Reintegratie, begrip, en angst

Sinds een paar weken ben ik aan het reintegreren. Uiterlijk ziet niemand dat ik aan kanker ben geopereerd en ook mijn energieniveaus zijn gedurende enkele uren voldoende om te werken en een zinvolle bijdrage te leveren en toch.......

nadat bekend was dat de behandelfase voorlopig beëindigd was en ik in de controlefase viel heb ik direct gevraagd om contact met een reintegratiespecilialist . Deze specialist heeft mijn case voorgelegd aan een Arbo-arts en samen kwamen ze met een defensief reintegratieprogramma.

Starten met 3x3 uur per week, elke 3 weken opschalen met 3 uur per week en elke 6 weken overleg over de gang van zaken. In mijn baan ben ik verantwoordelijk voor een afdeling en lid van het managementteam. Unieke kennis en kunde maken dat ik ook met weinig uren voor het bedrijf van voldoende toegevoegde waarde ben. Ik ben hier extreem dankbaar voor omdat het ook anders had kunnen zijn.

ik ben inmiddels in mijn 2e set van 3 weken. Mijn omgeving (en dan metname mijn medewerkers of collega's van andere afdeling) heeft wel en geen begrip voor mijn situatie en dat voelt dubbel. Vermoedelijk ben ik zelf door mijn gedrevenheid hier mede schuldig aan, maar ik wil niet uitzieken maar zo snel mogelijk weer een nuttige bijdrage leveren aan mijn omgeving.

het begrip uit zich aan het begin van een werkdag, door vragen hoe het me gaat, het onbegrip ontstaat als ik aan het einde van mijn tijd, vaak later dan de afspraak me moe voel, dan komt vaak de vraag nog even dit of nog even dat. Dat even is er niet bij kost al snel een uur of meer met als gevolg dat ik mijn grenzen geweld aan doe. Gevolg is dan weer dat ik darmklachten krijg of extreem moe ben en op de bank in slaap val.

ik heb mijn computer laten voorzien van software welke ervoor zorgt dat ik 10 minuten voordat ik een uur langer werk dan afgesproken dan mijn computer hard uitschakelt. Hoe ze het hebben gedaan, geen idee maar deze signalen worden wel geaccepteerd terwijl mijn mondelinge signaal, het is genoeg, niet wordt gehoord of soms genegeerd.

ik hoor graag van jullie hoe jullie omgaan met de reintegratie. Vermoedelijk is het een uniek verhaal voor ieder. Maar toch wellicht kunnen we iets van elkaar leren. Ik wil meer en sneller maar ervaar dat mijn lichaam niet altijd kan.


17 reacties

Ik herken het helemaal. Zelf ben ik ook aan het reintegreren. Ik wordt begeleid door Re-turn. Ik ben erg blij met deze begeleiding. Ik wilde heel graag weer werken maar wist niet hoe ik dit moest aanpakken en vooral hoe ik mijn eigen grens moest bewaken. De coach van Re-turn helpt mij hierbij en hierdoor weet ik ook wat normaal is in deze situatie. Ik begon met 3x2 uur. Inderdaad na elke 3 weken een opbouw. Het opbouwschema leek mij erg voorzichtig. Inmiddels zit ik op 2x6 uur en 2x 5uur. Juist nu wordt het zwaar en ben ik blij met het voorzichtige schema.
mij heeft het geholpen om heel open te zijn naar mijn collega's. Ik snap het heel goed dat mensen niet gelijk er bij stil staan dat je nog niet de oude bent. Ik zeg altijd: het hebben van kanker is een ervaring waarvan je de impact pas kent als je het zelf hebt. Net zoals je pas weet wat het is om je ouders te verliezen of een kind te krijgen als je het zelf meemaakt. Het helpt mij om me dus "gewoon" kwetsbaar op te stellen.
Ik heb nog steeds last van focussen. Daar waar ik voor de kanker snel reacties op veel verschillende stukken geven, lukt mij dit nu niet. Dat zeg ik dan ook. Gelukkig hebben mijn collega's alle begrip. Zij zijn blij dat ik het steeds goed aangeef. Maar het blijft lastig omdat je zelf ook gewoon weer op je eigen niveau wilt functioneren.  Het is dus continu ook een strijd met jezelf. Ik wens je veel sterkte en succes met de reïntegratie . Het komt goed maar het duurt even ( zegt deze ongeduldige dame :-))
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
15 februari 2017 om 23.53
Goed naar je gevoel luisteren en vooral dingen doen op werk waar je energie van krijgt! Je lijf heeft het zwaar te verduren gehad en je moet er gewoon de tijd voor nemen. Helder zijn naar je collegas is belangrijk heb ik ervaren en op tijd naar huis gaan (of gewoon 's middags gaan werken; dat werkte bij mij goed); dan is te lang werken veel lastiger omdat iedereen naar huis gaat ;-)

