Uitzitten op mijn verjaardag door chemo-infuus

Morgen word ik 53. Afgelopen donderdag heb ik mijn 4e infuus gehad. Dat maakt het allemaal weer dubbel. Feest, want deze verjaardag heb ik binnen, gelijktijdig is het volgens de statistiek mijn een na laatste verjaardag. Daarnaast ben ik nog niet fit door het infuus.

ik vier mijn verjaardag volgende week voor een select gezelschap. Ik zit dan nog aan de chemopillen, maar meestal ben ik aan het einde van dat traject redelijk fit waardoor we verwachten dat we het feestje kunnen vieren.

kuur 5 en 6 zijn gepland. Daarna evalueren we de resultaten en kijken we hoe nu verder. het beleven van speciale gebeurtenissen valt zwaar. Ik heb dit gemerkt met oud- en nieuw en merk het nu opnieuw. Je wordt op deze dagen met de neus op de feiten gedrukt met betrekking tot de voorspelde eindigheid. Daar waar ik op andere momenten de statistiek kan negeren. Zijn deze momenten juist een bewustwording van de voorspellingen die zijn gedaan.

Ik heb regelmatig het idee dat ik mijn leven nog kan beïnvloeden en probeer dat ook zo te benaderen. Mijn conditie neemt wel af. Alhoewel ik in staat ben om mijn steentje in het huishouden bij te dragen door bijvoorbeeld te koken, regelmatig mee te werken aan het stoffen en zuigen van het huis. Daarnaast probeer ik meerdere keren per week 1 a 2 uur buiten te lopen.

wel wil ik na kuur 6 echt in discussie over de kwaliteit van leven. Ik wil vakanties plannen. Ik heb geen Bucket list maar wil gewoon kleine vakanties in Europa vieren samen met mijn vrouw.

mijn focus ligt voornamelijk op wat ik nog wel kan. En dat wil zo lang mogelijk zo houden. Het verschil in beleving van patiënt en naasten blijft voor mij vreemd. Je kunt er wel over praten, maar het gevoel is een persoonlijke ervaring die zeker rond het infuus zo een eigen persoonlijke beleving geeft.

mijn vermoeidheid door het infuus wordt door mijn vrouw soms gezien als timiditeit, terwijl het voor mij gewoon conditieverlies is. Ik kan de eerste 4/5 dagen na het infuus gewoon minder dan daarna. Morgen bouwen we de conditie weer op en worden de belevingen ook beter op elkaar afgestemd waardoor de synergie weer beter bij elkaar past.

tot een volgend blog.

1 reactie