het plaatsen van wel of geen clips in de borst bij operatie

Openbaar gesprek
2 november 2017 om 10.58,
gewijzigd 19 november 2017 om 11.34
11584 x gelezen
Wordt bij iedereen clips geplaatst in de borst bij de operatie? Wat zijn de nadelen wanneer ik dat niet wil.

61 reacties

ben ook geopereerd ,borstbesparend ,maar zou niet weten wat ze precies doen ,tumor is weg ,dus ben er niet zo bekend mee gr marjo
Laatst bewerkt: 02/11/2017 - 18:21
Hoi Heelal, Ik weet niet of dit bij iedereen gedaan wordt. Maar in het operatiegebied (de plaats 4 waar de tumor heeft gezeten) worden kleine stalen clips achtergelaten als markering voor de radioloog en radiotherapeut. Warme groet, Dasje.
Laatst bewerkt: 02/11/2017 - 21:51
Hallo Heelal, het ziekenhuis waar ik behandeld ben plaatst geen clips dus of er nadelen aanzitten heb ik geen idee van. Wel worden er voor het bestralen scans gemaakt waar ze volgens mij het geopereerde gedeelte wel zien? Misschien zou je het bij de borstkliniek kunnen vragen? Je krijgt daar neem ik aan ook een gesprek voor de operatie. Sterkte de komende periode. Groetjes Kim

Laatst bewerkt: 03/11/2017 - 08:15
Wat fijn dat je deze vraag stelt. Mij is nooit mede gedeeld over de clips. Na een jaar controle keek ik toevallig mee met de rontgenolog en vroeg wat dit was. Clips dus. Ik weer laaiend heet naar huis, want weer hebben ze automatisch dingen gedaan en mij daar niet over verteld. Uit woede naar een ander kliniek gegaan en daar een ander antwoord op de clips gekregen. Hoe dan ook, er zijn diverse reden waarom de clips worden geplaats. De reden moet je bij je chirurg halen. Ik heb eerst mijn hele medisch dossier opgehaald en de rontgen bekenen.
Ben zelf fysio en probeer altijd in te schatten waar klachten vandaan komen. Ik heb een jaar onder de indruk gezeten dat klachten van de opertie kwamen en blijvend ware, aldus accepetatie en wie weet onnodig accpetatie. Ook is vaak gezegd dat klachten 5-8 jaar duren voor ze weg zijn. Dat accepteer ik niet als half info aan mij is gegeven en differentiaal diagnoses mogelijk zijn.
Tot ik te horen kreeg en deze week inmiddles 6 clips op de rontgen zie. Ik vermoed dat er 8-10 zijn. Vanuit mijn vak fysio kan ik een hoop klachten verklaren. Ze liggen allemaal in het gebied van de clips. De clips geven wat mij betreft uitraling naar ander gebieden en meridianen. 4 clips liggen ver weg van waar de tunor lag, dus ik denk dat het ook werd gebruikt voor sluit van de wond.
Mijn vraag bij de chirurg ,afspraak die ik opnieuw moet maken, is dus: wat is de rede dat er geen oplosbare hechtingen worden toegepast? Waarom ik niet geinfomeerd ben?
Clips zijn een contracindicatie voor andere behandelingen. De ander behandelingen heb ik gehad, maar mocht achteraf dus niet.
Ik sta op de lijst voor lipofilling, maar ik wil de clips eruit. Dan weet ik pas of ik minder last heb van het e.a.
Misschien kan dit met de lipofillling of een losse operatie.
Ik weet ook bij andere patienten dat sommige mensen zoveel last van metaal in hun lijf hebben, dat als het eruit wordt gehaald de klachten verdwijnen. Zelf ben ik ook allergisch voor metaal.
Probleem bij mij is, en de vraagstelling....is het wijs om ze weg te halen, ivm het bestraalde gebied waar inmiddels dood bindweefsel heeft gevormd en de mogelijkheid tot wondherstel erna.
Als ik de keuze had, en ik was id vooronderstelling dat er oplosbare hechtig zouden worden gebruikt, ik deze zou nemen. De keuze van de clips is denk ik per instelling afhanklijk. Vraag de voors en tegen aan je chirurg.succes.
Laatst bewerkt: 19/11/2017 - 11:40

Wat fijn dat ik dat lees over die clips. Bij mij zijn ook clips geplaatst in de goede borst, de andere met borstkanker is geamputeerd in 2017. De clips werden geplaatst omdat ze iets zagen van kalkafzetting, wat kan duiden op beginnende kanker. Na een biopt bleek dat het onschadelijk te zijn maar er zijn wel een aantal clips geplaatst om het gebied te markeren, zodat het in het vervolg op scans zichtbaar zou zijn.