Wat betreft je opmerking over statistieken: die kloppen natuurlijk, maar gaan over de hele populatie en zijn niet voorspellend voor jou. Als vrouw van 39 met uitgezaaide dunnedarm kanker paste ik ook niet in het plaatje; 75% binnen een jaar dood; 5% overleeft 5 jaar (en toen waren de jongens 11 en 13). Nu 20,5 maanden en counting na vier operaties en morgen chemo14 (en de jongens intussen 13  en 14, bijna 15). En nog gewoon aan het werk (70% want ja, elke twee weken paar dagen onderuit door chemo) en mijn leven aan het leiden, maar dan wel vooral met dingen die me energie geven
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28

Ik heb ook dikkedarmkanker gehad. Ben in september 2016 geopereerd en in januari  van dit jaar gestart met re-integreren. Ik word begeleid door een heel goede bedrijfsarts. Ik  volg haar adviezen op (zij heeft er meer ervaring mee dan ik) en ik heb daar veel steun aan. Maar ik houd me wél aan de afspraken die ik met haar (maar indirect met mezelf) maak: tijd is tijd. Voordat ik ziek werd was ik een soort van workaholic, vaak overwerken, nog even snel dit, nog even vlug dat.  Dat wil ik nu niet meer – ik ben daarin veranderd. Ik wil op tijd naar huis, er is namelijk meer in het leven.  En nu helemaal. Mijn ziekteperiode heeft me geleerd om mijn grenzen beter  te bewaken. Maar als je wilt dat iemand niet over je grenzen komt, zul je zelf je grenzen eerst kenbaar moeten maken. En, nog belangrijker, jezelf daaraan houden.  Want als je het zelf al niet doet, is de kans groot dat een ander dat ook niet doet….  Mensen moeten wennen aan de ‘nieuwe jij’, geef ze daarvoor de tijd. Maar wees wel consequent, dan zal dat zeker lukken. Succes, Paul!

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi ik heb dit ook meegemaakt, ik ben in september geopereerd na 8 chemo's. In november ben ik rustig aan gaan werken maar kon me zelf moeilijk aan de gezette tijden houden en lag toen ook uitgeput op de bank. Daarop ben ik dus teruggefloten terug naar 1 uur op een dag en dat 3 keer per week. Ben vervolgens nog een twee weken op vakantie geweest en daarna weer gewoon begonnen met 3 uurtjes per dag 3 dagen per week. Dat heeft mij heel goed gedaan en heb nu ook wel meer naar mijn lichaam leren luisteren. Ik ben wel in die tijd bij de fysiotherapeut geweest om 2x per week te sporten.
 
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Beste Paul, mijn advies zou zijn om duidelijk te communiceren, zowel verbaal als non-verbaal. Dat klinkt heel simpel, maar is in de praktijk best nog lastig. Mij heeft het geholpen om mijn collega's binnen mijn team een mailtje te sturen met 'hoe gaat het met mij en wat kunnen jullie van mij verwachten'. Af en toe moet je zo'n mailtje updaten en opnieuw versturen heb ik wel gemerkt want men vergeet snel. Verder was ik zelf nogal 'zichtbaar' op LinkedIn waardoor mijn collega's de indruk kregen dat ik er weer was. Daar ben ik mee gestopt evenals met het reageren op mailtjes mbt onderwerpen waar ik (nog) niet mee bezig ben cq hoef te zijn. 
Succes en veel sterkte toegewenst. 
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
De blog is van 2 mnd geleden zie ik...
benieuwd hoe het nu gaat Paul.
Ik ben nog voorzichtiger begonnen, 2 keer 1 uur... Advies van de bedrijfsarts. 
Herken de innerlijke strijd wel, meer willen. Maar kwam er al snel achter dat het niet onnodig langzaam gaat.
De rest van de dag ook nog wat kunnen doen en niet uitgeput op de bank terecht komen is de 'graadmeter' volgens mijn bedrijfsarts of het te snel gaat.
Ik ben trouwens ook nog boventallig... nog best een tijdje ook. Dus het kan feitelijk niet zo zijn dat er werk op me af komt waardoor ik 'overwerk'. En zeker niet dat mensen me dat 'opleggen'..
(het gebeurd wel soms dat ik toch wat af wil maken, maar dat doe ik dan zelf) 
Gelukkig hier dus alleen maar positieve ervaringen. 
Denk dat mensen met 'minder zichtbare/ invoelbare' ziektes het vaak een stuk moeilijker hebben...

