Alcoholgebruik verdubbelt kans op mondkanker

Openbaar gesprek
6 juli 2015 om 08.57,
gewijzigd 6 april 2017 om 13.31
534 x gelezen
Mensen die dagelijks vier glazen alcohol of meer drinken, hebben twee keer zoveel kans op mond- en keelkanker als mensen die niet drinken. Dat blijkt uit onderzoek dat de Australische kankerbestrijding en de universiteit van Melbourne sinds het begin van de jaren negentig onder 41.000 volwassenen hebben gedaan.

Lees het volledige artikel op http://www.nu.nl/gezondheid/4082527/alcoholgebruik-verdubbelt-kans-mond…

Bestaat er bij jou mogelijk ook een link tussen alcoholgebruik en mondkanker?
-Otto-

8 reacties

Met 300 km per uur door het bos rijden met een sport auto is er de mogelijkheid dat je een ongeluk kan krijgen met de dood als gevolg,vliegen kan ook de dood betekenen,skien kan ook de dood zijn,veel sporten met doods oorzaak zijn er.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Willem,
Ik heb het niet over de dood, maar over een wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat dagelijks 4 of meer glazen alcohol drinken de kans op het krijgen van mond- en keelkanker verdubbelt. Dit om mensen bewust te maken van de mogelijke gevaren van hun gedrag.
Maar uit je reactie maak ik op dat het nemen van gezondheidsrisico's niet iets is waar jij je erg druk om kunt maken. Misschien rook je ook dagelijks? Is eveneens een risico wat je bewust kunt nemen om de kans op het krijgen van diverse soorten van kanker te vergroten.
-Otto-
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo ik ben 22 december van het afgelopen jaar geopereerd aan mond bodem kanker. Ik ben een groot deel van de tong en kaak kwijt ook zijn de klieren in de hals weg gehaald. Praten en eten gaat erg moeizaam. Ik ben 47 en heb zeer veel gerookt en ben ook alcolist geweest. Ik wist dat dit ging gebeuren. Ik ben blij dat ik nu een tweede kans op het leven krijg. Ik rook niet meer en ik drink niet meer.groetejes Drummer.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ja bij mij kan het van invloed zijn geweest. Ik dronk nogal veel en ook wel dagelijks. Ook rookte ik per dag zo'n 15-20 sigaretten. Ik was door mijn te drukke leven erg gestrest.
Nu rook en drink ik niet meer, mede ook doordat het bijna niet meer gaat, omdat het niet smaakt en ook omdat ik het niet meer wil.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Elske2015,
Goed dat je gestopt bent met beiden. Daardoor is de kans kleiner dat het terug zal keren.
Mis je het ook? Ik vroeg me dat zo af omdat ik in je profiel las dat je ook moeite hebt met eten van normale dingen en vooral sondevoeding moet nemen. En met dat er ook nog bij, is me het met elkaar wel heel veel dingen tegelijk moeten inleveren. Of gaat het met eten ondertussen al weer iets beter?
-Otto-
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Nee, met eten ga ik niet veel meer vooruit. Het kleine beetje tong 15 à 20% dat ik nog heb is vastgemaakt in de mondbodem en daardoor ben ik heel beperkt in wat ik kan eten. Wel eet ik iedere dag buiten mijn drinkvoeding puddinkjes, yoghurt, gemalen fruit, groente en vlees en aardappel. Wel beperkt want het kost heel veel moeite maar ik blijf experimenteren qua smaak en consistentie. Ik heb nog vaak de neiging van "even een sigaretje", de alcohol daar kan ik beter zonder. Ik schenk rustig bezoek drankjes in en maak hapjes voor anderen, terwijl ikzelf niets daarvan eten en drinken kan. Koken en bakken is nog altijd mijn hobby. Opgeteld heb ik zeker heel veel moeten inleveren, maar anderzijds: Ik ben er nog. Ik hoop dat de vakantie samen met het hele gezin gaat slagen, voor mij een groot avontuur.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Elske2015,
Goed om te horen dat je constant op zoek bent naar mogelijkheden om je leven zo leuk mogelijk te maken.
In sommige andere discussies kun je ervaringen lezen van mensen met hoofd-halskanker en hun vakantie. Dingen over uit eten gaan en drinkvoeding meenemen en dergelijke.
Ik wens je alvast een hele mooie vakantie met je hele gezin. Laat je nergens door tegenhouden!
-Otto-
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo, bij mij is 3 jaar geleden ook mond (bodem) kanker vast gesteld wat ontdekt werd door de tandarts. Hiervoor heb ik een operatie moeten ondergaan. De kanker leek toen weg maar helaas na bijna 1 jaar wederom opnieuw kanker. Het bleek nu ook in de lymfe klieren te zitten in de hals. Dus wederom een pittige operatie waarbij 33 lymfe klieren verwijderd zijn en ik nog 32 bestralingen heb gekregen . Alles leek goed tot de controle van vorig jaar waaruit bleek dat ik voor de derde keer kanker had. Nu aan de linker kant van de mond. Ook dit is verwijderd. Toen ik voor controle moest vorig jaar mei was er wéér kanker gevonden en wel op de tong. Hier was volgens de artsen niets meer aan te doen. Ik zou de 60 jaar dus niet halen. Via een kennis ben ik toen begonnen met wietolie (die ik nu ook zelf maak) en met bittere amandelen. Tot verbazing van mijn arts bleek dat ik vorig december bij de controle 'schoon' was. Ik heb toen verteld van de wietolie die ik gebruik. Ze hoorden hier raar van op maar ik kon dit jaar dus mijn 60e verjaardag vieren. Met alcohol pas ik heel goed op tegenwoordig want volgens mijn arts is de mondkanker toch ontstaan door mijn alcohol gebruik in het verleden. Ik hou het dus maar op 2 glaasjes rode wijn per dag. Misschien zijn er meer mensen die ervaring hebben met het gebruik van wietolie. Natuurlijk heeft de operatie ook geholpen en de bestralingen. Toch ben ik sinds vorig december 'schoon'. Volgende week maandag 10 april is de volgende controle dus het blijft spannend. Toch moet ik van de chirurg wél doorgaan met het gebruik van de wietolie. Ze volgen mij dus nu nauwlettend in het MCL en hebben zelfs overleg met het UMCG wat mijn bevindingen zijn, zeker omdat ze mij vorig jaar hadden opgegeven. Wie heeft hier ook ervaringen mee? Op de foto zie je de hals ná de operatie. En dan te bedenken dat het begonnen is met mond bodem kanker.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28