Ik heb het gevoel dat die clips de boosdoener zijn van diverse klachten. Pijn rond de geplaatste clips, spierzwakte, doodmoe en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Ik wil de clips laten verwijderen, samen met de cyste's die zich rond de clips hebben gevormd. Weet iemand of dat zomaar kan? Is er iemand die ze heeft laten verwijderen met als resultaat een reductie van de klachten?

Ik hoor graag ervaringen....

Laatst bewerkt: 15/06/2019 - 10:45

Hallo beste Jill. Ik hoop dat jouw vraag opvalt en dat je reacties gaat krijgen. Als je over een paar dagen geen reactie hebt, zou jezelf misschien dit nogmaals in een nieuwe vraag kunnen stellen. Warme groet Dasje.

Laatst bewerkt: 16/06/2019 - 20:56

Hoi Jill, ik heb net een reactie geplaatst op dit forum. Ik heb slechts 1 marker geplaatst gekregen naast mijn tepel. ( is dit hetzelfde als een clip,?) Sinds ik die heb, trekt het vaak of voel ik steken rondom dit gebied. Ook als ik op de borst druk, voelt het wat pijnlijk. Heb jij hier ook last van?

Laatst bewerkt: 08/08/2021 - 00:04

Al een oudere reactie dus geen idee of iemand hier nog naar kijkt - Monique, ik loop tegen precies hetzelfde aan en kan nauwelijks informatie vinden over de nadelen van clips in mijn borst. Ben jij ooit van de clips verlost geraakt? Heeft het geholpen tegen je klachten? Bij mij is er ook nooit toestemming gevraagd, en ik vraag me af hoe zinvol het is om uit te zoeken of ik de clips nog kan laten verwijderen. Mijn fysio kwam vandaag tot dezelfde conclusie als jij: er ontstaan 'vage' klachten die geweten worden aan operatie of bestraling, maar die wel degelijk herleid kunnen worden tot de geplaatste clips, als je snel reageert op dat soort zaken. Ik hoop dat je dit nog leest en een antwoord hebt....

Laatst bewerkt: 01/10/2019 - 18:45

hier ook markeringen - maar inmiddels is m'n borst weg - dus clipje ook. 

Laatst bewerkt: 15/06/2019 - 17:07

Beste mensen,ik ben ook op zoek waarom die clips nou noodzakelijk zijn, ik heb veel pijn vanaf vandaag en trekt alle kanten op en ik ben ook al weken moe. in 2019 op 9 december heb ik een borstbesparende operatie gehad waarbij het kokertje op tijd eruit ging met jodium want die begon ook te vervelen. ik wist wel dat er clips erin zouden gaan, maar ik was en mijn man zoals we het begrepen hadden in de veronderstelling dat in het gebied tussen de clips bestraald zou worden. maar nu blijkt via het Verbeeten centrum dat de gehele borst wordt bestraald. Ik heb vanaf dag 1 verteld dat mijn lichaam niet eigen voorwerpen eruit gaat werken. zelfs oplosbare hechtingen en nog wat meer voorbeelden. Nu wil ik voordat ik donderdag de bestraling krijg mijn eerste van de 15 weten waarom ze erin moeten blijven want het gebied is afgetekend in Tilburg. ik heb zo'n pijn dat ook oxinorm niet helpt en had ook nog een allergische reactie op de rode viltstift waar de arts mee afgetekend heeft, heb nu Tavegyl en die doet ook niks. En ik wil ze er uit die clips, want niet eigen voorwerpen in mijn lichaam gaan bij mij ontsteken en het lichaam wilt ze eruit, en dat heeft me ook al een topje van mijn ringvinger gekost. Dus eruit maar dan wordt er al nee gezegd en verder is het weer vechten om dit voor mekaar te krijgen. Wie kan er antwoord op geven. groetjes Hellen 

Laatst bewerkt: 21/01/2020 - 21:06

Bij mij werkt de clip zich eruit via een ontsteking in het bestraald gebied, het litteken. Kan m zo zien zitten. 30 jaar na de operatie! Hoop dat ie eruit komt zonder gedoe maar wordt waarschijnlijk mastectomie omdat er nog meer clips zitten en het lichaam de clips verkalkt wat dikke bulten geeft. Baal er ontzettend van

