Mijn zoektocht naar een antwoord op de vraag: is chemotherapie schadelijk voor de hersenen en voor het cognitieve functioneren?

Is chemotherapie schadelijk voor de hersenen en voor het cognitieve functioneren? Deze vraag stelde ik recentelijk aan mijn oncoloog. Tot mijn geruststelling werd mij medegedeeld, dat dit niet het geval is. Prima, lekker relaxed naar huis!

Thuisgekomen bleef en blijf ik mij echter afvragen waarom ik zoveel problemen met mijn cognitieve functioneren blijf houden. Talloze vragen vuur ik op mijzelf af. Waarom val ik in herhalingen? Waarom kan ik mij bepaalde voorvallen niet herinneren? Welke dag is het vandaag? Waarom stoot ik mijzelf zo vaak en laat ik dagelijks dingen vallen? Waarom zoek ik diverse malen per dag naar woorden? Waarom vergeet ik van alles? Waarom ben ik een andere persoonlijkheid geworden? Waarom slaap ik slechter? Waar zijn mijn weerstand en handelingssnelheid gebleven?

Denkende aan de oncoloog ... Mij werd verteld, dat de hersenen door de bloed-hersenbarrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf worden beschermd. Door deze barrière zou de chemokuren de hersenen niet of amper kunnen binnentreden.

Waar komen mijn reeds gememoreerde problemen dan vandaan, vraag ik mij af. Ik zie geen andere invloeden van buitenaf, die mijn functioneren zou beperken. Alzheimer of dementie? Wel nee, absoluut niet van toepassing, aldus de oncoloog. Ondertussen heb ik mij wel bij de afdeling geriatrie van mijn ziekenhuis aangemeld. Mijn zoektocht gaat immers verder. Spoedig staan geheugentesten op het programma. Eens kijken wat dit zal opleveren. Het kunnen natuurlijk ook negatieve resultaten worden. En hoe dan verder? Maar dat is een eventuele vraag voor later.

Aan de andere kant lees ik op een aantal binnen- en buitenlandse kanker-fora dat chemotherapie wel degelijk in de hersenen terechtkomt. En dat dit consequenties voor het functioneren van de hersenen heeft. En het is dus denkbaar dat dit ook gevolgen voor het cognitief functioneren kan hebben.

Gaf de oncoloog mij het juiste en eerlijke antwoord op mijn vraag? Het internet beweert het tegenovergestelde.

Ben benieuwd of de lezers hierop antwoorden en reacties hebben! Dit zou mij kunnen helpen in mijn zoektocht naar het definitieve antwoord op mijn vraag: is chemotherapie schadelijk voor de hersenen en voor het cognitieve functioneren?

15 reacties

Hoi Ron,

Vorig jaar heb ik meegedaan aan een onderzoek naar de cognitieve gevolgen van chemotherapie bij borstkanker.

De PAM studie (mede gefinancierd door KWF.)in het UMCU. Je kan het googelen. Ik zat in de beweeggroep. Cognitief  merk ik geen verbetering.

Succes met je zoektocht, hopelijk wil je af en toe een blog schrijven.

Groet Marieke 

 

 

Laatst bewerkt: 17/01/2019 - 18:49

Marieke bedankt voor je reactie!  Ben gelijk gaan naar de PAM studie gaan googelen. Op dit moment ontdek ik alleen algemene informaties over deze studie, maar geen eind- of tussentijdse resultaten. Wel inschrijfmogelijkheden op de website van de PAM studie: www.portal.juliuscentrum.nl/research/nl-nl/cohortsandprojects/cohortsprojects/pam.aspx

Mijn vraag, klopt dit of heb je misschien een link, waarop de resultaten van deze studie staan vermeld?

Laatst bewerkt: 21/01/2019 - 19:57

Hoi,

Zie nu pas je vraag.

Zo ver ik weet zijn er nog geen tussentijdse resultaten openbaar gemaakt.

Groet,

Marieke

Laatst bewerkt: 10/02/2019 - 20:16

Inderdaad Appelflapje de oncoloog had dit moeten weten. Zelf denk ik dat de oncoloog dit weet en ook het begrip chemobrein is bekend. Het is mij echter een raadsel waarom ik van een bijzonder eerlijke oncoloog het verkeerde antwoord heb gekregen. Wat zou hier achter zitten? Ik ben kankervrij en absoluut niet voor de harde waarheid bevreesd. Wordt vervolgd, want bij mijn volgende controle komen zowel mijn constateringen als vragen op tafel!

Laatst bewerkt: 21/01/2019 - 20:07

Hoi Ron,

Wanneer je in het zoekveld chemobrein typt dan komt er wel wat tevoorschijn.

