preventief dikke darm verwijderen

Openbaar gesprek
19 juli 2016 om 22.02,
gewijzigd 21 augustus 2018 om 14.51
1259 x gelezen
Ik heb het lynch syndroom en mijn baarmoeder en eierstokken zijn al verwijderd ivm tumor. Ik denk er nu over om mijn dikke darm preventief te laten verwijderen. Heeft iemand dit ook laten doen zo ja wat zijn jullie ervaringen ermee?

3 reacties

hoi esther,
persoonlijk denk ik dat het niet nodig is. de darm schijn je goed te kunnen controleren, veel beter dan de baarmoeder en eierstokken. die zijn bij mij ook om die reden preventief verwijderd. als je jaarlijks je controle doet zou het voldoende moeten zijn. groeit er dan een poliep dan knippen ze die er direct uit.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
ik heb mijn dikke darm laten verwijderen en ik heb een ingebouwde stoma gemaakt van dunne darm.
de ervaring die ik er mee heb is prima
Laatst bewerkt: 20/08/2018 - 14:18
Hallo Esther43,

Het preventief verwijderen van de dikke darm kent voor en tegenstanders, bij Lynch is er inderdaad een verhoogd risico, echter, zoals mmajoor al antwoorde, is de dikke darm prima te controleren.
Ga een gesprek aan met je MDL arts die je behandelt (lees 'onder controle houd') m.b.t. Lynch en leg het uit, het preventief verwijderen zou je 'rust' kunnen geven, echter zul je toch je controle's moeten laten doen, zoals je waarschijnlijk al weet heb je met Lynch ook een verhoogde kans op andere soorten van kanker.

Voor meer informatie over het Lynchsyndroom is een bezoek aan de website van de Stichting Lynch Polyposis zeker aan te raden.

Als eenmaal vastgesteld is dat je Lynch hebt zul je regelmatig op controle moeten, met een coloscopie wordt je dikke darm bekeken en eventuele poliepen direct verwijderd, door deze periodieke controles is de kans dat een poliep uitgroeit naar 'kwaadaardig' een stuk geringer.
De interval van de controles hangt af van je voor-, en familiegeschiedenis.
De algemene richtlijn is 1 maal per 2 jaar een controle te ondergaan (bron Richtlijn Oncologie)

Sterkte en wijsheid in je besluit
WimV




Laatst bewerkt: 21/08/2018 - 14:51