Laatst bewerkt: 26/03/2022 - 18:19

hallo heb ook 4 clipjes  rechts in de borst ,geen last van ,alleen met vliegen ,piep piep ,sterkte ,maar weet het ook sinds vorig jaar september ...........het heeft met bestralingen te maken ,maar als je er zo last v hebben zou ik overleggen ,succes groetjes marjo

Laatst bewerkt: 22/01/2020 - 21:48
ECHT waar Marjo? Last bij vliegen?? Dus de poortjes gaan piepen en dan? Zijn de clipjes te zien op een scherm dan op Schiphol? Ik schrik daar best van...
Laatst bewerkt: 11/05/2020 - 14:15
ja het schijnt dat ze dwars door je heen kijken ,vlieg elk jaar ,(dit jaar niet ) corna he ,maar idd ,door het poortje word ik altijd apart genomen ,niet schrikken ,als je zegt v ik heb met......clipjes in de borst dan houden ze er rekening mee ,denk ik ,want dit jaar vlieg ik niet ,maar elk jaar het is hun recht om controle uit te voeren ,je went eraan ,en ze zijn aardig mvg
Laatst bewerkt: 12/05/2020 - 19:00

Bij mij ook titanium clip achtergelaten. Begreep van chirurg dat het is bedoeld ter markering g waar de tumor zat. 

Bij mij ging het poortje bij de rechtbank afšŸ¤£ chirurg wil terugkoppeling als het ook op het vliegveld gebeurd. Maar daar ben ik nu nog niet geweest.

Ze gebruiken titanium in ETZ om allergische reacties te voorkomen.

Laatst bewerkt: 05/08/2020 - 15:13
ja het schijnt dat ze dwars door je heen kijken ,vlieg elk jaar ,(dit jaar niet ) corna he ,maar idd ,door het poortje word ik altijd apart genomen ,niet schrikken ,als je zegt v ik heb met......clipjes in de borst dan houden ze er rekening mee ,denk ik ,want dit jaar vlieg ik niet ,maar elk jaar het is hun recht om controle uit te voeren ,je went eraan ,en ze zijn aardig mvg
Laatst bewerkt: 12/05/2020 - 19:01

Bij mij zijn de poortjes nooit afgegaan, ze zien ze wel zitten maar zijn erbekend jend

Laatst bewerkt: 26/03/2022 - 18:14

Beste allemaal, ik ben blij te lezen over de "clips". Na borstsparende operatie kwam ik er bij toeval achter (bevolkingsonderzoek) dat er 3 clips waren geplaatst...dat wist ik ook niet. Na de borstsparende operatie heb ik tot op heden pijn gehouden in de borst: behandelend arts vertelde dat sommige vrouwen inderdaad na de ingreep pijn blijven houden. Maar nu ik gelezen heb over de clips vraag ik mij af of deze ook pijn en vermoeidheid kunnen veroorzaken. M.n. na stofzuigen/dweilen of met mijn honden aan de riem lopen is dit erger. Heb onlangs vakantie gehad en ineens bedacht ik dat ik toen geen pijn heb gehad.... Misschien is er iemand die iets soortgelijks ervaart of een oplossing/verklaring heeft. Alvast hartelijk dank, Jacky

Laatst bewerkt: 11/02/2020 - 15:22

Tjee, dit is nogal wat.

Het gekke is: ook ik zag de clips pas toen ik meekeek rondom de bestralingssessies in het AVL, en nog steeds kan ik me er heel kwaad om maken dat de dexchifurg van olvg west mij nooit geinformeerd heeft over plaatsing van deze objecten na borstbesparende operatie. Zoiets hoor je toch te melden? Men vertelde mij dat ze geplaatst waren zodat er goed gericht  bestraald kon gaan worden. Maar daartoe kri jg je toch ook tattoo's?  Soms kan ik nog steeds erg schrikken van wat er over je heen gekomen is aan routine klussen. Niet de morite van het melden waatd, zo komt het na 4 jaar op mij over, depatient  zou er maar ingewikkelde gesprekken over kunnen beginnen...