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Uhm moeilijker wat betreft reïntegratie 'ruimte' en begrip op het werk bedoel ik dan vooral..
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Dag allemaal, ik ben 30 augustus 2016 geopreerd en daarna bestraald voor borstkanker. Nu heb ik nog tamoxifen hormoon behandeling. Ik ben meteen na de bestraling begonnen met werken 3x3 uur. Telkens doodmoe thuis. Eind februarie werkte ik 3x6 uur en was de moeheid zo zat. Ook mijn prive leven stond stil. Ik had geen energie en gebruikte dit alleen om terug te komen in werkproces. Ik heb een geweldige baan als praktijkbegeleider van leerlingen in een verpleeghuis. Heel langzaam heb ik weer het werk op de zorgafdeling met leerlingen terug genomen. Op dit moment is het nogsteeds moeilijk om alles te onthouden. Ik zoek nog naar woorden. Een maand geleden heb ik opbouw van uren stop gezet en ben ik met een oncologie fysiotherapeut begonnen aan beweeg je fit programma. Dit doe ik 2 keer per week. Ik denk dat het helpt ook de rust om niet verder te moeten. 
Ik heb te veel de focus gelegd om snel alles achter mij te laten. Ik hoorde vaak wie allemaal doorgewerkt hadden tijdens behandeling. Dat wilde ik ook. Ik heb geleerd dat ik alleen naar mijn eigen lichaam en geest kan luisteren. Ik ben er nog niet maar ben nu wel goed bezig. Wat ook hielp is het gedicht moeheid na kanker van de website: Als kanker je raakt. Troostend en dat heb ik aan collega's gegeven. Die overigens mij erg gesteund hebben. 
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
April 2015 Oncoloog :"uitslag kweek ontsteking blijkt helaas wederom borstkanker te zijn, wat we zien baart ons zeer veel zorgen" Februari 2017 Het voelt alsof ik in een harnas zit, het is zó zwaar en ik zie nog steeds niet die lichtpuntjes waar velen het over hebben. Ook al doe ik zo mijn best. Voel me raar, het ging zo goed en was zo sterk en positief. Maar was dat ook echt wel zo, of alleen maar een manier om te overleven, zij het onbewust? In april 2016, nog tijdens de behandeling met herceptin, maar 2 maanden na de chemotherapie weer begonnen met werken. Dat wilde ik zo graag, weer ritme en 'normaal' zijn. Ik was het thuis zitten zat en wilde er weer bij horen, mijn groep op het werk weer begeleiden omdat ik stiekem bang was om vergeten te worden (een gedachte die ik mezelf niet toestond omdat ze allemaal zo lief en betrokken waren op het werk). Ik bleef tijdens mijn behandelingen wel contact houden en ging op de koffie bij het werk, dat voelde goed. Maar dan werd ik toch ook geconfronteerd met het feit dat mijn plaats was ingenomen (wat natuurlijk ook moest voor de groep, maar ik voelde stiekem een bedreiging ook al deed die collega vriendelijk). Natuurlijk waren al mijn bekende collega's vriendelijk als ik er was, maar zij moesten ook weer aan het werk en hadden weinig tijd (ik werk in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking). Ik ben contact blijven houden, maar ook dit heeft achteraf verdriet gedaan. Een ander op mijn groep en het ging ook nog eens niet goed. De groep kreeg geen goede leiding en was verdwaald door gebrek aan de bekende structuur. Dat voelde verward, enerzijds blij dat zij het niet echt goed deed, maar verdrietig om de groep en nuschuldig omdat zij door mijn ziekte ook werden benadeeld! Ook voelde ik me schuldig ten opzichte van mijn vervanger, omdat zij toch ook haar best deed! Ik voelde een haast om weer 'gewoon te leven', alles weer goed op te pakken. Maakte mijn eigen reintegratieschema waarbij ik begon met 1 dag per week en dan na 2 weken weer een erbij. In juli 2016 was ik weer volledig 3 dagen aan het werk. Het ging goed. In het begin hield iedereen rekening met me, maar heel logisch omdat het zo druk was werd er ongemerkt steeds meer oo mijn bordje gelegd. Ik protesteerde niet, want het voelde zo goed er weer bij te horen!! En behalve het feit dat ik vroeg moest gaan slapen en de avonden voorbij gingen met vermoeid hangen op de bank, ging het goed dacht ik. Singalen van mijn man hoorde ik niet, maar in het weekeind was ik uitgeput en lusteloos. Ik werd ook sneller emotioneel en schoot bij het kleinste dingetje al in de verdediging. Ging het gevoel krijgen niks goed te doen, terwijl ik echt wel gewaardeerd werd. Maar nadat dit een jaar (naar mijn struisvogelidee) heel goed ging, ben ik mijzelf helemaal voorbij gelopen! Natuurlijk hoefde ik in het begin nog niet alles op te pakken, maar dat voelde ondanks begrip van collega's niet goed. Ik wilde weer echt iets betekenen en gewoon mijn