classificatie van medische hulp

Openbaar gesprek
29 september 2016 om 10.05,
gewijzigd 16 februari 2017 om 07.41
45 x gelezen
bestaat er een scoring lijst van 1 tmt 5 in de medische wereld op kanker patiënten ?
hoe lager op deze lijst hoe meer je afgeschreven bent/raakt

7 reacties

Dag Silvester,waarom is bijvoorbeeld het landelijke darmonderzoek dan voor mensen tot 75 jaar?
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Dag Groem,

die begrenzing is niet op basis van een 1 tot 5 inschaling, maar op basis van een rapport van de gezondheidsraad uit 2009. Heb het wel even moeten opzoeken.
Zij stellen dat zodra het bevolkingsonderzoek helemaal uitgerold is de uitkomst van een bevinding bij iemand van bv 80 jaar zijn levensverwachting nog nauwelijks beïnvloed. Kosten spelen daar ongetwijfeld ook een rol in mee. Overigens zijn de kosten voor de mensen tussen 50 en 55 veel hoger dan voor de mensen tussen 70 en 75 omdat in die leeftijdscategorie veel minder gevonden wordt.

Onderstaand uit hun rapport gaat hierover:

Voor personen die bijvoorbeeld op 75 jarige leef- tijd voor het laatst gescreend zijn, is de kans klein dat zich binnen tien jaar darmkanker manifesteert, zeker na één of meer negatieve screeningstests in het recente verleden. De lange duur voordat adenomen kwaadaardig worden en klachten veroorzaken pleit tegen een nog hogere leeftijdsgrens. Comorbiditeit speelt een steeds grotere rol op hogere leeftijd. Vanaf de leeftijd van 80 jaar hebben mannen een levensverwachting van gemiddeld 7 jaar en vrouwen van 9 jaar (http://statline.cbs.nl).

Naast kosteneffectiviteit vindt de commissie kwaliteit van leven een belangrijke overweging hierbij. Daar zijn echter nauwelijks directe gegevens over voor- handen. Wel is bekend dat op hogere leeftijd endoscopie moeilijker uit te voeren is. Het opvoeren van de endoscoop tot de blindedarm duurt langer, waardoor de belasting voor oudere personen groter is. Bovendien is voor hen de kans op complicaties groter.

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker

De commissie adviseert als doelgroep voor een landelijk bevolkingsonderzoek mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar. Vanaf de leeftijd van 75 jaar is het verstandiger na overleg met de huisarts een individuele afweging over screening te maken. De huisarts kan dan verwijzen, zodat er geen uitnodiging van de screeningsorganisatie nodig is.


Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Beste Groem,
Een lijst zoals jij beschrijft bestaat niet. In de bibliotheek hier op kanker.nl kan je wel veel statistische gegevens vinden over bijvoorbeeld de gemiddelde overlevingskans. Probleem met statistieken is dat dat niets zegt over jouw eigen situatie.
Kan je wat meer vertellen over hoe jou situatie nu is?

Alvast bedankt voor je reactie

Vriendelijke groet

Rob
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi,
Ik vermoed dat je deze schaal bedoeld. Ik heb die enkel teruggevonden in de literatuur. Deze werd bij mij nooit gebruikt in communicatie arts - patient.
Het is voornamelijk een hulpmiddel voor artsen om de prognoses in te schatten. Voor zover je dat al kan. Dat bewijzen alle verhalen op dit forum.
Hopelijk heb je er iets aan.
Elke

http://ecog-acrin.org/resources/ecog-performance-status
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28