Succes,

Ab

Laatst bewerkt: 17/01/2019 - 20:51

 Sinds enige tijd heb ik mij met het onderwerp Chemobrein beziggehouden. Trouwens ook websites in drie andere talen hierover bekeken. Zelf vind ik vreemd dat de oncoloog dit had moeten weten, maar dit direct ontkende. Met als onderbouwing een verhaal over de bloed-hersenbarrière. Zelf denk ik dat de oncoloog dit weet en ook het begrip chemobrein is bekend. Het is mij echter een raadsel waarom ik van een bijzonder eerlijke oncoloog het verkeerde antwoord heb gekregen. Wat zou hier achter zitten? Ik ben kankervrij en absoluut niet voor de harde waarheid bevreesd. Wordt vervolgd, want bij mijn volgende controle komen zowel mijn constateringen als vragen op tafel!

Laatst bewerkt: 21/01/2019 - 20:17

Ron, hoewel niet overtuigend bewezen is dat chemo een negatieve reactie op je brein heeft is wel bewezen dat het invloed heeft op diverse andere organen, de negatieve gevolgen  daargelaten. Nieren lever milt krijgen iets te verwerken van gifstoffen en de afvalstoffen van een lichaam in reparatie modus. Iedere toxicoloog gaat je vertellen dat bij zuurstof armoede vergiftiging slechte nierfunctie slechte leverfunctie er waarden in het lichaam komen die slecht meetbaar of sterker onbekend zijn die invloed uit kunnen oefenen op onze geestelijke vermogen. Samen met een slechtere conditie van lichaam en geest. Veelal worden ondersteunende medicijnen gegeven  maagbeschermers pijnstilling bloedverdunners en wat al niet meer,. Dat hele grote plaatje zal niet worden onderzocht door alle betrokkenen, je hebt immers te maken met gehavende patienten en diverse soorten kanker met alle en afwijkende dosering en middellen, de term chemobrein komt van de patienten en is soms na 10 jaar nog aanwezig in de vorm van dragelijke bevreemde ervaringen. 2 /5 jaar na mijn laatste chemo heb ik ook nog last van dergelijke ervaringen mijn geheugen een gatenkaas mijn woordkiezer op vakantie en soms het evenwicht van een skippybal.

Sterkte

Laatst bewerkt: 18/01/2019 - 01:40

Hallo Ron! Heb enige tijd goed over je reactie nagedacht. Vanzelfsprekend ga ik er ook vanuit dat de chemokuren niet goed voor de organen zijn, maar deze zullen zich in de loop der tijd kunnen herstellen. Voor de start van de behandelingen met chemokuren had ik een goede conditie. Dit heb ik ondertussen weer op een redelijk niveau teruggebracht. Ik heb mijn medicijnen gecontroleerd. Deze hebben geen invloed op de hersenen. Momenteel zijn alle bloedwaarden prima en hetzelfde geldt voor de vitaminen. Dus moeten mijn organen aardig in orde zijn. Kortom niets om druk over te maken. Alleen de discussie over de invloed van de chemokuren op de hersenen zit mij dwars. Vorige week gesprekken gehad en deze week onderga ik een aantal scans. Daarna volgt een behandelplan, waar mij hopelijk handvaten worden aangeboden, waardoor ik weer beter kan herinneren en functioneren. Wordt vervolgd!

Laatst bewerkt: 22/01/2019 - 19:08

Hoewel een lichaam zich zelf regenereert iedere 8 weken of zo, blijven littekens aanwezig op je huid als teken van overmatige belasting ( stres) de chemo in mijn lichaam heeft 7 cm lever verwoest( was ook de bedoeling). Ik hoop dat je de chemo verschijnselen te boven komt of in ieder geval prettig leefbaar. Mijn tumor blijft groeien waar ik geen chemo meer voor wil dus een duidelijk onderscheidt kan ik niet maken. Sterkte

Laatst bewerkt: 23/01/2019 - 00:35

Hoi Ron,

 

Een aantal problemen die jij hierboven schetst zijn voor mij zeer herkenbaar, echter ik heb (n0g) geen chemo gehad. Ik wijt de problemen aan de medicijnen die ik slik.

Misschien moet je die kant eens nagaan.

Groet,

Tipo

Laatst bewerkt: 18/01/2019 - 13:55

Tipo, bedankt voor je heldere reactie. Ik heb nooit aan mijn weliswaar minimale medicijngebruik gedacht. Ik ga eens op Google deze zaken onderzoeken en daarnaast binnenkort aan mijn oncoloog voorleggen ...

