Aanbevelingen om de kans om kanker nogmaals te krijgen te verkleinen.

Openbaar gesprek
29 maart 2015 om 17.35,
gewijzigd 23 januari 2018 om 09.14
148 x gelezen

Er zijn aanbevelingen om de kans om kanker nogmaals te krijgen te verkleinen. Wetenschappers hebben op basis van studies wereldwijd vastgesteld welke voedingsadviezen daadwerkelijk helpen:

1. Zorg voor een zo laag mogelijk gewicht en een slanke taille, maar vermijd ondergewicht.

2. Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten.

3. Eet minder calorierijk voedsel en drink weinig suikerrijke dranken.

4. Eet veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk.

5. Eet minder rood vlees (zoals rund- en varkensvlees) en eet liever geen bewerkt vlees (zoals ham, spek of salami).

6. Drink liever geen alcohol. Als je wel alcohol wilt drinken, neem dan per dag niet meer dan 1 glas (voor vrouwen) of 2 glazen (voor mannen).

7. Eet minder zout of gezouten voedsel.

8. Vertrouw niet op voedingssupplementen om je tegen kanker te beschermen.

EN NATUURLIJK .........NIET ROKEN.

Het blijkt nog knap lastig te zijn om deze aanbevelingen in je dagelijkse leven in te passen.

Wat lijken je goede tips om dat toe te gaan passen en wil je die delen?


10 reacties

Hoi Poem,

Je schrijft als eerste " Zorg voor een zo laag mogelijk gewicht en een slanke taille, maar vermijd ondergewicht."
Als borstkanker patiĆ«nt met hormoontherapie is dit een uitdaging. Sinds ik de hormoontherapie heb ben ik geleidelijk aan 6 kilo aangekomen. En dat overgewicht zit vooral rond mijn taille en is een bijwerking van de hormoontherapie. Ik baal daar heel erg van, want mijn voedingspatroon is niet veranderd. Ik beweeg juist veel meer, misschien heb ik daardoor de "schade" nog wat kunnen beperken. 
Het zit me niet lekker, ik heb tot ik de hormoontherapie ging gebruiken mijn gewicht heel goed onder controle weten te houden. De bedoeling is dat ik de hormoontherapie blijf gebruiken "zolang het werkt", met andere woorden tot de uitzaaiingen weer groter worden.
Heb jij, of iemand anders tips voor mij hoe ik toch weer van dat overgewicht af kom?
Laatst bewerkt: 23/01/2018 - 09:14
Hallo Doortje,
Dit heb ik geschreven Doortje omdat het bewezen is dat overgewicht meer risico geeft op kanker. Ik kan me erg goed voorstellen dat je daar heel erg van baalt. Als je goed en niet te veel eet, veel beweging hebt en dat de kilo's er dan toch niet af willen.Om op een verantwoorde manier af te vallen zou je ( maar misschien heb je dat al gedaan) advies kunnen vragen aan een oncologie diĆ«tist/e of fysiotherapeut/e.Je bent steeds zo goed bezig geweest en dan krijg je de hormonale therapie waarbij vochtophoping onder de huid of in de buik voorkomt en dat is zo'n vervelend effect van deze behandeling.Omdat je de hormoontherapie blijft gebruiken zal het erg moeilijk zijn om af te vallen en kan ik je eigenlijk maar een tip geven: probeer het zo goed als het gaat te accepteren, misschien kun je daarvoor hulp zoeken bij een Mindfulness therapeut/e.Heel graag wil ik heel veel sterkte wensen en hartelijke groeten,
Poem.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Dag Doortje

Wat je beschijft is een van de meest lastige verschijnselen in de latere periode van behandeling van borstkanker. Het is niet bekend waardoor het nu precies komt maar lijkt een combinatie te zijn van de voorafgaande chemotherapie, de overgang en hormoonverandering, oudere leeftijd, voeding en beweging. Aan de meeste  van deze oorzaken kun je dus niets doen.

Het zou wel goed zijn om een combinatieafspraak te maken met diƫtist en fysiotherapeut, die samenwerken en hier ervaring mee hebben. Beiden kunnen goed in kaart brengen wat je mogelijkheden op het gebied van voeding en beweging zijn en kunnen met je bespreken of er nog winst valt te behalen. Dat is namelijk heel persoonlijk en valt op afstand niet goed aan te geven.

Misschien zit daar voor jou nog winst.

Succes

jeannev


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Bedankt Jeanne en Poem voor jullie reacties. Ik heb het afgelopen week met mijn fysiotherapeut besproken. Ze heeft me een boek meegegeven en daarin lees ik inderdaad ook dat het heel erg lastig is.
Ik heb ook het telefoonnummer van een oncologische diƫtiste, ik ga met haar contact opnemen wat ik eventueel zou kunnen doen.
groetjes, Doortje
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Goed bezig!

Uit nieuwsgierigheid: wat is de titel van het boek dat je van je fysiotherapeut hebt gehad?

Dank

jeannev

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Het heet voeding bij kanker, heb jij er aan meegewerkt?
Het is voor mij (leek) nogal zware kost, maar mijn fysio heeft me gezegd welk gedeelte voor mij van toepassing was.
Ze was heel enthousiast over jullie aanpak.
groetjes, Doortje
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Het Handboek Voeding bij kanker is voor leken (te) zware kost omdat het is geschreven als studieboek voor (bijna) afgestudeerde diƫtisten die zich in kanker willen verdiepen. Daarom wordt en jargon gebruikt en over praktische voedingsmiddelen niets uitgelegd omdat dat voor die doelgroep bekend is. Het boek is ook voor artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten bedoeld, maar die zullen met de voedingsaspecten soms ook moeite hebben. Ik ben de hoofdredacteur en heb het met genoegen gedaan omdat we met een grote groep deskundige diƫtisten waren.

Je hebt meer aan de informatie op de site www.voedingenkankerinfo.nl omdat die dezelfde kennis en informatie in 'gewone' taal geeft. En je kunt altijd een vraag achterlaten. Maar je bent het meest gebaat bij een persoonlijk voedingsadvies dat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie, mogelijkheden en wensen.

Groet

jeannev


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Jeanne,
Dat had ik inderdaad ook gelezen. Ik ga de website bekijken, maar ook iemand zoeken waar ik advies kan vragen. Ik geef het nog niet op dat er niets aan te doen is.
lieve groet, Doortje
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ik herken helemaal wat Doortje beschrijft. Langzaam aan wordt mijn omvang breder. Ondanks redelijk bewegen veel fietsen, yoga etc neemt mijn gewicht iets toe. Sinds ik begonnen ben met hormoontherapie, na afloop van chemo , ben ik in totaal een paar kilo's aangekomen. Ik vind dat heel vervelend en heb ook wel last van het regelmatig moeten nadenken over wat ik wel en niet kan/mag eten. Nog meer bewegen of sporten ( ben 62) vind ik geen optie, dat past ook helemaal niet bij mij. Aan de andere kant heb ik ook een nuchtere inslag en denk dan "ok heel vervelend en niet leuk, maar ik wil wel genieten" en zo lang het niet te erg wordt is het ok. Ik ga zeker die voedingssite in de gaten houden.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wat je zou kunnen doen is eens kijken naar het Low Carb, High Fat dieet / leefwijze. Deze succesvolle methode wordt gebruikt door een groot aantal inwoners van het dorp Leende. Dit project heet GezondDorp. Ook de Vereniging Arts & Voeding (een vereniging van artsen) staat achter deze methode.
Laatst bewerkt: 23/01/2018 - 09:14