Groetes,  yasmyn

Laatst bewerkt: 20/04/2020 - 16:44

Nou precies dat! Mij is ook niets verteld over die Clips, niet vooraf en niet achteraf. Terwijl het wel iets is om ongevraagd stukken metaal in iemands lijf te plaatsen. Ook al zijn ze heel klein. Is dat geen toestemming voor nodig?

Laatst bewerkt: 02/01/2023 - 20:14

Ik heb al twee jaar pijn in mijn linkerborst en pijnbehandelingen werken. Ik heb al heel lang aangegeven dat ik pijn heb door de operatieclips. De chirurg wil ze niet eruit halen maar ook het AvL niet. Ik wist ook niet dat de clips werden geplaatst anders had ik er iets over zeggen. Ik heb een rode plek onder de borst en de dermatoloog wil nu contactallergie doen op metalen.

Laatst bewerkt: 10/05/2020 - 09:49

Hoi, na een mammografie zag men iets van 1,2 cm in mijn borst. 4 biopsies gehad, alle 4 mislukt. Ze konden niet goed aanprikken,  het was vrij hard. Ze hebben een marker achtergelaten,  2 cm naast de tepel, hierna een mri gehad. Gelukkig bleek het niet kwaadaardig te zijn. Maar mijn vraag is eigenlijk,  sinds ik de marker heb, trekt het vaak en voel ik soms steken. Zijn er meer vrouwen met deze klachten?  En ik lees steeds over een clip, is dit hetzelfde als een marker?

Laatst bewerkt: 07/08/2021 - 23:58

Heeft iemand van jullie ervaring met het verwijderen van de marker / clip / jodiumstaafje. Op de plek waar de marker is geplaatst heb ik meer pijn in mijn borst en is het gevoeliger. Ik hoop dat iemand ervaring heeft en deze wil delen over het verwijderen van de marker.,

Laatst bewerkt: 25/02/2022 - 21:12

Wat vervelend dat het zo gevoelig is geworden.  Ik heb er geen ervaring mee. Hopelijk iemand anders!

Wel heb ik een vraag: mij is verteld dat de jodiummarker (jodiumbronnetje noemden ze het ook) tijdens de operatie weer verwijderd wordt. Deze was voor de operatie geplaatst om de tumor te kunnen lokaliseren.

Ik denk dat dat wat anders is dan clips die tijdens de operatie worden geplaatst. Maar misschien bedoel jij wat anders?  Ik blijk (volgens het dossier) ook iets geimplanteerd gekregen te hebben tijdens de operatie, ik denk operatie clips. Is dat wat jij ook bedoelt? 

Wist jij vooraf dat er clips (of markers, geen idee of dit hetzelfde is) geplaatst werden tijdens de operatie?  Bij mij is hier niets over gezegd. 

 

Laatst bewerkt: 26/03/2022 - 19:31

Toen ik na de operatie mijn digitale dossier bekeek zag ik bij het tabblad "implantaten " het volgende staan:

Implantaat: HORIZON TI MED 6/CART

Leverancier: Teleflex i. 

Aantal: 1.

Er is vooraf niets gezegd over een implantaat. Ze zijn op de operatiedatum geĆÆmplanteerd (1 of meer? ). Ik heb  op internet gezocht  en als ik het goed lees, zijn dit clips die bij operaties worden gebruikt,  van titanium. Herkent iemand deze implantaten? 

Ik las dat meer mensen hiermee te maken hebben, het soms ook niet vooraf wisten. Dat is toch ontzettend gek. Zeker als het complicaties kan geven of als je er op het vliegveld uitgepikt kan worden.

Ik ga binnenkort beginnen met bestralingen en de CT scan is net gemaakt. Ik zal navragen of op de scan ook clips te zien zijn.ik vraag sowieso of ik de scan mag zien, interessant  šŸ˜‰ Later spreek ik de chirurg en dan zal ik het daar ook bespreken. 

Ik verbaas me echt, want alles was juist zo duidelijk uitgelegd voor de operatie.... misschien vergeten?

Op de website van Isala (ander ziekenhuis dan waar ik geopereerd ben, maar duidelijke uitleg over clips) lees ik dit : "Bij de operatie worden kleine clips in uw borst geplaatst, op de plek waar de tumor is verwijderd. Dankzij deze clips kan de radiotherapeut na de operatie precies het bestralingsgebied bepalen. Daarnaast is de plek waar de tumor heeft gezeten op deze manier tijdens de nacontrole terug te vinden op de mammografie." 

