Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Onderzoeken of verbetering optreedt in het verdwijnen van het lymfoom door een nieuwe nabehandeling met het geneesmiddel 90Y-ibritumomab tiuxetan.
Toelichting
90Y-ibritumomab tiuxetan (1) is een antilichaam tegen een eiwit (het zogenaamde CD20 antigeen) dat aanwezig is op de oppervlakte van kwaadaardige lymfoomcellen, waaraan een radioactieve stof is gekoppeld (het Yttrium-90).
Merknaam:
(1) Zevalin®
Deelnemende patiënten krijgen het geneesmiddel 90Y-ibritumomab tiuxetan na een aantal kuren chemotherapie in combinatie met rituximab (2). Na de behandeling met rituximab kan 90Y-ibritumomab tiuxetan zich beter binden aan lymfoomcellen en zorgen voor een plaatselijke vorm van bestraling. Dit wordt radio-immunotherapie genoemd.
Merknamen:
(2) Mabthera®
(3) Ethopophos®, Vepesid®
(4) Cecenu®, Belustine®
(5) Leukeran®
Toelichting chemotherapie
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
Chemotherapie
Deze bijwerkingen ontstaan door een tijdelijk tekort aan rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Rode bloedcellen en bloedplaatjes worden, indien nodig, aangevuld met bloedtransfusies. Bij koorts in combinatie met een tekort aan witte bloedcellen worden patiënten behandeld met antibiotica.
Rituximab
Bijwerkingen treden voornamelijk op tijdens de eerste toediening. Ze zijn te voorkomen door paracetamol en antiallergische medicatie te geven en het infuus met rituximab langzaam te laten lopen.
90Y-ibritumomab tiuxetan
Het is nog niet duidelijk of 90Y-ibritumomab tiuxetan na de kuren chemotherapie en rituximab meer of andere bijwerkingen geeft.
Na toediening van 90Y-ibritumomab tiuxetan zit radioactiviteit in het lichaam van de patiënt. Patiënten moeten daarom in de eerste week na toediening voorzichtig zijn met hun urine, ontlasting en bloed. Om te voorkomen dat andere mensen in aanraking komen met kleine hoeveelheden radioactiviteit (niet direct schadelijk) moeten de volgende richtlijnen worden opgevolgd:
HOVON
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in trialregister
Nederlandse titel
HOVON 85: Onderzoek naar de haalbaarheid en effectiviteit van de behandeling met 90Y-ibritumomab tiuxetan bij patiënten met een recidief of refractair agressief B-cel non-Hogdkin lymfoom, die een gedeeltelijke of gehele remissie hebben gehaald met R-PECC chemotherapie.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.