Je hebt een volwassen kind met kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je bent moeder of vader van een volwassen kind met kanker. Dan wil je er waarschijnlijk graag voor hem of haar zijn. En je hulp aanbieden. Bekijk hoe je dit goed kunt aanpakken.

Overleg welke hulp er nodig is

Je zoon/dochter woont waarschijnlijk zelfstandig en heeft misschien ook een partner of vrienden die graag helpen. Het kan ook zijn dat er de ene keer meer hulp nodig is dan de andere. Het is dus belangrijk om samen met je zoon/dochter en/of diens partner af te stemmen welke hulp nodig is. En hoe je die het beste kunt geven. Zo kan je kind zijn of haar zelfstandigheid behouden. En heeft hij of zij ruimte om aan te geven wat gewenst is.

Praktische tips:

  • Vraag aan je zoon/dochter wat hij/zij nodig heeft. Is dat vooral emotionele steun? Of juist ook praktische hulp? En als je zoon/dochter praktische hulp nodig heeft, wat voor hulp is dat dan? Hulp in het huishouden, opvang van kinderen of andere hulp?
  • Maak samen met je zoon/dochter en/of diens partner afspraken: wanneer kom je helpen en hoe ga je helpen? 
  • Vraag of je zomaar mag komen binnenvallen of dat je alleen op afspraak mag komen.

Als je het moeilijk vindt

Het kan best moeilijk zijn om een goede balans te vinden tussen ‘er zijn voor je zoon/dochter’ en zijn of haar zelfstandigheid te respecteren. Zeker als je je veel zorgen maakt, een sterke band voelt met je zoon/dochter en een grote behoefte voelt om te helpen.

Soms is het even zoeken hoe je het beste vorm kunt geven aan het contact of de hulp. Dit kan maken dat je onzeker of gefrustreerd voelt. Heb je dit soort gevoelens, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Praten lucht vaak op. Ook kan het fijn zijn om steun van anderen te krijgen.

Je kunt je zorgen ook delen met de (gratis) kanker.nl Infolijn. Mogelijk kunnen zij je adviseren hoe je met de situatie om kunt gaan.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Christine Brouwer-Dudok de Wit

Dr. Christine Brouwer-Dudok de Wit

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, De BOSgroep

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Esther van den Bergh

Klinisch psycholoog, Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Foto Joyce Vermeer

Drs. Joyce Vermeer

Systeemtherapeut en mindfulnesstrainer, Helen Dowling Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018