'Ik heb een fijn leven, mèt kanker'

Renate

Renate (54) heeft eierstokkanker en kan niet meer genezen. Ze kiest bewust voor kwaliteit van leven. Ook omarmt ze haar lot. “Dat ik kanker heb, is oké. En dat ik niet meer beter word, daar heb ik vrede mee.”

Tekst: redactie kanker.nl, september 2022

Renates verhaal over kanker begint in 2019. Met een flinke verstopping en een heel dikke buik meldt ze zich bij de spoedeisende hulp. Daar denken ze eerst aan een verzakking van de endeldarm, maar later blijkt het  eierstokkanker te zijn. Die is al uitgezaaid naar verschillende plekken in haar buikholte.

De schok is groot en Renate is enorm verdrietig. Maar al snel ontdekt ze een oerkracht in zichzelf. Die helpt haar om haar ziekte positief te benaderen en dicht bij zichzelf te blijven.

Opvliegers

Ze krijgt eerst chemotherapie, dan een grote buikoperatie en daarna opnieuw chemotherapie. Door de operatie komt ze meteen in de overgang, waardoor ze heftige opvliegers krijgt. Ze probeert diverse behandelingen uit, maar die helpen niet genoeg. Uiteindelijk kiest ze voor hormoonpleisters. Een bewuste keuze voor kwaliteit van leven, want door de hormonen is de kans groter dat de kanker eerder terugkomt.

Terugkeer

Hoewel haar prognose slecht is, houdt de ziekte zich een aantal jaren rustig. Begin 2022 krijgt ze opnieuw slecht nieuws. Ze heeft uitzaaiingen op meerdere plekken in haar lichaam.

Om de ziekte terug te dringen, krijgt Renate zes chemokuren. Die slaan goed aan. Daarna start ze met een PARP-remmer: een medicijn dat de ziekte weer een tijdlang rustig moet houden.

Kwaliteit van leven

De PARP-remmer heeft vervelende bijwerkingen. Renate heeft pijn in haar rug, is sneller moe en heeft last van verstopping. Maar wat ze nog erger vindt: ze is zichzelf niet meer. “Van nature ben ik een vrolijk, opgewekt en sprankelend persoon. Maar het voelde het alsof ik onder een stolp zat.”

Na vier weken besluit Renate in overleg met haar oncoloog te stoppen met dit medicijn. “Dat voelt wel gek, hoor. Je krijgt een duur medicijn aangeboden waardoor de ziekte langer weg zou kunnen blijven. En dan zeg je: ‘Nee, laat maar’.

Renate

'Met mijn verhaal hoop ik anderen te inspireren en ondersteunen. En te laten zien dat kanker je leven ook rijker kan maken.'
 

Maar ik vind kwaliteit van leven veel belangrijker dan lang leven. En ik kan anderen alleen mijn liefde geven als ik helemaal mezelf ben. Mijn man en zoon steunen mijn besluit. Dat ervaar ik als een ultieme daad van liefde.”

Dankbaar

Renate is dankbaar voor alle mooie dingen in haar leven. “Ik ben al ruim 29 jaar getrouwd met de liefde van mijn leven. We hebben samen een prachtig kind gekregen: onze zoon van 27. Verder heb ik ontzettend lieve vriendinnen, een fijne familie, twee honden en een heerlijk huis met een grote tuin.”

Ze probeert vanuit die dankbaarheid te leven, en kan daardoor haar lot omarmen. “Dat ik kanker heb, is oké. Ik heb er ook vrede mee dat ik niet meer kan genezen.”

Renate doet vooral dingen die haar kracht of rust geven, of waar ze blij van wordt. Bijvoorbeeld met haar honden in het bos wandelen. In Oirschot houdt ze (gratis) luistersessies voor mensen die hun verhaal kwijt willen. “Iets betekenen voor anderen geeft me energie.”

Levenseinde

Hoewel Renate vooral in het nu leeft, denkt ze ook na over haar dood. “Mijn man en ik hebben een heel goed gesprek gehad met de huisarts. Met hem hebben we ook de mogelijkheid van euthanasie besproken. De huisarts heeft me verzekerd dat hij het laatste stukje van mijn leven zo comfortabel mogelijk zal maken. Dat geeft me rust.”

“Bang voor de dood ben ik niet. Ik geloof dat ik ergens naar toe ga waar het heel fijn is. Wel doet het me pijn dat ik misschien niet meer meemaak dat mijn zoon een kind krijgt.”

Kanker.nl

Dit jaar is Renate ambassadeur geworden van kanker.nl. “Ik ben erg blij met de website. Ik heb de informatie over eierstokkanker al meerdere keren gelezen. Elke keer ontdek ik weer informatie die voor mijn situatie relevant is. Door de verhalen van andere vrouwen te lezen, voel ik me gesteund.”

Onlangs heeft Renate meegewerkt aan een podcast voor kanker.nl. “Met mijn verhaal hoop ik anderen te inspireren en ondersteunen. En te laten zien dat kanker je leven ook rijker kan maken. Zo doe ik iets goed met mijn ziekte.”

De tips van Renate:

  • Wees open. Bespreek met de ander wat er in je omgaat.
  • Ga op zoek naar jouw bronnen van kracht. Je bent sterker dan je denkt.
  • Vraag hulp van anderen. Mensen vinden het bijna altijd fijn om te helpen.
  • Probeer in kanker ook iets positief te zien. Het kan je leven verdiepen of verrijken.
  • Ga eens naar een inloophuis. Ook als je denkt: dat is niets voor mij.

Maak ook kennis met de andere ambassadeurs op kanker.nl/ambassadeurs