Persbericht Filmpremiere Doodgewone Gesprekken - Hilversum

Openbaar gesprek
27 juni 2015 om 20.23,
gewijzigd 30 november 2015 om 20.06
21 x gelezen

Persbericht

"Ja, ik ga dood en daar wil ik het ook wel eens over hebben!"
Filmpremière Doodgewone Gesprekken van Stichting Olijf

Amsterdam, 27 juni 2015. Jaarlijks krijgen 4.500 vrouwen te horen dat zij een gynaecologische kanker hebben. Iedereen kent wel iemand die gynaecologische kanker heeft of ongeneeslijk ziek is. Toch is doodgaan iets waar mensen niet makkelijk met elkaar over praten. En dat, terwijl dit juist zo belangrijk is om je krachtig genoeg te voelen als je krachten afnemen. Olijf, het netwerk van vrouwen met gynaecologische kanker, wil dat patiënten zich gesterkt voelen om over de impact van hun ziekte op hun leven en levenseinde te praten. Olijf heeft daarom met steun van KWF een serie films gemaakt waarin de dood bespreekbaar is in Doodgewone Gesprekken. Olijf maakt hiermee één van de laatste taboes bespreekbaar. Deze week gaat de indringende filmserie 'Doodgewone Gesprekken' in première.

Wat: Première Filmserie Doodgewone Gesprekken die dinsdag online komen via www.olijf.nl.
Trailer: “Doodgewone gesprekken met drie ongeneeslijk zieke vrouwen”
Films: “Leven tot het laatste moment” - Anneke Verbruggen
“Alles zonder Controle” - Cato Verhoef
“Het einde, daar ben ik nog niet” - Cora van der Kooij
Idee-research-gesprekken-redactie: Gonnie Jansen
Camera-regie-montage: Frans Sman
Waarom: Praten over doodgaan en het leren omgaan met deze nieuwe werkelijkheid zijn van groot belang voor een goed afscheid
Voor: Vrouwen met (ongeneeslijke) gynaecologische kanker en naasten en zorgverleners en iedereen die geïnteresseerd is.
Door wie: Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker
Wanneer: Dinsdag 30 juni 2015, 16 uur, de première is besloten, de pers kan afspraken maken
Waar: Viore Centrum voor Leven met Kanker, Oostereind 115, 1212 VH Hilversum.
Meer info: www.olijf.nl
Facebook: facebook.com/stichtingolijf Twitter: @stichtingolijf.nl


Thé Lau & Sterke vrouwen

Deze week overleed de zanger Thé Lau die open sprak over zijn naderend einde. Maar niet voor iedereen is dat nog vanzelfsprekend. Documentairemaakster Gonnie Jansen bezocht namens Olijf een aantal vrouwen die te horen kregen dat zij niet meer konden genezen. Anneke (51), Cato (44) en Cora (68) vertellen in de "Doodgewone gesprekken" openhartig hoe zij leven met hun beperkte levensverwachting. Dit doen zijn elk op hun eigen manier. Aan bod komt hoe ze omgaan met dit bericht van hun naderend levenseinde en wat dit betekent voor hun kijk op de dood en hun leven, en tevens hun overwegingen om wel of niet door te gaan met levensverlengende behandelingen en controles.

Anneke heeft de première helaas niet gehaald. Zij is 3 juni overleden. Met haar film is één van haar wensen in vervulling gegaan. Anneke vertelt hoe zij zich heel bewust voorbereidt op haar naderend sterven en hoe zij voelt dat je een keuze hebt in hoe je omgaat met je naderend sterven. Hoewel de films specifiek voor ongeneeslijk zieke patiënten gemaakt zijn, zijn ze boeiend en ook leerzaam voor zorgverleners en iedereen die hierin interesse heeft. Fenneke van Swigchum, voorzitter Olijf: "Het verhaal van Anneke helpt keuzes te maken; wat is belangrijk in het leven en waar haal ik mijn kracht vandaan? Het is een verhaal dat het echt waard is om gehoord te worden. Ik verwacht dat we veel mensen kunnen helpen met de films".

Gonnie Jansen, documentairemaakster en initiatiefnemer van de Doodgewone gesprekken: "Deze vrouwen hebben een missie. Zij willen hun film graag nalaten om anderen te kunnen inspireren en helpen met hun verhaal, zoals over de bewuste keuzes die zij maakten. Zij vinden het heel gewoon om over sterven en de dood te praten. Ik hoop dat lotgenoten ook steun zullen vinden in deze films en dat alles meer bespreekbaar is met hun naasten en hun artsen."

Stichting Olijf komt dinsdag ook met een speciale online discussie groep voor vrouwen met een slechte prognose.

Samen sterk

Olijf is het netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Elk jaar horen bijna 4.500 vrouwen dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben. Maar bekend is het desondanks nauwelijks. Gynaecologische kanker heeft vaak enorme impact: vrouwen krijgen vaak te maken met allerlei fysieke en emotionele gevolgen die hun leven beïnvloeden. Zo raken zij vervroegd in de overgang, worden ongewild kinderloos en natuurlijk heeft het vaak ook invloed op hun (seks)leven. Olijf is er dan voor ze. En Olijf maakt alles wél bespreekbaar en ondersteunt vanuit haar eigen ervaring en expertise.

Olijf zet zich vanuit een onafhankelijke positie in voor preventie, onderzoek, voorlichting, patient empowerment en natuurlijk belangenbehartiging. We willen dat hierdoor minder vrouwen ziek worden en komen te overlijden en dat de preventie en (na)zorg voor patiënten sterk verbetert. Maar ook dat patiënten zich gesteund voelen, dat zij met informatie geïnformeerde keuzes kunnen maken en zich krachtig genoeg voelen om hun stem te laten horen en de regie te nemen in hun leven of levenseinde.

Het werk van Olijf wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van o.a. donateurs en KWF, Leven met Kanker en vrijwilligers.

www.Olijf.nl Olijf, Netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker.

2 reacties

Dag,

ik vroeg me af of er van jullie al iemand naar één of meer van deze films (interviews) gekeken hebben, en wat jullie er van vinden?

groet, Chica

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14