SPHINX - studie (Alvleesklierkanker, Galwegkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 01-06-2023

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

Patienten met een afsluiting in de galwegen krijgen een stent (metalen buisje) om de galwegen weer open te krijgen. Door het plaatsen van de stent kan een alvleesklierontsteking ontstaan. Dit gebeurt bij 1 op de 7 patienten. Deze studie onderzoekt of het doorsnijden van de sluitspier van de galwegen, voorafgaande aan de plaatsing van de stent, het risico op een alvleesklierontsteking vermindert.

Onderzoeksresultaten

Aantal deelgenomen patiënten

In totaal hebben 297 patiënten aan deze studie meegedaan.

Toelichting

De studie is gestopt omdat er geen significant verschil in post-ERCP pancreatitis werd aangetoond tussen beide groepen (wel of geen sfincterotomie voorafgaand aan stentplaatsing).

Wordt er geloot?

Ja. Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in verschillende groepen. Alle groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten vooraf niet in welke groep ze terechtkomen.

Behandeling

Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek niet in welke groep ze terechtkomen.

Groep 1: Voorafgaande aan het plaatsen van de stent wordt bij patienten in groep 1 de sluitspier van de galwegen doorgesneden.

Groep 2: Bij patienten in groep 2 wordt de sluitspier van de galwegen niet doorgesneden voorafgaande aan de plaatsing van de stent.

Bijwerkingen

Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het doorsnijden van de sluitspier van de galwegen zijn:

  • Er kan een bloeding ontstaan.
  • Een perforatie (gat in de darmwand)

Extra belasting voor patiënt

  • De extra belasting voor patienten is bij dit onderzoek minimaal
  • Er wordt 7 en 30 dagen na het plaatsen van de stent telefonisch een vragenlijst afgenomen.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Endoscopic sphincterotomy before fully covered self-expandable metal stent placement for malignant extrahepatic biliary obstruction to prevent pancreatitis: a randomised controlled trial

Website

Ga naar studie website

Kankersoort

  • alvleesklierkanker
  • galwegkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

518; 511 in Nederland

Initiatiefnemers

Amsterdam UMC, locatie AMC, AMSTERDAM

Coördinatoren

A. (Anke) Onnekink, Leids Universitair Medisch Centrrum, Leiden

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO

Vermelding in trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
Endoscopische sfincterotomie voorafgaand aan fully covered metalen stentplaatsing voor maligne extra-hepatische biliaire obstructie ter preventie van pancreatitis: een gerandomiseerde studie.

Extra informatie
Kijk op: DPCG-SPHINX voor meer informatie over dit onderzoek. 

Datum laatste controle

23-02-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.