DISCOVER-studie (Baarmoederkanker, Eierstokkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 15-03-2017

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.

Doel onderzoek

Om het aantal patiënten dat aan baarmoeder- of eierstokkanker overlijdt terug te dringen, is vroege opsporing van deze ziekten nodig. Een mogelijkheid zou het screenen (controleren) van vrouwen door middel van een uitstrijkje kunnen zijn. Deze methode wordt al langer gebruikt voor baarmoederhalskanker. Cellen van baarmoeder- of eierstokkanker zijn met de huidige technieken in een uitstrijkje niet gemakkelijk te vinden. Recente ontwikkelingen maken het misschien mogelijk om afwijkende genen die aanwezig zijn bij baarmoeder- en eierstokkanker, wel in uitstrijkjes op te sporen.

Toelichting
Deelnemende patiënten hebben zelf geen voordeel van deelname aan deze studie. Wel is het zo dat deze studie voor de toekomst nuttige gegevens kan opleveren en mogelijk leidt tot eerdere opsporing van kanker.

Onderzoeksresultaten

Endometriumcarcinoom wordt in de huidige praktijk gediagnosticeerd door het microscopisch bekijken van een endometriumbiopt. Dit biopt mislukt in ongeveer 30% van de vrouwen. Deze studie heeft onderzocht of het opsporen van specifieke mutaties in het baarmoederhalsuitstrijkje de diagnose van endometriumcarcinoom verbetert. We hebben aangetoond dat we in de meerderheid van de patiënten in staat zijn om tumor-specifieke mutaties aan te tonen in het baarmoederhalsuitstrijkje. Wanneer we deze resultaten combineren met de resultaten van het endometriumbiopt, zijn we in staat om 97% van de vrouwen correct te diagnosticeren. Dit is een substantiële verbetering ten aanzien van het endometriumbiopt alleen.

Behandeling

  • Bij alle deelnemende patiënten wordt een uitstrijkje van de baarmoedermond en de schede gemaakt. Er wordt (als dit nog niet eerder gedaan is) weefsel uit de baarmoeder afgenomen.
  • De onderzoeken in deze studie worden onder narcose uitgevoerd tijdens de standaard operatie.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Aan dit onderzoek zijn geen extra bijwerkingen (of risico’s) verbonden.

Extra belasting voor patiënt

Patiënten ondervinden geen extra hinder als gevolg van deelname aan deze studie.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Feasibility of using the Pap-smear as a screening device for the detection of endometrial and ovarian cancer.

Kankersoort

  • eierstokkanker
  • baarmoederkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

150

Initiatiefnemers

Radboudumc, Nijmegen

Coördinatoren

Prof. dr. L.F.A.G. Massuger, Radboudumc

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO

Vermelding in trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
Haalbaarheid van het gebruik van de Pap-smear als screeningsmedium voor de detectie van endometrium- en ovariumcarcinoom.

Datum laatste controle

28-10-2020

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.