Over de helft

Vandaag krijg ik de tiende bestraling. Het einde raakt in zicht. Niet dat de bestraling zelf zo naar is, het doet geen pijn en het vastliggen onder het masker valt me erg mee. Ook het adem inhouden (een keer of 7, tot 30 seconden per keer) verloopt zonder problemen.

Bijwerkingen van bestraling beginnen doorgaans in de tweede week. Ik zou bijvoorbeeld last kunnen krijgen van mijn huid, van de slokdarm of pijnlijke steken in het bestraalde gebied. Echt klachten ervaar ik tot dusver niet, of het moet zijn dat ik mijn slokdarm wat meer voel bij het eten. Ik ga doorgaans nog steeds op de fiets. En ik merk nog steeds dat het beter is om overdag wat meer rustmomenten in te bouwen, al moet ik bekennen dat het er niet altijd helemaal van komt. 

Onlangs de radioloog gesproken. Ook weer telefonisch uiteraard. Ik vroeg me af of er ná de bestraling nog wordt gecheckt wat het het effect ervan is geweest. Met name voor de plek in mijn hals; de rest is al met de operatie weggehaald, dus daar valt nu niet zoveel te checken. Het antwoord was dat dit niet gaat gebeuren, maar de reden is bemoedigend: feitelijk viel er vóór de operatie al niet echt meer iets te zien in de hals, de chemo had zijn werk hier dus goed gedaan. De bestraling is vooral gericht op datgene wat niét te zien is, denk aan losse cellen. Op een nieuwe scan is dus niets anders te zien als op de vorige. Verder wilde ik nog wel een keer verzekerd worden van het feit dat 15 x echt voldoende is en waarom een boost (een extra dosis) in mijn geval niet nodig is. Ik mag eindeloos vragen en nóg eens vragen bij de artsen, dat is fijn en het helpt mij erop te vertrouwen dat ik de juiste behandeling krijg.

Ik krijg nu elke dag een telefoontje van het ziekenhuis: of ik nog luchtwegklachten of koorts heb. De voorzorg vanwege corona. Bij binnenkomst wordt mijn temperatuur gemeten. Erg nauwkeurig is dit overigens niet op deze locatie: als ik van de fiets afkom, meet de oorthermometer iets van 34,5. Maar goed, ik zou het zelf wel weten als ik écht koorts had.

Mocht ik 'verdacht'zijn, dan gaat de bestraling evengoed door. Wel plannen ze me alle coronaverdachten aan het eind van de dag, maken alle apparaten tussen de patiënten door schoon en trekken zelf beschermende kleren aan. Gelukkig is dat allemaal voor mij niet nodig en ik probeer dat zo te houden.

1 reactie

Het gaat best wel snel, vind je niet. Dan straks gewoon even lekker niets hoeven, lekker thuis blijven, hoe heerlijk is dat. Of eruit, en geen rekening houden met afspraken, het einde is in zicht, dikke kus van ons. 

Laatst bewerkt: 18/05/2020 - 08:25