Openbaar gesprek
9 mei 2015 om 15.03,
gewijzigd 5 november 2015 om 07.56
42 x gelezen
Hoi,
mijn buurman is terminaal en ik wil graag een gebaar doen om mijn deelname te tonen. (Ik heb het via via gehoord).
Maar wij praten niet met elkaar, wij zwaaien alleen naar elkaar. Dus ik wil niet het gevoel geven dat ik een "ramptouriste" ben. Ik wil graag hun privacy respekteren... Wat zou ik kunnen doen?

4 reacties

Hoi Arnes,

Het is juist heel erg betrokken en lief van je als je even bij hem langs gaat. Ik verwacht dat het zeker op prijs gesteld zal worden, en als het niet is merk je dat ook gelijk.
Mijn ervaring is dat mensen die terminaal zijn juist gemeden worden, want veel mensen weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. Helaas heb ik ook lieve bekenden die terminaal waren en mijn (korte) bezoekjes werden altijd erg op prijs gesteld.
Maar, je kunt het ook gewoon vragen als je aanbelt. Als hij er geen prijs op stelt hoor je dat gelijk. Maar als hij wel naar je zwaait zit dat wel goed denk ik.

Ik wens jou en je familie heel veel sterkte, Doortje
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi arnes,
stel je voor; je buurman staat aan je deur met een bloemetje en zegt: ik vind het misschien heel gek om te zeggen maar ik hoorde dat je ziek bent. Ik wil je niet het gevoel geven dat ik een ramptoerist ben, of dat ik me ermee wil bemoeien, maar ik wil je wel even dit bloemetje geven, want ik vind het vervelend voor je dat je ziek bent.  (We zwaaien wel altijd naar elkaar maar het komt nooit tot een gesprek.) 
(Ik weet niet of je het leuk vind maar mijn nummer staat op het kaartje)

als ik ziek was zou ik dit leuk vinden ;)

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Arnes,

Hartstikke goed dat je dit wilt doen, maar bedenk je aub wel waar je aan begint...
Als je eenmaal een paar keer op bezoek bent geweest, gaan mensen er op rekenen dat je komt, en er ook echt naar uitkijken.
En hoe harder de patient achteruit gaat, hoe meer behoefte er vaak is aan contact.
Bedenk dus goed of je dit aankunt, ook als het heel slecht gaat met je buurman.
Als je het aan kunt, dan zeg ik: Doen !! Hij zal er waarschijnlijk heel blij mee zijn.
Als je twijfelt, blijf dan gezellig naar hem zwaaien, om verder leed te voorkomen aan beide zijdes.

Groetjes Patrice

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Esmee,
Doe wat je hart je ingeeft, ga even bij hem langs. Dat heeft niets te maken met ramptoerisme of bemoeizucht. Het is zoals jij zelf zegt, ik zou het leuk vinden. Als hij het niet waardeert merk je dat en dan komt er geen vervolg op, wat zowiezo niet "veplicht" is.

Patrixia, Wat jammer dat je er zo over denkt. Je doet het overkomen dat belangstelling voor iemand tonen verplichtingen oproept. Het kan juist even fijn zijn als er iemand die je heel vaak langs ziet komen even binnenwipt. Al is het maar voor een enkel keertje.

groetjes, Doortje
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Meer over Communicatie tussen patiënt/naaste en zorgverlener