Wat te kiezen ?

Openbaar gesprek
19 maart 2018 om 18.53,
gewijzigd 26 mei 2018 om 22.31
163 x gelezen
Ik ben 4 weken geleden gediagnosteerd met prostaatkanker , zonder uitzaaiingen en goed behandelbaar .
In het gesprek waar mij dit kenbaar werd gemaakt , kreeg ik 3 behandelings voorstellen , nl
in en uitwendige bestraling , en de da vinci operatie methode .
De laatste heeft als nadeel dat er na de operatie een katheter periode is en een incontinentie fase .
Ik heb direct aangegeven aan de arts dat ik voor de Da Vinci methode kies , omdat bij de bestralings methoden niet gegarandeerd kan worden dat de tumor ( die wel inmiddels te goot zou zijn voor uitstel ) weg zal zijn EN er kans bestaat dat de K elders zich voor gaat doen ...
Nu heb ik het verhaal van Willem van Hanegem gadegeslagen , en ben ik zeer aan t twijfelen geraakt of ik wel de goede keuze heb gemaakt met de Da Vinci methode , OMDAT hij door ,,enkel" bestralingen geheel genezen is !?
De reden waarom ik twijfel is ook mede de kans op erectie problemen die ik dan misschien met die bestralingen kan voorkomen !?
Ben een beetje verward ..
Misschien denken jullie ,, wat een onzin verhaal " maar het blijft toch in mijn hoofd spoken ?!
Kan ik er mee terug naar mij arts , en het hem voorleggen ? Zou ik dit nog kunnen omzetten bv ?

Hoor graag jullie meningen / reactie,s / adviezen :

MvG

Richard

5 reacties

Beste Richard,

Het verhaal van Van Hanegem is een beetje een broodje aap verhaal. Het zou heel bijzonder zijn als een arts na welke behandeling ook, met 100% zekerheid kan concluderen dat je genezen bent. Hooguit kan een arts/radiotherapeut/uroloog verklaren dat de behandeling geslaagd is/aanslaat en dat de vooruitzichten goed zijn. Of iemand volledig genezen is zal de tijd moeten leren.

Hier is of de journalistiek wat onzorgvuldig geweest of Van Hanegem hoort wat hij graag will noem maar luistert misschien niet zo goed. Ik zie in het artikel geen aanleiding voor jou om van je keuze af te zien.

Zelf ben ik in 2006 met de Da Vinci geopereerd en daarna no 33 keer bestraald omdat de snijranden niet schoon waren. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt van die keuze.

Groet en veel succes met de behandeling.

Een advies nog: vraag naar de ervaring van de arts met deze wijze van opereren! Ervaring is heel belangrijk!
Laatst bewerkt: 22/03/2018 - 09:35
Ik zou inderdaad opnieuw de discussie aangaan. De opmerking dat bij bestraling de tumor elders kan terugkeren is ook niet logisch. In prioncipe kan dat altijd gebeuren,ongeacht de methode van behandeling. Dus niet zien als een extra argument tegen externe bestraling. Zelf verkeerde ik in nagenoeg dezelfde uitgangspositie. Na goede afweging( samen met uroloog en radiotherapeut) gekozen voor uitwendige bestraling ipv operatie. De belangrijkste redenen voor mij waren dat bij beide opties de genezingskansen nagenoeg vergelijkbaar zijn en de kans op blijvende incontinentie bij uitwendige bestraling duidelijk kleiner is. Inmiddels ben ik halverwege met de behandeling en tot nu toe verloopt alles naar wens.
Laatst bewerkt: 26/05/2018 - 22:31
Beste Richard Misschien dat ik antwoord geef want ik ben een vrouw van een man met... Wat wij al gelijk vreemd vonden aan het verhaal van van Hanegem was het feit dat hij vertelde dat hij helemaal genezen was. Er is ons verteld en staat ook in het prostaatboek (ik weet niet of je dat ook hebt gekregen bij je afspraak met uroloog) dat juist in de periode na bestraling de PSA waarde heel erg kan schommelen en dat er nog niet zoveel daarover gezegd kan worden. Het feit dat er gezegd is tegen hem zo snel na de bestraling dat hij 100 % genezen is lijkt ons dan ook een beetje snel. Bij elke behandeling is er kans op incontinentieproblemen en erectieproblemen. Bij de ene behandeling staat het ene bovenaan bij de andere weer het andere. Wel lijkt mij dat als je twijfels hebt dit toch eerst goed te bespreken met je arts. Heb je destijds een combiafspraak gehad bijv. Van een uroloog en een radiotherapeut zodat je zowel een evt. operatie alsook een evt. Bestraling kon bespreken? Wij hadden dat wel zodat echt alle opties besproken kon worden. En toen wij nog twijfelden toch weer een gesprek aangevraagd juist omdat jr datgene moet doen waar je volledig achter kunt staan en daarna vol vertrouwen de behandeling kunt ondergaan. Ik wens je veel sterkte en wijsheid. Lidewijne
Laatst bewerkt: 26/05/2018 - 22:31

Beste Richard,


Beslist geen onzin verhaal en terugkeren naar je arts(en) is nooit verkeerd bij twijfel. Zelf heb ik er op dit moment vijf van de zeven weken opzitten van een externe bestraling. Gaat tot nu toe alleszins redelijk. Bijna alle beschreven bijwerkingen komen langs maar het is te doen. Honderd procent genezing is natuurlijk nooit gegarandeerd bij geen enkele methode. Maar in principe zijn de genezingskansen van opereren en bestralen redelijk gelijkwaardig,aldus de statistieken. Verder geldt bij externe bestraling dat je pas na een jaar of anderhalf echt zicht krijgt op het maximale rendement. Dus het verhaal van van Hanegem klopt in die zin niet helemaal. Je kunt niet zo kort na de bestraling al zeggen dat je helemaal genezen bent (maar ja als BN-er ben je natuurlijk ook een uithangbord voor promotie). Zelf redeneer ik liever in termen van hoe groot is de kans dat de kanker niet terugkeert over een periode van tien of vijftien jaar bijvoorbeeld na een externe bestraling. Dat lijkt me een meer realistische benadering Op basis van je totale persoonlijke situatie kunnen artsen daar redelijke voorspellingen over doen. Daar moet je ook naar vragen . In mijn geval bleek dit 99% te zijn na tien jaar. Verder was voor mij doorslaggevend in de keuze tussen opereren of extern bestralen het gegeven dat de kans op blijvende incontinentie-volgens ervaringen- bij externe bestraling beduidend lager is dan bij een operatie. Succes met je keuze en vooral doorvragen bij je arts(en)

Laatst bewerkt: 26/05/2018 - 22:31