LAPC-1 studie (Alvleesklierkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 23-05-2017

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.

Doel onderzoek

Een tumor in de alvleesklier kan vanwege de ligging of doorgroei soms niet geopereerd worden. De standaardbehandeling voor deze patiënten met alvleesklierkanker is dan vaak chemotherapie, eventueel samen met radiotherapie. In deze studie wordt stereotactische bestraling aan de behandeling toegevoegd. Stereotactische bestraling is een vorm van uitwendige bestraling (vaak in een hogere dosis), waarbij de tumor met smalle stralenbundels vanuit vele, verschillende kanten zeer nauwkeurig bestraald wordt. Deze studie onderzoekt of stereotactische bestraling er voldoende voor zorgt dat de tumor van de alvleesklier kleiner wordt.

Ook wordt gekeken naar zogenaamde biologische markers. Dit is een stof in het bloed die aangeeft hoe gezond de organen zijn en of er sprake is van ziekte. Deze markers kunnen in de toekomst wellicht gebruikt worden voor het verbeteren van de behandeling van andere patiënten met alvleesklierkanker.

Onderzoeksresultaten

De (tussentijdse) resultaten zijn gepubliceerd in:

The Lancet Oncology, (2016;17(6):801-10).

NTvO, Nederlands Tijdschrift voor Oncologie, jaargang 14 - mei 2017

NCBI, A patient-level meta-analysis of FOLFIRINOX for locally advanced pancreatic cancer.

ScienceDirect, Efficacy and feasibility of stereotactic radiotherapy after folfirinox in patients with locally advanced pancreatic cancer (LAPC-1 trial)

Behandeling

Deelnemende patiënten ondergaan eerst een kijkoperatie en worden vervolgens eerst behandeld met chemotherapie. Na deze chemotherapie volgt stereotactische bestraling indien er geen uitzaaiingen zijn ontstaan.

De chemotherapie bestaat uit 8 kuren (met de naam FOLFIRINOX). Deze kuren worden elke 14 dagen gegeven. Na kuur nummer 4 en kuur nummer 8 wordt er een CT-scan van de buik gemaakt. Indien er geen uitzaaiingen zijn ontstaan, komen patiënten na afronding van de chemotherapie in aanmerking voor de stereotactische bestraling.

Voorafgaand aan de bestraling worden er zogenaamde markers geplaatst om de locatie van de tumor aan te geven. Dit is van belang om zo goed mogelijk de bestraling te kunnen richten op de tumor, zonder daarbij de omgevende structuren te beschadigen. Deze markers worden via de slokdarm geplaatst. Ongeveer 1 week na het plaatsen van de markers wordt een CT-scan gemaakt om exact te bepalen welk gebied bestraald moet worden. Daarna krijgen patiënten 5 bestralingen. Deze bestralingen worden op 5 aaneengesloten dagen gegeven. Voorafgaand aan de eerste drie 3 bestralingen krijgen patiënten steeds een CT-scan. Deze scans laten zien of de hoeveelheid bestraling goed is afgegeven.

Toelichting

  • Het is mogelijk dat de tumor door de gecombineerde behandeling van chemotherapie en bestraling klein genoeg is geworden om alsnog te opereren. Als dit het geval is, dan bespreekt de arts dit.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:

Chemotherapie

  • Misselijkheid, buikpijn, diarree, overgeven
  • Haaruitval
  • Pijn
  • Dove gevoelens of tintelingen in de handen en voeten
  • Daling van het aantal witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes
  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Verminderde weerstand
  • Verhoogde bloedingsneiging

Bestraling

  • Misselijkheid, buikpijn, diarree, overgeven
  • Maagzweer (op lange termijn)

Extra belasting voor patiënt

  • Deelnemende patiënten worden tijdens elke chemokuur 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis.
  • Tijdens de standaard bloedonderzoeken worden steeds 2 extra buisjes bloed afgenomen. Dit is nodig voor het bepalen van de zogenaamde biomarkers.
  • Deelnemende patiënten kunnen toestemming geven voor het gebruik van overgebleven biopten (stukjes weefsel) die eerder afgenomen zijn. Dit weefsel wordt gebruikt voor verder onderzoek naar alvleesklierkanker.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Addition of stereotactic radiotherapy to the standard FOLFIRINOX treatment in locally advanced pancreatic cancer patients to determine efficacy and feasability (LAPC-1).

Kankersoort

  • alvleesklierkanker

Fase trial

II

Maximaal aantal patiënten

51

Initiatiefnemers

Erasmus MC

Coördinatoren

Prof. dr. C.H.J. van Eijck, Erasmus MC

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO

Registratienummer trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
Het effect en de haalbaarheid van het toevoegen van stereotactische radiotherapie aan de behandeling van lokaal gevorderde alvleesklierkanker.

Datum laatste controle

12-06-2018

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.