Waarom wordt de HiFu behandelmethode niet vergoed door het ziekenfonds?

Openbaar gesprek
4 maart 2015 om 23.22,
gewijzigd 30 mei 2015 om 22.12
752 x gelezen

De HiFu-behandeling, als een van de zes mogelijke behandelingen voor prostaatkanker, heeft duidelijk een aantal voordelen boven de conventionele/reguliere behandelmethoden. De Hifu wordt al meer dan tien jaar in Nederland toegepast.          Ervaringen van patienten zijn vaak lovend. In contacten met medici is bij mij de indruk ontstaan, dat Hifu van de markt wordt geweerd om bestaande werkplekken veilig te stellen.

Ik ben van mening dat, als de behandeling zou worden toegelaten, er wel eens een wedren zou kunnen ontstaan op de Hifu-behandeling omdat de voordelen ver uitstijgen boven de reguliere behandelingen. (geen incisies, twee dagen opname, nauwelijks bijwerkingen, veel goedkoper voor het ziekenhuis)

Wie geeft mij uitsluitsel...?

2 reacties

Van het weren van HiFu om de door jou genoemde redenen is geen enkele sprake. Onderzoek is nodig (en ook gaande) om de juiste plaatsbepaling van deze behandeling te kunnen doen.
Ook deze behandeling is zeer zeker niet zaligmakend ook al wek je die indruk wel. Indien op zijn meritis bewezen zal HiFu wel degelijk een vaste plek krijgen in de behandelmethoden. Zonder dat er sprake zal zijn van een wedren op dit nieuws.

Zie in de bibliotheek dit artikel voor een genuanceerde bespreking van HiFu

Vraagje: wat heeft de tekst van je artikel te maken met de titel die je aan je vraag mee geeft??? Ik kan betreffende artikel niet vinden in de bibliotheek.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

De link tussen titel en artikel is mijn verbazing dat na meer dan tien jaar experiment in vele Europese landen er nog geen erkenning/goedkeuring is van de zorgverzekeraars voor de hi-fu behandelmethode.

De hi-fu behandelmethode is niet voor elke vorm van prostaatkanker geeigend. Bij navraag in het Zaans Medisch Centrum werd gesteld dat ik vanwege plaats en omvang van de tumor niet voor de hi-fu behandeling in aanmerking kwam. De prostaat met lymfeklieren is op 6mei in het AVL weggehaald.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51