Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.
Verschillende voedings- en leefstijlfactoren beïnvloeden het risico op het ontstaan van dikkedarmkanker. Dit risico wordt verhoogd door een Westers voedingspatroon; veel rood vlees, vleeswaren en alcohol en weinig groenten en fruit. Verder hebben dikkere mensen een grotere kans op het krijgen van dikkedarmkanker. Het risico wordt verlaagd door voldoende lichamelijke beweging.
Over de effecten van voeding en leefstijl na de diagnose dikkedarmkanker en tijdens de behandeling is nog veel onduidelijk. Het is niet bekend of voeding, voedingssupplementen of leefstijl het verloop van dikkedarmkanker gunstig beïnvloeden. Gedurende dit onderzoek worden allerlei gegevens van dikkedarmkanker patiënten verzameld, zodat er antwoorden komen op deze vragen. De informatie die met dit onderzoek wordt verkregen, kan toekomstige patiënten met dikkedarmkanker mogelijk helpen om hun risico op het terugkomen van dikkedarmkanker te verlagen.
In totaal hebben 2329 patiënten aan deze studie meegedaan.
Onderstaand een volledig overzicht van de tot nu toe gepubliceerde papers. Naar een deel hiervan wordt verwezen via de website. Hier worden de resultaten toegankelijk beschreven voor een breder publiek. De komende jaren continueren wij het onderzoek en zullen er meer publicaties volgen.
Gepubliceerde papers tot nu toe (Mei 2020)
Design paper
Winkels, R. M., Heine-Bröring, R. C., Van Zutphen, M., van Harten-Gerritsen, S., Kok, D. E., Van Duijnhoven, F. J., & Kampman, E. (2014). The COLON study: Colorectal cancer: Longitudinal, Observational study on Nutritional and lifestyle factors that may influence colorectal tumour recurrence, survival and quality of life. BMC cancer, 14(1), 374.
Resultaten
van Zutphen, M., Winkels, R. M., van Duijnhoven, F. J., van Harten-Gerritsen, S. A., Kok, D. E., van Duijvendijk, P., ... & de Wilt, J. H. (2017). An increase in physical activity after colorectal cancer surgery is associated with improved recovery of physical functioning: a prospective cohort study. BMC cancer, 17(1), 74.
Wesselink, E., Winkels, R. M., Van Baar, H., Geijsen, A. J., Van Zutphen, M., Van Halteren, H. K., ... & Kok, D. E. (2018). Dietary intake of magnesium or calcium and chemotherapy-induced peripheral neuropathy in colorectal cancer patients. Nutrients, 10(4), 398.
van Baar, H., Beijer, S., Bours, M. J. L., Weijenberg, M. P., van Zutphen, M., van Duijnhoven, F. J. B., ... & Bilgen, E. S. (2018). Low radiographic muscle density is associated with lower overall and disease-free survival in early-stage colorectal cancer patients. Journal of cancer research and clinical oncology, 144(11), 2139-2147.
van Zutphen, M., Geelen, A., Boshuizen, H. C., Winkels, R. M., Geijsen, A. J., Wesselink, E., ... & Kouwenhoven, E. A. (2019). Pre-to-post diagnosis weight trajectories in colorectal cancer patients with non-metastatic disease. Supportive Care in Cancer, 27(4), 1541-1549.
Wesselink, E., Bours, M. J., de Wilt, J. H., Aquarius, M., Breukink, S. O., Hansson, B., ... & Snellen, M. (2020). Chemotherapy and vitamin D supplement use are determinants of serum 25-hydroxyvitamin D levels during the first six months after colorectal cancer diagnosis. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 105577.
Geijsen, A. J., van Roekel, E. H., van Duijnhoven, F. J., Achaintre, D., Bachleitner‐Hofmann, T., Baierl, A., ... & Breukink, S. O. (2020). Plasma metabolites associated with colorectal cancer stage: Findings from an international consortium. International Journal of Cancer, 146(12), 3256-3266.
Wesselink, E., Kok, D. E., Bours, M. J., de Wilt, J. H., van Baar, H., van Zutphen, M., ... & Witkamp, R. F. (2020). Vitamin D, magnesium, calcium, and their interaction in relation to colorectal cancer recurrence and all-cause mortality. The American Journal of Clinical Nutrition, 111(5), 1007-1017.
van Zutphen, M., Boshuizen, H. C., Kok, D. E., van Baar, H., Geijsen, A. J., Wesselink, E., ... & van Duijnhoven, F. J. (2019). Colorectal cancer survivors only marginally change their overall lifestyle in the first 2 years following diagnosis. Journal of Cancer Survivorship, 13(6), 956-967.
Winkels, R. M., Van Brakel, L., Van Baar, H., Beelman, R. B., Van Duijnhoven, F. J., Geijsen, A., ... & Wesselink, E. (2020). Are Ergothioneine Levels in Blood Associated with Chronic Peripheral Neuropathy in Colorectal Cancer Patients Who Underwent Chemotherapy?. Nutrition and cancer, 72(3), 451-459.
van Baar, H., Winkels, R. M., Brouwer, J. G., Posthuma, L., Bours, M. J., Weijenberg, M. P., ... & Wesselink, E. (2020). Associations of Abdominal Skeletal Muscle Mass, Fat Mass, and Mortality among Men and Women with Stage I–III Colorectal Cancer. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, 29(5), 956-965.
Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.
De behandeling wordt gestopt als
Aan dit onderzoek zijn geen extra bijwerkingen (of risico’s) verbonden.
Wageningen Universiteit, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Radboudumc
Ir. M. van Zutphen
Prof. dr. Ellen Kampman
Dr. Renate Winkels
Dit onderzoek is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Nederlandse titel
COLON studie: Colorectaal kanker: Observationele, LONgitudinale studie.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.