Wie kan mij meer vertellen over Enzalutamide? En slecht kunnen plassen?

Openbaar gesprek
15 juni 2017 om 19.23,
gewijzigd 18 juni 2017 om 20.06
1264 x gelezen
Beste allemaal,


Sinds februari vorig jaar weten we dat mijn vader uitgezaaide prostaatkanker heeft. Hij heeft direct een combinatiebehandeling van chemo en hormooninjecties gekregen. Vorig jaar rond deze tijd heeft hij zijn zesde chemo gehad, sinds die tijd alleen de 3 maandelijkse hormooninjecties gehad met een injectie voor de botten.

De waarden van de PSA worden elke drie maanden gemeten, de laatste keren is dit van 0.13 naar 0.17 naar 1.4 en nu naar 5.6 gegaan. De oncoloog heeft mijn vader vandaag Enzalutamide meegegeven, vier maal daags een pil.
Wie heeft hier ervaring mee? Kan iemand mij hier meer over vertellen? Is het snel dat dit al gegeven wordt of heeft dit met de verdubbelingstijd te maken? De oncoloog wil een botscan maken en een buikscan en die als nulpunt gebruiken voor deze behandeling. Alle informatie is welkom :)
Mijn vader heeft een week of vijf geleden nog een hormooninjectie gehad, vanmiddag zijn ze vergeten te vragen of deze naast de Enzalutamide, gewoon door blijven gaan, weten jullie dit?

Daarnaast kon mijn vader afgelopen weken in de nacht heel slecht plassen. 10x per nacht wakker worden en geen plas kwijt kunnen. Dinsdag is dit opgelopen tot zoveel pijn dat hij naar de HAP is geweest en een katheter heeft gekregen. Onmiddellijk voelde mijn vader minder pijn. Morgen wordt de katheter verwijderd en gaat mijn vader voor het eerst sinds een jaar weer naar de urologe. Zijn er hier die hier ook ervaring mee hebben? Zouden plastabletten hier iets in kunnen betekenen?

Hoor jullie graag!

Thanks alvast, Suus.

2 reacties

Weer een heleboel vragen, het is ook niet niets wat er allemaal gebeurt.
Is dat snel nu al aan de Enzalutamide?? Valt te bezien, iedereen reageer heel anders op de diverse behandelingen. Na een jaar is het wel snel, maar dat kan wel.

Voor de goede orde: die vier capsules moet je vader gelijktijdig innemen, niet verspreid over de dag!

Hormooninjecties gaan (volgens de standaard richtlijn) gewoon door. Achterliggende gedachte: een deel van de prostaatkanker trekt zich niets meer aan van de afwezigheid van testosteron, en dat moet op een andere manier bestreden worden. Met bijvoorbeeld Enzalutamide.
Een ander deel zal wel degelijk gevoelig blijven voor de aanwezigheid van testosteron. Stop je met die spuitjes dan geef je die kankercellen weer de kans om te gaan delen. Advies is doorgaan. Er wordt ook gewerkt met intermitterende hormoonbehandeling, tijdelijk stoppen en weer beginnen als de PSA oploopt maar dat geeft wel veel onrust en onzekerheid.

Verdubbelingstijd is idd de meetwaarde die nu veel belangrijker zal worden.

heel vaak plassen 's nachts: hoort niet specifiek bij de Enzalutamide. Is met hormoonpilletjes at aan te doen, indien extreem kan er ook ingegrepen worden, kan de uroloog je over adviseren.

Sterkte
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Dank je wel weer voor je snelle reactie! Omdat mijn vader zo een last had met plassen was ik al een beetje bang dat zijn psa weer verhoogd zou zijn, helaas is het zo. Ik had alleen nog niet verwacht dat hij er dan iets voor zou krijgen in de vorm van hormoonpillen. Dat voelt zo snel. Nu heeft mijn vader een heel adequate dokter die er voor wil zorgen dat hij zich weer snel goed gaat voelen, m.a.w. dat hij zijn nachtrust weer terugkrijgt en overdag niet meer zo moe is.
En inderdaad heb ik inmiddels begrepen dat de Enzalutamide in 1x wordt ingenomen.

Thanks again!
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17