat en ik wens je heel veel sterkte en kracht. Geniet van de mooie dagen die er zijn en sla die op. De rest mag deleten. Groetjes Yvon

Laatst bewerkt: 05/05/2020 - 13:51

Hoi Yvon, beetje late reactie, maar toch. Ik keek even rond en zag dat bij plaveiselcelcarcinoom (raar woord, plaveiselcel!) de cellen het langzaamste groeien van de niet-kleincellige soorten. Dus misschien  ligt jouw 'kans' wel hoger dan die gemiddelde 23% die in de factsheet van Longkanker Nederland staat. En ook zijn het de cijfers van 2012-2017 toen er nog geen immunotherapie was, de cijfers lopen altijd achter maar immunotherapie  gaat de overlevingstabellen wel positief beïnvloeden, ook al werkt het maar bij 20%.

Wanneer is je eerste controlescan?

Laatst bewerkt: 06/05/2020 - 12:16

Mijn eerste controle scan is a.s. maandag de 18e mei. Ben heel benieuwd of het al iets gedaan heeft. Ik hang me er niet te veel aan op, want het kan ook goed zijn dat er niets gebeurd is en dat dan de volgende scan er ineens wel een verandering is.

Prognose is/was tot 2014 nota bene 23% voor Nederland en op het Radboudumc 36,9%, toen was er helemaal nog geen immuno therapie. Nu ligt bij mij stadium 4 nog iets anders, omdat ik alleen uitzaaiingen heb in mijn longen en niet ergens anders. De meeste mensen met stadium 4 hebben ook elders in hun lichaam uitzaaiingen. De longarts wist even niet in welk stadium ze mij moest zetten, want ik hoor eigenlijk nergens thuis, story of my life :)

Ik heb nog even rond zitten zoeken maar kan idd geen prognose vinden door immuno therapie. Ik vind 23 % erg laag en hoop dat het percentage hoger ligt nu met immuno. Zal afwachten worden, maar vandaag maak ik me daar niet druk om, volgende week is vroeg zat om me druk te maken. Maandag scan en woensdag uitslag en bloedprikken, vrijdag volgende kuur. Eerst deze week nog lekker leuke dingen doen en mijn conditie weer op peil zien te krijgen.

Laatst bewerkt: 12/05/2020 - 10:44

Veel sterkte ! En ik leef nog steeds ,bij mij in Febr .2018 ontdekt en ja ook immuumtherapie en chemo ,en ook nog een pillenkuur waar ik zooooo ziek van was . Nu gelukkig in rustiger vaarwater gekomen ,maar wat herken ik dit allemaal.ik zeg tegen iedereen die vraagt hoe het gaat : iedere dag is er 1 en een dag met een zonnetje is een kadootje ! 

Laatst bewerkt: 05/05/2020 - 19:40