Laatst bewerkt: 26/03/2022 - 19:45

Ja klopt, ik heb hij de eerste controle feedback hierop gegeven. Goed dat ze zich realiseren dat het voor ons wel belangrijk is. Dank voor je reactie. 

Laatst bewerkt: 30/12/2023 - 11:16

Toen ik met de radioloog de ct scan besprak, zag ze 5 clips zitten. Dus dat was duidelijk ;-) Het was wel in een ander ziekenhuis dan waar ik geopereerd ben. 

Laatst bewerkt: 06/11/2022 - 15:14

In 1990 zijn er bij mij clips geplaatst, nooit geweten totdat ik twee jaar geleden een knobbel voelde,  dit bleek een clips met kalkafzetting. De clip werkt zich nu uit mijn geopereerde borst kan er zo mijn nagel achter zetten. Ik smeer antibiotica crĆØme op dit gebied. Als ik alle clips laat weghalen krijg ik alsnog een mastectomie. Voel me wel bedonderd, nooit geweten dat ze er zaten. Iemand ook ervaring met clips die zich er uit werken?

Laatst bewerkt: 15/03/2022 - 08:35

Ben echt op zoek naar iemand die ervaring heeft met het weghalen van de clips. Iemand?

Laatst bewerkt: 26/03/2022 - 18:12

Hoop dat iemand reageert op jouw vraag. Ik heb er geen ervaring mee. Ik heb waarschijnlijk ook clips, ik las dat toevallig in het digitale dossier,  ben aan het uitzoeken of dat klopt.

Heb je er last van? Sterkte in elk geval.

Update juli 2022: inmiddels weet ik dat het 5 clips zijn. Tijdens de operatie erin gezet.  De tumor is zo beter te lokaliseren. 

Laatst bewerkt: 06/07/2022 - 07:56

Wat ik me afvraag is of die clips inderdaad gesignaleerd worden bij de poortjes op Schiphol. Tegenwoordig is het een 3d scanner, geloof ik.

Ik zou het heel naar vinden als ineens alle bellen daar af gaan omdat ik nog clips in m'n borst heb zitten.

Heeft iemand hier ervaring mee? 

Laatst bewerkt: 20/03/2022 - 07:23

Van chirurg gehoord dat ze van titanium zijn en daarom geen problemen geven bij poortjes. Ik heb het tot nu toe ook nog niet gehad.

Laatst bewerkt: 04/07/2022 - 09:34

Goed om te horen. Ik heb straks mijn 1e controle bij de chirurg.  Ik ga dan wel de tip šŸ˜€ geven om patiĆ«nten voor de operatie te vertellen dat ze clips krijgen. Ik heb er 5, zo bleek tijdens de CTscan voor de bestralingen. Gelukkig geen last van.

Laatst bewerkt: 06/07/2022 - 07:54

Hallo, ik ben een vrouw van 56 en heb 14 jaar geleden een besparende borstoperatie gehad en wist niet dat er metalen clips in mijn borst zaten.

Ik had veel klachten van de essure sterilisatie en ik wist ook niet dat ik niet tegen bepaalde metalen kon.De metalen  veertjes heb ik 10 jaar gehad en zijn in 2016 eruit gehaald maar een klein stukje was achtergebleven in de baarmoeder en gaf ook klachten. Nu de baarmoeder er ook uit is gehaald ben ik meer dan de helft van mijn klachten kwijt . 

Vorig jaar enkel gebroken ook metaal in de enkel maar ging niet anders . De chirurg zei dat is titanium en geeft geen problemen.Helaas ook afstoot verschijnselen en in februari metaal eruit. De binnenkant was helemaal ontstoken. De pijnen zijn weg nu.

Terug te komen op de borst clips daar kwam ik pas 2 jaar geleden achter door mammografie.Ik dacht er is niks aan te doen maar ben toch naar huisarts gegaan om te vragen of ze eruit kunnen want ik heb al die jaren steken aan de borst en pijn. Dit is het laatste metaal wat in mijn lichaam zit ,dus ik wil ze eruit.

Vandaag gesproken met de chirurg en ze was er niet mee eens want zei denkt dat het niet daar aan ligt dat ik pijn heb.De chirurg wil ze er wel uithalen  maar zij denkt dat het niet mijn klachten gaat oplossen De operatie is gepland in september.Ik heb dus maar liefst 11 clipjes in 1 borst. Mijn borst zal er niet mooier op worden maar ik wil het zeker weten zodat ook anderen misschien kunnen overwegen om de clips te laten verwijderen. 

