Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
De standaardingreep in de oksel bij borstkankerpatiënten bestaat uit een schildwachtklier-procedure. Als een uitzaaiing wordt gevonden in de schildwachtklier, dan volgt standaard een extra okselklierbehandeling: okselkliertoilet of bestraling van de oksel. Deze studie onderzoekt:
Toelichting
Tijdens de schildwachtklier-procedure wordt de schildwachtklier (ook wel poortwachtklier genoemd) operatief verwijderd. Dit is de eerste lymfeklier die direct lymfe-afvoer ontvangt van het tumorgebied in de borst. Blijkt uit weefselonderzoek dat deze lymfeklier is aangetast? Dan volgt standaard een extra okselklierbehandeling: een operatie waarbij achtergebleven lymfeklieren uit de oksel worden verwijderd (okselkliertoilet) óf bestraling van de oksel gedurende een langere periode.
De studie is vroegtijdig gestopt met inclusie, gezien te langzame aanhoudende inclusierate. Er zullen geen onderzoeksresultaten volgen.
Deelnemende patiënten kiezen zelf, in overleg met hun behandelend chirurg, voor wel of geen aanvullende okselbehandeling, ook wel shared decision making genoemd.
Groep 1 krijgt de standaardbehandeling: extra okselklierbehandeling; Een okselkliertoilet of bestraling van de oksel.
Groep 2 krijgt de nieuwe behandeling: géén extra okselklierbehandeling.
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
BOOG
M.L. Smidt, Maastricht UMC+ MAASTRICHT
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie CCMO.
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
De waarde van okselklierbehandeling bij patiënten met borstkanker en uitzaaiingen in de schildwachtklier, behandeld met een borstamputatie.
Extra informatie
• Kijk op BOOG voor medische achtergrondinformatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.