Uitwendige borstprothese

Openbaar gesprek
30 juni 2016 om 19.28,
gewijzigd 25 juli 2016 om 17.41
2555 x gelezen
Wie heeft er ervaring met een uitwendige borstprothese. Waar moet je op letten en hoe is het draag comfort.

8 reacties

hi Reha,

Ik zie nog geen reactie..hopelijk heb je al wat meer info van het net kunnen halen, maar zou zeker ook even naar een specialist op dit gebied gaan om verschil te ervaren, weet van mijn zusje dat het idd voor iedereen anders is..dus vooral even goed proberen wat voor jou het fijnst werkt. Sterkte groetjes Kim.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dag reha,

ik had 95c. Daarom met name wat bezorgd over zwaarte in combinatie met licht oedeem.
heb eerst advies gevraagd waar het beste heen te gaan.cdenk dat je daar het verst mee komt.
het scheelt als je op afspraak kunt komen, er protheses op voorraad zijn, zodat je van alles kunt proberen. En er privacy is. En tijd, zodat je rustig kunt passen en vergelijken.
heb toen ook meteen prothese bh's gekocht.
Heb nu een light prothese, die ik overigens nog steeds zwaar vindt. En zodanig dat er geen druk in mijn oksel is, vanwege het oedeem.
advies was prima. Heb nu mijn tweede en weer voor dezelfde gekozen.

veel succes!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ik heb erg veel plezier gehad van mijn mooie zachte uitwendige prothese.
een grote maat,nl nr 10 massage soft van abc.(Anita prothese bh super,!,)
inmiddels heb ik een inwendige prothese en dat bevalt nog beter,geen gedoe meer met prothesebh's en het meedragen van...
nu doe ik gewoon een bh aan en hup,klaar!!
groet,hannah4.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Hannah Fijn voor je dat de inwendige prothese je bevalt. Ik heb nu een inwendige maar heb daar een reactie op middels een dermatitis plek bij de prothese. Ik ben al veel onderzoeken verder en nog steeds weten ze niet waar het vandaan komt. Ik vrees nu echt dat mijn prothese eruit moet. Vandaar ook mijn vraag over uitwendige protheses. Groetjes
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dag Reha,
de reactie van Bella zegt al veel: fijne omgeving waar je rustig kunt passen, goed advies, keuzemogelijkheden, privacy en iemand waarbij je je prettig voelt. Het mammateam in mijn ziekenhuis had suggesties.
ik heb zelf al ruim twee jaar een uitwendige prothese. Een reconstructie met eigen weefsel zou misschien mogelijk kunnen zijn, maar dan moet ik eerst 10 kg aankomen. Omdat ik erg veel problemen met mijn arm, oksel en gebied rondom het litteken heb gehad en nog steeds heb, heb ik ervoor gekozen om het te doen met een uitwendige (volledige) prothese. Met aan- en omkleden soms een beetje gedoe, vooral als ik ga zwemmen, maar ik ben er inmiddels aan gewend. Nadelen van een uitwendige prothese wegen in mijn geval denk ik ruimschoots op tegen nadelen van een nieuwe operatie.
Comfort is prima, ook met een (voorheen) 75DD.
Decollete is misschien wat minder mooi, maar daar lig ik niet wakker van.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Allesiseral Je schrijft voorheen DD75, dat betekent dat je nu een kleinere maat heb. Hoe groot is de prothese maat nu bij jou
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dag Reha,
ik heb alleen rechts een prothese, van een Duits merk, Silima.
Hierop staat soft & light, Standard Cup B. Zoals het al belooft, dit voelt echt niet zwaar aan. We hebben trouwens, naast maat, ook qua gewicht iets passends bij links gezocht.
Mijn linkerborst is denk ik in het hele proces wel iets kleiner geworden dan DD (en ik had ook een kleine omvang (75), en dan krijg je al snel een grotere cupmaat), maar ik denk niet dat mijn prothese overeenkomt met een "normale" B-cup maar toch wel iets groter is...
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Hallo Reha,

Ik draag ook uitwendige protheses. Mijn borstreconstructie (met tijdelijke prothese) was niet goed verlopen dus de prothese moest er weer uit. Eerst daarna met 1 uitwendige prothese gelopen omdat ik mijn rechterborst nog had. Inmiddels ook rechterborst (preventief) verwijderd. Nu dus uitwendige prothese aan beide zijden.

Op zich heb ik mooie protheses al zeg ik het zelf :-). van het merk ABC, druppelmodel. Aangeschaft bij een speciaalzaak waar de verkoopster een speciale opleiding heeft gevolgd om die protheses te mogen verkopen. Afspraak gemaakt, dan nemen ze alle tijd voor je. Ik heb wel 6 of 7 verschillende soorten protheses gepast tot ik de voor mij meest mooie heb gevonden. De verkoopster liet me bewust ook verschillende types passen zodat ik ook zelf het verschil kon zien.

Ik had vroeger met eigen borsten cupmaat D. Toen ik 1 uitwendige prothese ging dragen moest deze natuurlijk overeenkomen met mijn andere eigen borst dus deze prothese vond ik niet fijn omdat het best een zware prothese is. Ik voelde mij ook niet happy, voelde mij erg uit balans. Inmiddels dus ook de andere borst geamputeerd. Ik heb nu bewust gekozen voor een kleinere cupmaat. Ik draag nu cup B. Ik wil nl niet te zware protheses dragen. Om de 2 jr vergoed de ziektekostenverz de protheses dus bij de volgende keer, ga ik kijken of ik cup C ga nemen. Dan kan ik evt ook eens afwisselen en zien hoe dat bevalt.

Op zich dragen de protheses prima. Alleen in de zomer, als ik naar strand wil of gaan zwemmen, dan blijft het voor mij wel een "dingetje". Voel me dan wel kwetsbaar en altijd angst "als ze maar niks zien". Op zich vind ik de speciale prothese-bh's behoorlijk prijzig. Op marktplaats zijn wel een aantal alternatieve adressen te vinden waar je prothese-bh's kan vinden. Ik draag thuis nog regelmatig de zachte/lichte uitwendige protheses die je vanuit het ziekenhuis krijgt die gevuld zijn met "watten". Zwemmen met de ABC-protheses heb ik nog niet gedaan maar is wel mogelijk zo vertelde de verkoopster mij. Ook vind ik persoonlijk dat je bij de kleidingkeuze altijd moet nadenken of er niet teveel inkijk is. Maar daar wen je ook wel weer aan.

Sterkte met je behandeling verder, bij vragen mag je altijd berichtje sturen.


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14