kan ik nog gewoon eten naar mijn operatie aan mijn keel

Openbaar gesprek
1 september 2014 om 22.12,
gewijzigd 3 januari 2015 om 10.41
20 x gelezen
kan ik nog gewoon blijven eten als bij mijn de stembanen en het strottenklepje is weg gehaald  . woord er altijd een spraak klepje in gebracht ? zo niet hoe kan je dan Spreken na de operatie en krijg je daar dan ook hulp bij om weer te leren Spreken

1 reactie

Hoi bert55,

De operatie die je noemt heet met een duur woord een laryngectomie.

Als er verder niks anders meer nodig is aan bijkomende operaties, dan is eten daarna weer heel goed mogelijk. Bijna iedereen eet daarna weer net zo als daarvoor.

Als het mogelijk is krijgt iedereen tegenwoordig meteen een spraakklepje geplaatst. Daarmee is praten weer heel snel mogelijk. Alleen de eerste dagen na de operatie mag dat nog niet ivm de genezing. Eigenlijk hoef je praten met een spraakklepje niet echt te leren omdat het zo makkelijk is. Vinger op het stoma om deze dicht te drukken, en gewoon gaan praten net als anders.
Zonder spraakklepje opnieuw leren praten is een heel stuk moeilijker en daarvoor kun je les krijgen van een logopediste. Maar niet iedereen kan het leren, en het duurt vaak ook wel meer dan een half jaar voordat je het een beetje kunt. Daarom praten veel mensen die hun operatie de afgelopen jaren hebben gehad met een spraakklepje. Gewoon omdat dat veel makkelijker is.

veel sterkte met je operatie.

-Otto-

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51