Vocht in borst

Openbaar gesprek
19 november 2017 om 12.04,
gewijzigd 28 december 2017 om 23.36
7790 x gelezen
Na borstsparende operatie twee weken geleden is mijn borst nog opzet. Dat voelt zwaar aan. Hoe lang zal dit nog gaan duren?

8 reacties

Bij mij duurde dat ongeveer 6 weken voordat het oedeem uit de borst was en het weefsel weer soepel. Ik kon ook geen beugelbh aan omdat de beugel precies op het litteken lag en irriteerde. Dat is nu 1.5 jaar later nog zo. Ook omdat mn huid gevoeliger is geworden na de bestraling. Let op dat je je arm niet teveel belast en beweegt, zoals stofzuigen. Daarmee belast je de lymfevaten en uiteindelijk moeten de lymfe het vocht afvoeren. En dat wil nog niet zo
Laatst bewerkt: 21/11/2017 - 17:42
Operatie nu 10 weken geleden en nog steeds een harde plek. Wel een heel stuk kleiner, de eerste weken was dat echt een enorme schijf. Nu krijg ik al weer een tijd chemo en dat schijnt het herstel te vertragen. Mij is verteld dat het maanden kan duren voor het helemaal weg is. Ik heb het wel voor de zekerheid laten controleren in het ZH.
Laatst bewerkt: 22/12/2017 - 22:29
Hoe is het inmiddels met jullie? Ik heb namelijk ook een dikke schijf in m'n borst na een borstbesparende operatie (bijna 5 weken geleden). Net als Plofhuhn ook onderin (wel een mooi litteken, want die zie je niet). Het begon meteen dezelfde dag al met een fikse bloeduitstorting. Die is inmiddels wel redelijk geslonken, maar het is nog steeds dik zodat de bestralingen niet kunnen beginnen. Morgen eind van de middag word ik gebeld Hebben jullie hier iets aan gedaan? Masseren of warmte of wat dan ook om die bulten weg te krijgen?

Laatst bewerkt: 17/12/2017 - 22:31
Ik heb na de chemo's bestraling gekregen en toen was alles al geheeld. En ik heb geen bloeduitstorting na operatie gehad. Ik moet nu nog wel elke dag mn bestraalde borst invetten want anders gaat de bestraalde huid jeuken. Tijdens de bestraling mocht ik vd arts niets zelf smeren. Ik denk dat je in overleg met de arts moet gaan over hoe en wat. Niet zelf gaan dokteren met bv warmte. Dat veranderd nl niets aan de harde schijf die je voelt en kan lympfoedeem, en daarmee nog een hardere opgezette borst opleveren.
Laatst bewerkt: 18/12/2017 - 10:38
Dankje Plofhuhn. Ik heb inderdaad een paar keer een warmtekussen tegen m'n borst gelegd. Maar dat hielp niet.
Ik ben vandaag gebeld en het bestralingstraject kan ondanks die harde schijf volgende week ws. beginnen. Eerst voorbereiding met ct scan enz.
Laatst bewerkt: 18/12/2017 - 22:56
Dankje Maria. Ik heb dit ook eerder gehoord. Morgen krijg ik de ct-scan. Mocht het niet goed zijn, dan zal ik hier zeker naar vragen.
Laatst bewerkt: 21/12/2017 - 22:36
Hoi Maria, volgens m'n radiotherapeute is die verdikking geen belemmering voor de bestralingen, dus borstmassage zal dan niet nodig zijn. Heb vandaag de voorbereidingen gehad en ct-scan. 2 januari beginnen de bestralingen.
Laatst bewerkt: 22/12/2017 - 22:29