deel van de taken doen. Eerlijk gezegd had ik een nieuwe collega erbij gekregen en weer dat gevoel van blijf van mijn plekje af. Zij is heel direct en dat maakte mij onzeker. Omdat ik per juli 2016 volledig hersteld was gemeld voelde ik me hiertoe ook verplicht en niet eerlijk ten opzichte van de anderen dat ik minder belast werd, ook mijn collega's hadden het druk en de nodige sociale problemen thuis. Dus ik heb mijn schouders eronder gezet en ben doorgegaan. Werd steeds vermoeider, totdat ik alleen nog maar leefde op het werk en thuis niets meer kon. Toen greep mijn man in, feitelijk is je leven thuis en je sociale contact belangrijker dan werken, zei hij. Je moet het niet omdraaien. Bouw nu eerst je eigen leven weer op en ga daarna pas energie steken in het werk. Ik gaf hem gelijk, waarheid als een koe. Maar  dat voelde niet goed, je hoort toch niet thuis te zijn als je niet echt ziek bent en te werken. Dat is een norm die ik heb meegekregen en ik kon niet zien dat ik na alles wat er was gebeurt wel het recht had om de tijd te nemen en langzaamaan op te bouwen te beginnen bij thuis. Het idee om na 1 jaar een soort stempel te krijgen door aanmelding voor WIA vond ik niks! Dus op volle kracht toch toewerken naar omgaan-met-ik-heb-geen-kanker-meer"! Als ik maar die bestelde hennepzaadolie met <0,2% THC in huis heb, dan zal ik me vast beter voelen had ik gehoord, maar ik merkte niks, vond het eng en stopte. Ik hou contact met vriendinnen, zal ik me ook beter voelen, maar het kost naast werk en behandelingen zoveel energie! Het bekende druppeltje was een verandering op het werk. Uiteindelijk lukte het niet meer en meldde ik mij via de huisarts ziek! Ik was zelfs het leven moe! Waar ik zo hard voor heb gevochten! Kon me altijd goed vermaken thuis, een echte huismus, maar toen staarde ik naar buiten, maar beertjes gaan breien want ik moet iets doen.TV kijken is ook niet goed, al die ellende op het journaal! Wandelen was en is wel fijn. Dat harnas moet van mij af, voor mijzelf en voor anderen die van me houden. Ik ga er weer tegenaan, ga dat harnas van me af proberen te werpen! Wie weet lukt dat bij het Helen Dowling waar ik me nu bij heb aangemeld! En nu na 3 behandelingen gaat het beter, heb een flinke burnout. Het zal veel tijd kosten maar ik kom er weer bovenop. Alleen heb ik wel geleerd dat reïntegratie echt niet te snel moet gaan en ik hulp nodig heb om te leren 'nee' te zeggen en mijzelf op nummer 1 te zetten wanneer het even teveel wordt. Daar helpt Anneke van het Helen Dowling mij bij. Wat ben ik blij dat ik daar terecht ben gekomen. Er is weer hoop en ik leer er zoveel van! Ook het lotgenotencontact heeft me veel gebracht. Te lezen dat je niet de enige bent die dit meemaakt en ik dus niet raar ben is fijn. Je samen sterk en verbonden voelen ook! En ik heb een echte vriendschap overgehouden aan het lotgenotencontact bij kanker.nl, daar ben ik heel blij mee. Zo onstaat uit ellende toch weer iets moois!
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Wat een herkenning bij het lezen van al jullie berichtjes. Ja, het klopt helemaal. Hoeveel impact kanker op je leven heeft, weet je pas echt als het op je eigen bordje ligt. Ook bij mij zal er een leven voor en na mijn borstkanker zijn. Mijn energie level is een stuk minder dan het was. Maar het heeft mij ook heel veel rijkdom gegeven. Waaronder de hele warme vriendschap met Miepi. Na een half jaar gewerkt te hebben vorig jaar trok ik het ook niet meer. Blij dat ik toen met het oncologisch revalidatie programma mee kon doen. Hier ben ik zoveel sterker uit gekomen. Heb daarna een aantal weken heel goed kunnen werken. Had weer zoveel energie. 21 februari heb ik nog een borst reconstructie gehad. En daarom 5 weken in de ziektewet gezeten. Ben nu weer sinds een paar weken aan het werk. Maar voel heel goed dat mijn energie niet is wat het voor deze laatste OK was. Of ik wil of niet. Ik zal een stapje terug moeten doen. Hieraan toegeven. En vooral goed afwisselen in activiteiten en rust. Heb geleerd om vooral lief voor mezelf te zijn. Soms vergeet ik dit weer. Maar door dit op te schrijven en door het lezen van jullie verhalen ben ik hier weer heel erg van bewust. Warme groet allemaal
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Ik ben heel blij te horen dat je weer lief voor jezelf zult zijn Dasje! Ik maakte me al een beetje zorgen over je. Blij dat je toch weer goed naar je lichaam en de signalen van je geliefden luistert. Liefs van je vriendin Miepi
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Paul,

