Een discussie in de groep Borstkanker

Wel of niet Tamoxifen (Nolvadex) gaan gebruiken?

Ugc over deze informatie

Een discussie over een artikel uit de bibliotheek: Borstkanker

Dit artikel is herzien sinds de start van de discussie.

Discussie gestart door Fidelia
Zondag 3 juli 2016 om 13:07

Ik ben in april 2x geopereerd aan borstkanker. De okselklier was schoon dus moest geen chemo. Heb 20 bestralingen gehad en moet nu vanwege een zeer hormoon gevoelige tumor 8 op 8 nolvadex( Tamoxifen) nemen. Ik was hier niet blij mee maar de oncoloog zou het zeer onverstandig vinden indien ik zou besluiten om dit niet te doen. De nadelen zullen niet opwegen tegen de voordelen. Ik schrijf dit omdat er heel zwaar wordt gesproken over de hormoon remmers en dan vooral over de bijwerkingen. Ik vind dat eigenlijk een beetje vervelend om te lezen. Het positieve wordt nooit genoemd. Het vervelende is volgens de oncoloog dat je elke dag dit pilletje moet nemen en de vapeurs als bijwerking. Ik voel me verder heel erg goed dus ik ga er voor!!!!

Reacties (25)

UGC Doortje Mod

Donderdag 7 juli 2016 om 21:24 (reactie op Fidelia)

Ik zie dat er nog geen antwoord is. Misschien kun je duidelijker omschrijven waarover je wilt discussiëren. Ik heb de titel meer duidelijk gemaakt.
Het is een onderwerp dat heel actueel is, een heel grote groep gebruikt tamoxifen. Daarvan hebben een deel veel last van bijwerkingen, maar ook een deel helemaal niet. En die hoor je inderdaad niet.
Ik kan je maar 1 advies geven, probeer het gewoon. Je kunt er altijd nog mee stoppen. Maar geef het een kans.

groetjes, Doortje

UGC juultjes

Woensdag 13 juli 2016 om 10:14 (reactie op Fidelia)

Beste Fidelia,

Nadat ik vorig jaar juli klaar was met de chemokuren, zou ik moeten starten met Tamoxifen, ook ik was erg bang voor de bijwerkingen en ook behandelingsmoe.
Heb een half jaar gewacht en ben 1 jan. begonnen met het idee: probeer het 2 maanden en kijk dan hoe de kwaliteit van leven is....
Inmiddels een half jaar verder, en nog steeds Tamoxifen gebruikend, enige bijwerking is wat pijn in mijn botten, maar dat is op te lossen (voor mij) met sporten, in beweging blijven.
Verder geen noemenswaardige bijwerkingen!
Zou het gewoon proberen, wie weet heb jij er ook zo weinig last van, sterkte

Groetjes Juul

UGC svw

Woensdag 13 juli 2016 om 10:49 (reactie op juultjes)

Hoi Fidella,
Ik gebruikte sedert maart dit jaar Tamoxifen, ook ivm agressieve hormoongevoelige tumor in borst, zag er zeer tegenop maar uiteindelijk vielen de bijwerkingen bij mij mee. De reden dat ik nou toch ben overgestapt op Anastrazol is mijn oogafwijkingen. Test in ziekenhuis wees uit dat mijn slechte oog achteruit was gegaan en dit kan door de Tamoxifen komen. Voor zekerheid nu ander medicijn. Denk dat je het idd moet proberen. Ik heb ook botpijn en gewrichtsklachten maar probeer veel te bewegen. Bij opstaan in ochtend pijn maar na kwartiertje lopen in huis verdwijnt de pijn. Ook wel meer opvliegers maar daar leer je mee leven en hiervoor vind je oplossingen (Dr Vogel, overgang totaal helpt mij prima). Hou bij voor jezelf of je klachten krijgt en of dit het waard is. Anders overleg met je oncoloog en ander product proberen. Jij bent de baas maar oncoloog heeft de kennis. Succes. Het ergste hebben we gehad.
gr SvW

UGC wendy1975

Donderdag 14 juli 2016 om 15:39 (reactie op svw)

Hoi Ik ben ook net met tamoxifen begonnen en idd toename van de opvliegers. Mij is verteld dat ik geen homeopathische middelen mocht gebruiken. Hier zit namelijk.soja in en dat is een natuurlijk oestrogeen!! Dus wat je aan de ene kant wilt.stoppen ga je aan de andere kant innemen. Heb je besproken met je oncoloog dat je dr vogel gebruikt?

UGC Fidelia

Zaterdag 16 juli 2016 om 12:49 (reactie op juultjes)

Beste Juul, Ik ben inmiddels 13 dagen met Nolvadex inname bezig. Ik moet zeggen dart het wel
mee valt qua bijwerkingen alleen wat gewrichts pijn maar dat had ik vooraf ook al door artrose,
De oncoloog was heel stellig en gaf aan dat bij een hormoon gevoelige tumor van 8 op 8 het zeer onverstandig zou
zijn om het niet te nemen.
Mijn grootste zorg is nu eigenlijk gewichts toename. Ik lijn al mijn hele leven en ben momenteel ook
te zwaar. Echter ik probeer elke dag de home trainer 45 min. en let streng op mijn eten. Het zou voor mijn algehele conditie ook niet goed zijn om zwaarder te worden. Een kennis van mij is op 2 jaar 15kg. bijgekomen en ze rookt zelfs nog. Heb je nog een tip voor mij???
Groetjes,
Fidelia

UGC Hannah4

Zaterdag 16 juli 2016 om 19:52 (reactie op Fidelia)

Ik ben nu bijna twee jaar bezig met tamoxifen gebruik,het valt mij erg mee.
Ik heb als bijwerking gewrichtspijn knieen en opvliegers/nachtzweten.
ik heb het er allemaal graag voor over om de kans op terugkeer te verminderen.
Het advies is : probeer zeker vijf jaar te slikken,liefst 7-8 jaar.
succes!
Hannah4.