Laatst bewerkt: 21/01/2019 - 20:22

Hallo Ronchamp, 

Naar mijn menig heeft chemo wel degelijk invloed op je hersenen. Na 6 jaar vergeet ik nog steeds dingen en heb moeite met concentreren. Ook ben ik niet meer zo vlot als ik voor mijn ziekte was. Heel vervelend,  ik deal er maar mee.

 

 

 

Laatst bewerkt: 19/02/2019 - 13:50

Hallo Ronchchamp,

In voorjaar 2017, bij toeval lymfoom ontdekt. Na PET-scan en een operatie waarbij lymfeklier is weggehaald kreeg ik op 25 september te horen van de hematoloog: "u wordt nooit meer beter!" Nodulair Marginaal B Cell Lymhohpma. Hij had 17 A4 kantjes technisch Engels geprint want het is zeer zeldzaam, bij 2%

Aangezien ik in die zomer ook een linkerborst had waarvan zichtbare tekenen duidde op eventuele borstkanker, wilde mijn huisarts mij niet voor een mammogram sturen. Direct in 2018 begin januari naar huisarts, drie dagen later...... Na mammografie en direct biopt en histologie ( cellen halen uit de lymfeklieren in de oksel. En  op vrijdag daarna bij hematoloog gevraagd of hij in mijn dossier wilde kijken: invasief mammacarcinoom in linkerborst. Ik wilde direct amputatie; mijn zusje is gestorven aan uitgezaaide borstkanker op 49-jarige leeftijd. 

Eerst borstbesparende, moest toch na drie weken weer onder het mes. Heel veel positieve lymfeklieren weggehaald: te weten 24, en nog 5.

Chemo volgde de beruchte A-C kuren; daar wordt je zo ziek van. Haaruitval en infectie en bloedtransfusíe. Daarna Paclitaxel oftewel Taxol, van de taxushaag en daarna 16x bestralingen gehad.

Ja een chemobreinbestaat; maar ik woon alleen en kon niets delegeren mijn hoofd liep letterlijk om.

Maar het goede nieuws is dat het stukken beter gaat met het brein; ik schenk niet teveel aandacht aan gebeurtenissen die ik mij niet herinner; in feite kan ik mij goed concentreren, Bij de maag-, Darm Lever  arts geweest voor prikkelbare darmsyndroom en heb de Leverwaarden gezien tijdens dechemo; waren duidelijk verhoogd! Maar het bloed wat nu in januari is geprikt is werkelijk fantastisch, qua Leverwaarden en HB ( dit vanwege de NMZL indolente vorm. 19 maart naar de hematoloog). Tel daarbij op dat ik veel medicatie dagelijks gebruik, die de lever kunnen belasten. Ik heb na debestralingen meteen een jurkje voor mijn kleindochter gemaakt, ik had jaren niet achter de naaimachine gezeten, ik was handiger dan voorheen. Ja, chemobrein bestaat, maar als je belangstelling en interesses behoudt zou ik mij zeker daar niet te druk over maken, leeftijd speelt ook wel een rol denk ik dan maar! Ga er niet vanuit dat iedereen in dezelfde mate er last van krijgt, dat is mijn ervaring. Carpe diem

 

Laatst bewerkt: 07/03/2019 - 07:31

Hallo Ron, sorry, beetje late reactie. Mijn brein kan nog maar een fractie van wat het ooit heeft gekund. Van een ijzersterk geheugen en 'onwerkelijk' concentratievermogen is nog maar weinig over. Hevig heb ik bij mijn oncoloog me beklaagd over mijn zo sterk veranderende ik. Keer op keer was de reactie 'weet je wel hoe zwaar jouw behandeling is geweest'. Als ik dan foeterde dat ik toch niets aan mijn hoofd/brein mankeer, kreeg ik altijd weer dezelfde reactie. Dus ja, wel degelijk beïnvloedt de behandeling het functioneren van je hersenen. Ik kon nog geen blad van de Libelle meer lezen.... Héél langzaam zijn er in dit 'proces' dingen hersteld. Ik kan nu weer een boek lezen en weet dan ook nog waarover het gaat. Als ik niet te moe ben. Maar nu zijn we ook 10 jaar verder..... Het 'stuk vergeten', is niet meer goed gekomen. Twee geheugens heb ik nu. Het ene vergeet zelfs dat het iets vergeet en het andere is nog even ijzersterk als vroeger. 

Ik hoop dat je daarin herstelt. En/of dat je een weg vindt om te gaan met je 'nieuwe' jij. 

Groetjes Hebe

Laatst bewerkt: 02/04/2020 - 16:29