Houd je aan de afgesproken uren die je met de bedrijfsarts (en werkgever) hebt afgesproken en weiger iedere onbedoelde of bedoelde druk van collega's of je werkgever. Ik zit zelf ook in een reintegratieproject (longkanker), gelukkig geen druk om meer te werken of die moet van mijzelf komen. Wijs degene die je onder druk zetten er op een vriendelijke manier op dat het om jouw gezondheid gaat en dat de mening van anderen er dus helemaal niet toe doet. Ze zullen het zelf op moeten lossen.

Succes,

Kees
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Beste Paul, zoals velen hier reageren op je bericht heel herkenbaar. Dus erkenning dat zal prettig zijn om te lezen, desondanks zal jij hier iets mee moeten gaan doen. Anders betaal je met gezondheid de rekening, ambulante begeleiding of coach zou in deze situatie al iets voor je kunnen betekenen.  Succes
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Fijn om zoveel herkenning te zien in jullie reacties. In breder perspectief sta je er dan niet alleen voor, maar dit voelt op de werkvloer toch wel eens ander. Zeker in een functie waar je regelmatig in contact sta met klanten en collega's van andere vestigingen. Zij zijn niet altijd op de hoogte of zijn het weer snel vergeten.
ik doe mijn werk graag en wil daar ook mee verder.

iedereen heel veel sterkte gewenst met je eigen gevecht, want uiteindelijk moeten we het als patiënt zelf oppakken en een plaats geven in ons leven.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Paul,ik kan alleen maar zeggen,luister goed naar je lichaam,weet uit ervaring,dat je graag meer wilt doen dan je kunt.Ik was altijd een zeg maar harde werker,met tomeloze energie,dat was voordat er bij mij kanker werd geconstateerd,nu op het moment is alles anders,ben vlugger vermoeid,en net als je denkt,dat het beterder gaat,dat heb je soms,dat gevoel,en denk ik kan nu weer meer,val je terug,en ik hoop gewoon dat ik weer de oude wordt,maar ik weet nu dat dat tijd kost,en ik denk dat jij,dat ook moet doen,neem de tijd,en luister goed naar de signalen v je lichaam,gezondheid gaat voor alles,nou ja ik bedoel bijna voor alles.okee,groetjes,en ik wens je heel veel sterkte toe,met mij gaat het gelukkig naar omstandigheden goed,en ik hoop dat dat zo zal blijven,na twee operaties,en en enkele chemokuren,en vijf kijkoperaties is bij mij tot nu toe alles positief bevonden,dus het gaat de goede kant nog steeds op,en ik hoop voor jou hetzelfde.dat de kanker niet meer terug zal komen,nooit meer.Tot slot wens ik je/jullie nog fijne feestdagen toe. Reggae57.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Paul,
Ik kan me voorstellen dat je lichaam je soms in de steek laat. Maar gezondheid staat op nummer 1. Dus luister naar je lichaam en kijk rond welke uren van de dag heb je meer energie. Probeer je taken te delen rond die tijdstip. Of kan je ook oneven werken of naar huis jouw taken meenemen als deze een mogelijkheid is. Probeer ook met je collega's te overleggen op welke dagen zou je een tijd en aandacht kan geven van hun taken. Ik hoop dat ik je wat ideeën van toepassing zijn in jouw probleem veel succes en strekte.

Groetjes
Judeska Lunkers 
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Ben net begonnen met een baan maar blijf het moeilijk vinden dat er weer in te komen. Werk nu 4 uur per week en vind het leuk.

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28