Gas terugnemen ...

Na gesprekken met de fysiotherapeut en de psycholoog van het HDI ben ik tot inzicht gekomen, dat ik wat gas moet terugnemen. Het heeft alles te maken met de beperkte hoeveelheid energie die ik momenteel heb. Mijn energieverbruik, mijn beschikbare energie en mijn voeding moet ik beter leren afstemmen, anders werkt het averechts op mijn herstel.

De vermoeidheid waar ik de laatste dagen zo last van had, is op zich niet zo vreemd. Het is een verschijnsel dat volledig past bij mijn herstelproces... aldus de specialisten en artsen. De verwerking van de klappen die ik fysiek en mentaal heb moeten incasseren. Mijn lijf heeft door de bestralingen een fikse opdonder gekregen en is nu met alle macht aan het regenereren. Dat kost heel veel energie. De herstelfase is mentaal en emotioneel zwaar. Dit is de periode waar over het algemeen het echte besef komt van de impact van kanker en van de dingen die door ziekte verloren zijn. Het is per individuele persoon natuurlijk anders, maar het verlies is aanzienlijk en bovendien op verschillende gebieden. Er ontstaat in de herstelfase ruimte om te rouwen over het verlies. In de voorgaande fases was hier niet echt gelegenheid voor. Zo staat de wereld op zijn kop bij de diagnose kanker en kom je in een roller-coaster terecht. Voor je het weet ben je beland in de behandel fase. Er ontstaat tijdsdruk is er meestal geen andere keuze dan het maar te ondergaan.

In veel gevallen, zoals ook bij mij, gaat het na de laatste bestraling nog wekenlang bergafwaarts. Op een gegeven moment is er ook verdriet. Vaak onverwachts komt dat als een mokerslag keihard binnen. Ik heb gemerkt dat elke confrontatie met iets wat ik door de kanker kwijt ben geraakt (ongeacht of het tijdelijk of permanent is) trigger is voor emotie in de vorm van verdriet of frustratie. Bijvoorbeeld het niet meer normaal kunnen eten, als we met zijn allen aan eettafel zitten. Of een collega die een aardig berichtje stuurt, dat voelt als aandacht en steun , maar ook weer verdrietig maakt, omdat ik besef dat ik momenteel niet kan werken. Mijn actieve lijf wil bezIg zijn, ondernemen, sporten en bewegen, maar is te verzwakt. Het rouwen om al het verlies is logisch en ook nodig om uiteindelijk verder te kunnen. Maar het kost ook een heleboel energie.

Ik sta iedere dag op met een beperkte hoeveelheid energie in mijn mandje. Daar moet ik het voor de dag mee doen. Herstel is prioriteit nummer 1. Als ik in al mijn enthousiasme meer energie verbruik dan dat ik beschikbaar heb, pleeg ik roofbouw. Ik verbruik dan mijn energie die eigenlijk bedoeld en nodig is voor het herstel van het lichaam. Met als gevolg dat ik het de dagen daarna meestal bekopen met extra vermoeidheid en langer herstel. Dit betekent dat ik de intensiteit van mijn wandelingen beter moet afstemmen op mijn beschikbare energie. "Niet de mate van mijn inspanning (wat ik kan/doe), maar de mate van mijn herstel na de inspanning, is de enige echte graadmeter voor de voortgang van het herstel".... was voor mij een echte eyeopener. Mijn lijf heeft momenteel gewoonweg nog niet de energie voor zware inspanningen, dus is het beste om voor nu even wat gas terug te nemen.

4 reacties

Wat heb je dit mooi verwoord zeg. Het is helemaal waar wat je schrijft en ik herken het zo erg dat ik bijna denk dat het over mij gaat. Waar ik zelf ook nog mee zit is dat ik ondanks dat ik 35 kilo die ik afgevallen ben iedereen zegt dat ik er zo goed uit zie. Eerst verdedigde ik mij door te zeggen dat dit alleen de buitenkant is. Tegenwoordig neem ik het compliment glimlachend in ontvangst en reageer niet verder.

Bedankt voor zoveel herkenning. Ga zo door en je zult veel vooruitgang bemerken.


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank je wel Marga
Jeetje ... 35 kilo is een heleboel. Het is soms een kwestie van kijken ... maar ieder nadeel heeft een voordeel. Hoe diep het dal of hoe zwaar het tegenslag er is altijd wel iets positiefs te vinden.
Overigens ... ik heb op je site rondgekeken. Je hebt heel veel nuttige informatie overzichtelijk bij elkaar gezet en toegankelijk gemaakt. Complimenten voor al het goede werk. Je mag mijn blog informatie ook gebruiken ... als je vindt dat het het iets toevoegt.

Een warme groet ...Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Jerrel, tjonge dat valt toch wel tegen, vervelend zeg! Ik had je wat anders gegund. Vorige week was ik bij een bijeenkomst in het LUMC waar ze ongeveer 1 x per half jaar mensen voor uitnodigen die nieuw op de kno afdeling zijn binnengekomen met de diagnose kanker. Dit met de bedoeling om ervaringen uit te wisselen en om iets te vertellen over het aanbod dat ze hebben voor mensen om om te gaan met alles wat komt kijken bij de diagnose, behandelingen en het impact dat dit op je leven heeft.Wat ik wel een passend beeld vond was een stenen muur waar elke steen staat voor een onderdeel in je leven variƫrend van hartzaken tot hoofdzaken en alles daar tussenin. Het werd verbeeld als een muur die omgevallen is: een enkele of meer stenen zijn om en staan voor de dingen die onderuitgeschoffeld zijn door de kanker. Gedurende het herstel kunnen stenen gelukkig toch (deels soms) weer op hun plaats terecht komen. Ik vond het wel passend en hoopgevend omdat het op mij eigenlijk wel beter overkwam dan het beeld van een diep dal en een klim naar boven. Herkenbaar is voor mij ook wat je schrijft over de graadmeter van herstel na inspanning: jaaaahh dat klopt!! Ik heb momenten gehad dat ik ineens omviel en helaas heb ik die soms nog. Gelukkig nu eigenlijk alleen nog 's avonds .... Maar ik heb wel steeds ervaren dat ik bijv. weer monter uit mijn bed kon stappen en dat daarmee de inspanning van de vorige dag weliswaar op het randje (want omvallen vroeg in de avond) maar toch ook niet teveel was (want niet ineens heel erg moe op een te vroeg tijdstip en toch weer hersteld de volgende ochtend. Hopelijk heb je, nu inmiddels alweer een week verder, door het gas terugnemen ook ervaren dat je daardoor ook weer merkt dat je herstelt in je energieniveau. Zet hem op!! Hartelijke groet, Els
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hi Els,
Dank je wel. Wat goed dat ze zo een bijeenkomst via het LUMC organiseren. Wat een fijn ziekenhuis ... ik heb daar mijn second opinion laten doen. De symboliek van een stenen muur met stenen die missen, past inderdaad beter dan die van het dal en de klim omhoog. Voor mij is het nu zaak om de juiste balans te houden tussen inspanning en belastbaarheid. Het eten gaat steeds beter, dus ik verwacht dat daardoor ik ook met meer energie en bouwstenen binnen krijg. Gr. Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14