UGC Doortje Mod

Zaterdag 16 juli 2016 om 21:51 (reactie op Fidelia)

Ik was stiekumweg ook 7 kilo aangekomen en hoorde steeds dat het niet anders is. (ik heb een vriendin die 20 kilo is aangekomen...)
Ik heb er met het dieet GRIP op Koolhydraten 5 kilo afgekregen en het is een prima manier van eten.
Misschien is het iets voor je.

UGC smurf62

Maandag 1 augustus 2016 om 9:10 (reactie op Fidelia)

Ik was na de behandelingen veel kilos bijgekomen en woog 86 kilo met een lengte van 167 cm. Ik vroeg aan de specialist hulp, omdat ik af wilde vallen, maar ze zag het niet zitten, je komt alleen maar bij zei ze. Dus ik heb mijn gezond verstand gebruikt, heb mijn eten aangepast en bewegen is belangrijk, ik ging bijna iedere dag wandelen, een kort stukje een langer stuk. Het eten zeg ik altijd, ieder pondje gaat door het mondje en ik heb van zovele gehoord, die beweren dat ze daar echt niks aan konden doen, toen ik hun erop wees, kijk eens WAT je eet en HOEVEEL.
IK ben geleidelijk aan de suikers weggelaten, geen snoep, geen koek, geen snacks, geen kant en klaar voeding, geen limo. We hebben dat vervangen voor fruit en groente, al met al, ben ik 26 kilo afgevallen, dit vond ik te veel, dus kwam uiteindelijk uit tussen de 65 en 67 kilo. Dit gewicht wil ik ook houden. Als we een terrasje pikken met dit prachtig weer, neem ik heus wel eens wat lekkers, maar het valt mij wel op, doordat ik de suikers niet meer gewend ben, vind ik alles vrij zoet. Dus mij maak je niet meer blij met een gebakje ;). De hoeveelheden zijn ook belangrijk, als je pasta eet, schep dan ook niet 2x op. Probeer het langzaam af te bouwen, ik heb daar 1,5 jaar over gedaan.Zorg ook dat je geen honger hebt, heb je honger, zorg dat je fruit en groente in huis hebt. succes

UGC smurf62

Maandag 1 augustus 2016 om 9:11 (reactie op smurf62)

O, ja, ik kreeg tamoxifen en arimidex

UGC Fidelia

Dinsdag 2 augustus 2016 om 18:10 (reactie op smurf62)

Beste Smurf, Ik ben doorverwezen naar een oncologisch diëtiste maar daar ben ik al mee afgehaakt. Zij gaf mij een dieet van 2.300 Carolien en dat is veel te veel.Ik ben al 2 kg. bijgekomen en ik neem de tamoxifen nog maar een maand. Ik heb wel altijd gewichtsproblemen gehad ( weeg nu 82 kg. en ben 168 cm. lang dus dat is al teveel.). Nu probeer ik Weight Watchers want dat gaf in het verleden goede resultaten. Ik hoop zo dat het me gaat lukken. Verder heb ik weinig last van de Tamoxifen alleen wat spierpijn. Ik had een hormoon gevoelige tumor van 8 op 8 en schijnbaar is dit heel hoog dus de oncoloog drong er op aan dat ik de Tamoxifen zou nemen. Ik was zelf wat huiverig. Groetjes,Fidelia

UGC Doortje Mod

Donderdag 4 augustus 2016 om 22:02 (reactie op Fidelia)

kijk ook eens naar Grip op Koolhydraten, daar haal ik heel goede resultaten mee.
Gelukkig dat je er niet veel last van hebt, je moet het nog zo lang gebruiken.
groetjes, Doortje

UGC Fidelia

Zaterdag 6 augustus 2016 om 15:45 (reactie op Doortje)

Beste Doortje, Het gaat inmiddels slechter met mij. Ik heb vreselijke spier en gewrichtspijn. Ik kan al 2 nachten niet slapen van de pijn en krampen in mijn benen. Ik denk dat ik te snel gejuicht heb. Ook begin ik weer angstig te worden. Fidelia

UGC Doortje Mod

Zaterdag 6 augustus 2016 om 18:26 (reactie op Fidelia)

Gessie, heel vervelend dat je er nu zoveel last van krijgt. Ik zou dit, en je angst, zeker met je arts bespreken. Er zijn best verschillende mogelijkheden en de angst is het slechtste wat je kunt hebben. Daarmee verkramp je alles.
Heel veel sterkte, Doortje

UGC Getru

Maandag 8 augustus 2016 om 15:55 (reactie op Fidelia)

Beste Fidelia

Wat naar dat je zoveel last hebt van de bijwerkingen. Welk merk tamoxifen gebruik je? Mijn oncoloog vertelde me dat het switchen naar een ander merk de bijwerkingen zoals gewrichts- en spierpijn kan doen afnemen. Maar het is niet vooraf te zeggen welk merk bij wie het minste klachten geeft.
Je zou ook met je oncoloog kunnen overleggen of jouw dosering iets om laag kan. Dat kan schelen in de klachten die je er van hebt.

UGC Fidelia

Donderdag 11 augustus 2016 om 9:11 (reactie op Getru)

Beste Getru, Ik gebruik Nolvadex 20 mg. Ik kijk het nog enkele dagen aan maar dit kan ik niet volhouden. Ik ben helemaal stijf en heb vreselijke pijn in heel mijn lichaam.

Terug naar boven