Sorry voor het lange verhaal maar ik wil gewoon dat we worden geloofd en niet dat de artsen zeggen,  het zit tussen je oren.Dat verhaal ben ik zat . Vragen stellen mag altijd . groetjes 

Laatst bewerkt: 28/07/2023 - 23:03

Jemig 11 clipjes klinkt ook wel als heel erg veel. En er is wetenschappelijk bewijs van allergie ook voor titanium. Misschien andere dokter zoeken?
veel sterkte en goed dat je je verhaal deelt. Dokters moeten die clips niet zo maar plaatsen maar goed informeren: informed consent. Groetjes 

Laatst bewerkt: 29/07/2023 - 09:21

Hallo Siette,

Hopelijk ben je inmiddels geholpen en zijn de clips verwijderd. Ook ik wist niet voor de operatie dat er clips geplaatst zouden worden. Ik ben nu een jaar geleden geholpen aan een borst besparende operatie. Gelukkig verder geen uitzaaiingen tot nu toe. Maar ik weet dat ik allergisch ben voor metalen en heb dus aangedrongen op een test. En ja hoor het is raak. Dus of ik ben allergisch voor titanium of er zit nikkel verwerkt in de clips. Ze hebben een clip tegen mijn rug geplakt en daar kwam een reactie op. En ik had ook een stevige reactie op nikkel. Morgen dus oncoloog of chirurg bellen voor afspraak, ze moeten eruit. Hoe is dat bij jou verlopen want ik las dat je september 2023 een afspraak had voor verwijderen. In welke ziekenhuis ?? Hopelijk is alles goed gegaan en voel je je beter. Ik ben ook zo moe. Hartelijke groet Suzanne

Laatst bewerkt: 11/02/2024 - 19:53

Hoi hoi ,  het is dus 6 december geworden dat ze eruit zijn gehaald. bij mij zijn de steken in mijn borst op de plek waar clipjes zaten weg is alleen nog pijnlijk als je er op duwt maar lang niet zo erg als ik eerst had.

Ik ben geholpen in het Anna ziekenhuis is Geldrop en ze hebben alleen een stukje van de tepel losgemaakt en het gedeelte waar de clipjes in zaten eruit gehaald , omdat de clipjes zo klein zijn kunnen ze niet los eruit gehaald worden.

Maar de arts zei dat ze er niet uitgehaald worden als je k..... Hebt gehad omdat ze als het terugkomt moeten weten waar ze moeten bestralen indien nodig.

Als je echt merkt dat je er last van hebt dan bedoel ik pijn zou ik ook ervoor kiezen om ze te verwijderen.

Moeheid is bij mij ook gelinkt omdat ik ook (h) EDS heb , maar ik merk wel dat ik minder moe ben en dat verschilt uiteraard ook per persoon en leeftijd.

Ik ben benieuwd of ze bij jou toch gaan verwijderen ivm allergie.

Ik ben blij dat ik de operatie heb laten doen . Su c 6

 

 

 

Laatst bewerkt: 12/02/2024 - 14:58

Hallo Siette,

Dank voor je reactie, fijn dat het bij jou gelukt is om ze eruit te halen. Ik heb 27 februari een afspraak voor een mammografie en daarna een afspraak met de chirurg. De operatie van mij is nu een jaar geleden dus hopelijk zijn de clips nog goed vindbaar om eruit te halen. Mijn hele borst is toen bestraald omdat ze tegenwoordig het niet meer plaatselijk doen. Althans dat vertelde men. Dus 27 februari is de eerste mammografie na mijn operatie en hopelijk ziet het er goed uit. Maar wil de clips eruit want ik weet dat mijn lichaam geen metaal accepteert en ik me daardoor moe voel en mijn darmen van streek raken. Ondanks dat ik volgende maand 75 wordt schatten mensen mij zeker 10 jaar jonger. Alleen weten zij niet dat ik me het laatste jaar wel 85 voel :-( . Ander verhaaltje. Mijn dochter had altijd pijn in haar buik en opgezette buik altijd na het eten. Paar jaar gezocht naar intolerantie voor voedsel. Uiteindelijk naar homeopathisch therapeut geweest. Deze vertelde dat ze nikkel intolerantie  had. MAAR hoe kom je erachter waardoor je er last van kan hebben. Bleek draadje , waarin ook nikkel zat, achter haar ondertanden bevestigd te zijn nadat haar tanden door beugel recht waren gezet. Dit draadje moest er voor zorgen dat ze op hun plaats bleven. Draadje verwijderd en binnen paar dagen geen last meer van haar buik. Niet te geloven TOCH ?? Zo kan een zwaar metaal je leven op zijn kop zetten. Maar mensen gaan het pas jaren later merken omdat de klachten beetje bij beetje beginnen en men er op en duur maar mee leren leven. Helaas moeten we alles wat buiten de reguliere medici onderzocht wordt zelf betalen. Nogmaals dank voor je reactie ,ik ben er erg blij mee. Groetjes Suzanne

