Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
De standaardbehandeling voor oudere patiënten met borstkanker is een volledige borstamputatie zonder bestralingen, of een borstsparende operatie gevolgd door minstens 16 bestralingen in 4-5 weken (één bestraling per dag). Deze studie onderzoekt twee nieuwe vormen van bestraling bij een borstsparende operatie:
In beide gevallen wordt een kleiner gedeelte van het borstweefsel bestraald dan bij de standaardbehandeling. Daardoor ontstaat er minder weefselschade. De verwachting is dat - door een kleiner deel van de borst te bestralen - bijwerkingen zoals vermoeidheid en pijn minder vaak zullen optreden.
Deelnemende patiënten worden borstsparend geopereerd. Tijdens deze operatie wordt de tumor en de zogenaamde schildwachtklier verwijderd.
Een deel van de patiënten wordt daarna tijdens de operatie bestraald:
Een ander deel van de patiënten wordt na afloop van de operatie bestraald:
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
Operatie en inwendige/uitwendige bestraling(en)
Ook bij de standaardbehandeling (borstamputatie of borstsparende behandeling gevolgd door langdurige bestraling) zijn deze bijwerkingen mogelijk.
Radiotherapiecentrum West, Den Haag
P. Koper, MD PhD, RCWEST, Den Haag
H. Struikmans, MD, PhD, RCWEST, Den Haag
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen.
Registratienummer trialregister: NTR2931
Nederlandse titel
Borstsparende behandeling bij oudere patiënten met (versnelde) bestraling van een deel van de borst: een haalbaarheidsstudie.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.