Huiduitslag ná bestraling keelkanker, ervaringen met zalfsoorten gevraagd.

Openbaar gesprek
19 april 2016 om 16.51,
gewijzigd 29 juni 2017 om 10.21
1972 x gelezen
Net in de laatste week (van 6 weken bestraling) krijg ik ontzettend last (vooral pijn en jeuk) in mijn halsgebied.
Zeg maar de totale hals, waar mannen (soms vrouwen ook) een baard hebben.
De huid is helemaal rood en er zitten blauwe plekken in en hele plakkaten schilfertjes. Kortom, het ziet er niet zo fraai uit
en ik durf me nauwelijks nog buitenshuis te vertonen. Heb van het bestralings-instituut een lanette-zalf gekregen en dat maakte het nog erger, omdat die zalf vet was en niet echt in de huid trok en tussen de schilfertjes ging zitten, waardoor het "inbranden" tijdens
het bestralen is verergerd. Dit laten zien aan de doktersassistente van het instituut en die gaf me vervolgens monstertjes Medihoney mee. Dit zag er aantrekkelijker uit qua opbrengen, maar veroorzaakte hevige pijn en jeuk, zodat ik dit er maar afgedept heb met lauw water midden in de nacht.
Zijn er mensen, die de "ideale zalf" hebben gevonden? Enkele merken die ik heb gegoogeld zijn: Alhydran, Radiocare, Flamex, Biafine. Graag reacties, waarvoor hartelijk dank, want de huid zal nog weken ná beëindigen van de bestralingen blijven "nawerken".

6 reacties

Wat ideaal is weet ik niet, maar ik heb calendula creme gebruikt. Heel mild en vroeger gebruikt al 'rode billen zalf' bij de kinderen. Het haalde net de spanning en jeuk weg en smeerde makkelijk.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Alhydran is echt helemaal geweldig na 3 dagen brandplekken en blaren zowat verdwenen geen pijn en jeuk meer! Een echte aanrader en zeker ook voor de nawerking! In ieder geval nog heel veel sterkte!!!

Marrepar
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Wat bij mij uiteindelijk heeft geholpen, was Flamigel. http://www.flamigel.be/nl
Met een tube van 250 g. (Let op, want prijzen variëren enorm voor hetzelfde product).
Na een week of 4 dagelijks smeren en korstjes eraf pulken, was de huid geheel als nieuw.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hi, hoe is het je verder vergaan? Ik had ook een probleem met zalf. Kreeg Cetomacrogol voorgeschreven. Dat heb ik vanaf de vierde week bestralingen op mijn keel gebruikt. Dat werd een kleffe ellende die ik met water en zeep niet meer van mijn huid afkreeg. Uiteindelijk werd het een soort glazuur die pijn trok. Die heb ik toen met flink wat pijnstillers, laagje voor laagje verwijderd met warm water, afwasmiddel! en uiteindelijk met opperhuid en al. Daaronder een knalrode open huid. (Zie ook foto) Deze heb ik eerst laten opdrogen maar dat gaf een strakke trekkende en pijnlijke huid. Nu gebruik ik Mapilex Lite schuimverband waardoor de huid wel afgedekt en vochtig blijft, maar geen zalf nodig is. Dat werkt voorlopig aardig. Ik zit nu in de week na de laatste bestraling dus nog volop bijwerkingen, maar dit is wat ik gedaan heb.
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Beste Wybertje,

Ik heb inderdaad dezelfde klachten gehad ook blaren achter in de nek!
Met Alhydran weet je niet wat er gebeurt zo snel het alles repareert! Ik heb diverse producten geprobeerd maar ik vind dit een wondermiddel en tegenwoordig mogen ze ook op het product schrijven dat het ook voor bestraling van toepassing is. Ik heb al veel mensen dit verteld en iedereen is er heel blij mee! Dus heel veel succes ermee en ben benieuwd of het jou ook zo zal helpen!

Hartelijke groetjes,
Marrepar
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17

Alhydran heeft mij super goed geholpen . In het begin van de bestraling aan keel de crème tegen jeuk gebruikt . Later de herstellende crème en nu de crème met beschermingsfactor. 

 

Laatst bewerkt: 25/06/2023 - 21:44