Laatst bewerkt: 14/02/2024 - 13:01

Beste Siette,

Van de week mijn eerste mammografie gehad na de operatie van vorig jaar. Alles zag er prima uit en nu weet ik dat er 5 clips in zitten. Chirurg vertelde dat zij de clips er niet uit kon halen omdat je de clips alleen kunt zien met rƶntgen. En de clips zitten verspreid in borst. Ze vond het vreemd dat ze in 3 weken tijd  3 keer dezelfde vraag van vrouwen kreeg. Dus ik reageerde dat het tijd wordt dat er een dossier wordt  opgebouwd over die gevallen. Want door maar te blijven zeggen dat je er niet allergisch voor kunt zijn gaat het wel erg lijken op de jarenlange ontkennen bij borstprotheses . De regulaire medici staat absoluut niet open en houdt zich vast aan de wetenschap,die zeker niet altijd gelijk heeft. Mij is wel duidelijk geworden dat de meeste vrouwen met borstoperatie niet weten dat zij die clips in de borst hebben gekregen. Hoeveel vrouwen lopen met onverklaarbare klachten ??De chirurg zei..... maar het staat wel in de documentatie die u mee kreeg. Er is voor mij nu misschien een optie. Chirurg gaat kijken welke rƶntgenoloog geschikt zou zijn om tijdens een echo de clips er uit te happen. Borst wordt er zeker niet fraaier van maar ik wil geen metaal in mijn lijf. Ze gaat me bellen of dat zou kunnen lukken. En anders ga ik contact opnemen met een universitair ziekenhuis, misschien zijn ze er beter mee bekend. Hopelijk voel jij je wat beter. Groetjes en ik laat je weten hoe het verloopt. Althans als ik onze correspondentie terug kan vinden want daar had ik strak ook moeite mee. 

Laatst bewerkt: 02/03/2024 - 12:07

Nou wat een gedoe weer. Ja daar kan ik ook boos om worden. ze vertellen niet duidelijk (genoeg) dat ze die clips plaatsen en dat die blijven zitten. Geen "informed consent" en dat mag niet.

Ben benieuwd naar je vervolg Susanne49

 

Laatst bewerkt: 04/03/2024 - 13:29

Vorige week is er een clip uit mijn borst gehapt door een rontenloog en zou onderzocht worden wat het weefsel er omheen heeft gedaan. Morgen de uitslag en dat laat ik je weten, gr. Suzanne49

Laatst bewerkt: 25/03/2024 - 09:32

Gisteren de uitslag gekregen. Geen aanwijzingen die een mogelijke allergische reactie kunnen verklaren. Geen tekenen van ontsteking of opvallende  eosinofilie. Nabij de marker wordt in het weefsel zeer spaarzaam enkele meerkernige reuscellen gezien met vreemd lichaamreuscelreactie rondom dubbelbrekend lichaamsvreemdmateriaal, imponerend als hechtmateriaal. Dit betreft een klein focus.

Zo staat het in mijn dossier. IK weet op dit moment niet of ik er wel of niet verder mee wil gaan want het is nog al wat als de andere 4 eruit gehaald zouden worden. Eigenlijk ben ik dan mijn borst kwijt. Groetjes van Suzanne

Laatst bewerkt: 28/03/2024 - 15:24

ja lastige keuze Suzanne. Sterkte ermee. UIt de diagnose kan niet zo veel opmaken. Ik begrijp een goedaardige afwijking? Ik zou dan wel denken aan een soort van reactie, maar dan goedaardig. Maar ja ik ben leek. Nogmaals sterkte.

Laatst bewerkt: 29/03/2024 - 14:58