Nieuwe ontwikkelingen bij DNA-onderzoek

Opslaan

DNA-onderzoek is volop in ontwikkeling. Zo proberen artsen en wetenschappers de diagnose kanker sneller te stellen en beter in kaart te brengen welke behandelingen mogelijk zijn.

Een nieuwe ontwikkelingen in DNA-onderzoek bij kanker is:

Vloeibare biopsie

Om de diagnose kanker te stellen, krijgen patiënten vaak een biopsie of een punctie. Deze onderzoeken zijn soms pijnlijk. Ook zijn er risico's op complicaties. Op sommige plekken is het lastig om weefsel of cellen weg te nemen.

Onderzoekers werken daarom aan een nieuwe methode voor een biopsie. Met een vloeibare biopsie (liquid biopsy) is het mogelijk om de diagnose te stellen zonder een stukje van de tumor te hoeven wegnemen.

Voor de vloeibare biopsie is bloed nodig, of een andere vloeistof zoals urine of oogvocht. In deze vloeistoffen van het lichaam zitten kleine stukjes van het DNA uit de tumor. Deze stukjes zijn op dit moment nog in een te kleine hoeveelheid aanwezig om DNA-onderzoek mee te doen.

Wetenschappers werken aan de verbetering van deze techniek. Zo kunnen ze DNA-onderzoek van de tumor doen met een buisje bloed. Met de vloeibare biopsie wordt het in de toekomst misschien ook mogelijk om kanker sneller op te sporen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.