Hyperthermie bij borstkanker

Openbaar gesprek
21 februari 2018 om 09.45,
gewijzigd 20 maart 2018 om 14.55
336 x gelezen
Waarom zou de indicatie om hyperthermie te combineren met chemo/bestraling, beperkt blijven tot een recidief borstkanker.
Hyperthermie is net zo effectief bij primair borstkanker als bij recidief borstkanker. Sterker gezegd hyperthermie is niet te binden aan 1 soort tumor. De effecten van verwarmen van tumorweefsel zijn niet beperkt tot de indicaties waar het ziekenhuis nu bij behandeld.
Borstkanker treft meer dan 17.000 vrouwen per jaar. Er bestaat gewoonweg geen faciliteit en er is geen budget om al deze vrouwen te behandelen met hyperthermie naast de conventionele middelen. Terwijl logisch denkend arts/wetenschapper weet dat hyperthermie de effecten van bestraling en chemo kan vergroten, zonder meer bijwerkingen te krijgen

2 reacties

Hoi Dennis. Deze vraag is zo specifiek en medisch dat deze niet te beantwoorden is door mij. Misschien dat de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 je verder kan helpen/verwijzen. Warme groet Dasje.
Laatst bewerkt: 20/03/2018 - 14:55
Hallo Dasje. Bedankt voor het bericht. Het is echter niet zo zeer een vraag om te beantwoorden, maar meer om over na te denken. Ik ben dat hokjes denken in onze gezondheidszorg namelijk helemaal beu.
Er wordt nu namelijk gewoon een zeer effectieve (ondersteunende) behandeling weggehouden voor veel patënten.
Aangetoont is dat dosis chemo omlaag kan (minder bijwerkingen, minder kosten) als dit wordt gecombineert met hyperthermie. En wat betreft bestraling heeft ooit een nederlandse promovenda dr. mw. coby v/d Zee onderzocht dat bestraling tot het beste resultaat leidt als dit gecombineerd wordt met hyperthermie.
Maar we doen hier niks mee...
Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden/onderzoeken waar niet naar gekeken wordt.
Laat staan dat oncologen hier echt iets van weten te melden, wat ook nog een onderouwing kent.
Laatst bewerkt: 20/03/2018 - 14:55