okselklieren: opereren of bestralen

Openbaar gesprek
29 april 2017 om 06.58,
gewijzigd 7 mei 2017 om 05.11
3106 x gelezen
Ik heb 2 weken terug een borstbesparende operatie gehad met onderzoek aan de poortwachtersklier. In die klier is een uitzaaiing gevonden waardoor verdere behandeling nodig is van de okselklieren. Daarnaast zijn de snijvlakken niet schoon waardoor ik opnieuw geopereerd moet worden. Nu sta ik voor de keuze voor de okselklieren: opereren of bestralen.
Omdat ik toch geopereerd moet worden en de chirurg operatie adviseert (niet dwingend, maar vanuit zijn vak: ik weet dat ik dan alles weghaal en dat doe ik goed) neig ik naar opereren. Mede omdat bij bestraling ook gezond weefsel aangetast wordt.
Uit onderzoek blijkt echter dat de bijwerkingen bij bestralen over het algemeen wel minder zijn. Lastig dus.
Heeft iemand hiermee te maken gehad? Ik ben erg benieuwd naar je keuze en doorslaggevende argumenten.

7 reacties

Ik heb uitdrukkelijk gevraagd niet te opereren, maar om de okselklieren te bestralen. Een vriendin van mij had ernstig oedeem. Dat levert een flinke beperking op. Daar ik ook overgewicht heb, was de kans op oedeem bij mij ook groter. Bestralen ipv verwijderen was in 2014 niet volgens protocol, maar gebeurde wel soms.
wel is mijn borst operatief verwijderd.
bestraling is goed verlopen. Ik heb toch een beetje oedeem, maar het valt mee en beperkt me niet.
Tot op heden zijn de controles goed. Voor mij was dit dus een goede beslissing.
veel succes met je keuze!

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28

Dank voor je reactie, Bella.
Ik ben inmiddels de keuze gemaakt en kies voor bestraling. Voornaamste reden is dat uit een groot onderzoek blijkt dat het resultaat hetzelfde is maar dat bestralen aanmerkelijk minder kans op lymfoedeem geeft dan opereren. De reden dat ik twijfelde was dat er bij opereren de andere lymfeklieren verder onderzocht zouden worden op uitzaaiingen. Dat gebeurt idd ook, maar het resultaat daarvan blijkt geen invloed op de verdere behandeling te hebben. Verder zag ik dat in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis als standaard bestralen wordt gedaan. Als een gespecialiseerd ziekenhuis dat doet hecht ik daar wel aan. In onderstaande link staat het persbericht. (ik weet niet of de link werkt, maar als je googelt op AVL bestralen borstkanker, komt het bericht vanzelf tevoorschijn.

https://www.avl.nl/topmenu/over-avl/nieuws/bestralen-in-plaats-van-verwijderen-van-okselklieren-met-...

Groet,

Ine

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Beste Ine,

Bij mij bleek na een amputatie van de linkerborst en het wegnemen van de poortwachtersklier dat er ook een kleine uitzaaiing in de klier was gevonden. De snijvlakken waren wel schoon en daarom hoefde ik niet meer geopereerd te worden. Op uitdrukkelijk verzoek van mijn kant, omdat ik linkshandig ben, en In nauw overleg met de chirurg heb ik besloten om te bestralen. Dit was in 2011 nog niet gebruikelijk in Nederland. Weinig last van de bestralingen gehad. Ook van oedeem heb ik tot op heden nog geen last gehad. Het is inmiddels 6 jaar geleden en ik ben nog steeds vrij van uitzaaiingen. Ik kan het zeker aanraden. Keuze was voor mij natuurlijk wel makkelijker omdat ik voor andere zaken niet meer geopereerd hoefde te worden. Hoop dat je hieraan wat hebt en ik wens je veel sterkte met het nemen van de beslissing.

Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hoi Sietje, wat fijn om te lezen dat jij er een goede ervaring mee hebt. Het blijft helaas altijd zo dat we weinig zekerheid hebben en we het best ons gevoel kunnen volgen.
Lieve groet, Doortje
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17

Beste Ine, fijn voor je dat je die keus hebt gehad en genomen. Ikzelf heb dat geluk niet gehad, mijn arts heeft de mogelijkheid van bestralen voor mij (en mijn partner) verzwegen. Vreselijk om kort na de OKD dit te vernemen. Maar voor jou ben ik blij dat je hebt kunnen kiezen. Er zijn trouwens nog veel ziekenhuizen die op hun webpagina alleen over OKD spreken en niets over bestralen. Ik wens je verder het alle best, Taya

Laatst bewerkt: 22/12/2018 - 22:55

Bij sommige diagnoseprofielen is er een keus. In mijn geval hormoongevoelig, tumor kleiner dan 5 cm, pos. poortwachterklier met macrometastase was er volgens de Richtlijnen 2012 al een keuze  namelijk een okselklierdissectie of bestralen van de okselklieren, dit in overleg met de patient, maar hier had de chirurg dus duidelijk geen boodschap aan. Met dit allemaal te bestuderen ben ik na ontdekking ervan aan de slag gegaan. Tijdens de diagnose periode had ik een blind vertrouwen in de chirurg. Als ex verpleegkundige had ik wel de vraag gesteld of er nieuwe ontwikkelingen waren ipv okselklier verwijderen maar mijn vraag is met een "nee" beantwoord. Dus "samen beslissen" is hierdoor in een heel ander daglicht geplaats door deze chirurg en haar team. Ik hoop dat ik met deze uitleg er een beetje duidelijkheid voor je is. 

Laatst bewerkt: 23/08/2021 - 13:46