Je eerste afspraak op de polikliniek

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De huisarts heeft je voor verder onderzoek doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar heb je een afspraak met een specialist. Soms heb je eerst een afspraak met een verpleegkundig specialist en daarna met een specialist. 

De arts stelt je vragen

Tijdens het eerste gesprek probeert de arts een goed beeld van je te krijgen door te vragen naar je klachten, naar andere ziektes die je hebt of vroeger hebt gehad en naar de medicijnen die je gebruikt. De arts kan je ook vragen stellen over je persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld je werk, partner, geloof of culturele achtergrond.

Het is belangrijk dat je zo volledig mogelijk antwoordt geeft op de vragen van de arts. Denk eventueel thuis alvast na over dingen die je kunt vertellen. Bijvoorbeeld of kanker in de familie voorkomt. Het is ook handig als je van tevoren opschrijft waar je precies last van hebt en hoe lang je klachten al bestaan. 

Lichamelijk onderzoek en vervolgonderzoek

De arts zal je lichamelijk onderzoeken. Daarna bespreekt hij met je welke onderzoeken er nodig zijn om de diagnose te stellen. Voor deze onderzoeken moet je meestal op een later tijdstip terugkomen.

Lees ook: Welke vragen kan ik stellen over de onderzoeken

Colofon

Met medewerking van:

Logo Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2019