Heb je al gehoord van de Oncowand?

Heb je al gehoord van de Oncowand? Het is een sculptuur waar je doorheen kunt lopen. Je kunt er met koptelefoons verhalen van 1 minuut horen van mensen met (ooit) kanker. Zo delen (ex-)patiënten hun persoonlijke inzichten met de wereld. De Oncowand is nog op zoek naar deze zogenaamde sleutelverhalen.

Ik ken een van de initiatiefnemers van het project, Bartho Hengst, van zijn tijd als projectleider bij Kanker.nl. Zijn twee broers, beiden kunstenaar, zijn ook betrokken bij de Oncowand. Bartho: 'We hebben gekozen voor geluid als medium. Juist in deze tijd, waarin de beeldcultuur zo dominant is. Een stem is iets heel intiems. Iemand fluistert je als het ware iets in je oor.'

Het project wordt op dit moment gecrowdfund bij voordekunst. Er is al ruim 10.000 euro opgehaald, ook door de flinke media-aandacht.

De Oncowand is mobiel en kan als hij af is door Nederland reizen. Bartho: 'Naar ziekenhuizen bijvoorbeeld, maar misschien ook naar festivals. Ook daar zijn mensen op zoek naar verdieping, naar betekenis.'

Wat zijn nu de sleutelverhalen die de Oncowand gaat laten horen? Bartho hierover: 'Het zijn soms kleine juweeltjes. De verhalen zijn niet zielig, maar maken juist indruk. Als we het idee presenteren en een paar verhalen laten horen, valt er vaak een diepe stilte in het publiek.'

Ik stuitte op dit Interview met Bartho bij radioprogramma Start van VARA/BNN. Er zit een opmerkelijke reportage in dit interview. Een verslaggeefster laat een paar verhalen van de Oncowand horen aan bezoekers van een nachtclub. (Waar, vroeg ik me af, in de rookruimte misschien?). De reacties zijn verrassend.
Jouw sleutelverhaal in de Oncowand?De initiatiefnemers zijn nog op zoek naar sleutelverhalen: persoonlijke verhalen van maximaal 1 minuut. Door jou ingesproken in bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Het staat uitgelegd op de website van het project: Stuur je sleutelverhaal in.

Dit is de website van de Oncowand. Je kunt de Oncowand ook volgen op Facebook of Twitter.

4 reacties

Dank je wel voor je bericht,ik kom net uit het azm en zal in het weekend even kijken wat dit allemaal inhoud oke,..liefs Theresia
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
mooi initiatief, ik heb op de website gekeken en ook de twee gesprekken tijdens het interview beluisterd. Ik vond de reacties van de bezoekers in de nachtclub ook zo verrassend, vooral ook omdat mijn ervaring juist is dat jonge mensen de gesprekken over kanker uit de weg gaan, zoiets als de 'ver van mijn bed show'. Wellicht heeft de anonimiteit van de stemmen, de krachtige teksten en de vrijblijvendheid om te luisteren, een ander effect dan een confrontatie met een aanwezige patient. Ik ga dit project zeker volgen.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Erik ,
wat een geweldig idee zeg....je geeft kanker toch maar mooi een stem,..een verhaal,..Ik ben nog geen ex-patient ,hoop dat in het voorjaar te kunnen zeggen,..en dan zou ik dit ook graag  doen,maar nu eerst "onderweg naar genezing"..
Liefs en fijne dag
Theresia
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51