Onderzoek voor patiënten met galwegkanker waarbij de afvloed van gal via de galwegen naar de darm wordt geblokkeerd door de tumor. Er worden twee technieken vergeleken om de galwegen weer open te krijgen. Enerzijdsis dit de standaardbehandeling waarbij galwegdrainage wordt verricht via de twaalfvingerige darm en anderzijds wordt er galwegdrainage verricht door middel van een stentplaatsing via de huid.
Deze studie vergelijkt de effectiviteit van galwegdrainage met stentplaatsing via dehuid met galwegdrainage via de twaalfvingerige darm (ERCP) bij patiënten metobstructie of belemmering van de galwegen door niet-operabele kanker.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 3 maanden.
Stap 1: geschiktheid
Tijdens een multidisciplinair overleg (waaronder de afdeling chirurgie, interventieradiologie en maag-, darm- en leverziekten) wordt besproken of de patiënt geschikt is mee te doen aan dit onderzoek.
Stap 2: de behandeling
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek niet in welke groep ze terechtkomen.
Voor dit onderzoek maken we 2 groepen:
Stap 3: onderzoeken en metingen
Groep 1. Tijdens de stentplaatsing wordt de patiënt opgenomen gedurende 2 dagen. Voor de stentplaatsing krijgt de patiënt eenmalig antibiotica via het infuus. De stentplaatsing vindt plaats onder narcose en na de ingreep krijgt de patiënt vijf dagen antibiotica mee naar huis.
De patiënt vult een vragenlijst in over de kwaliteit van leven. – vóór de stentplaatsing, 2 weken, 4 weken en 3 maanden ná de stentplaatsing.
Stap 4: nacontrole
Twee weken na de ingreep volgt het tweede bezoek, waarbij het effect van de stentplaatsing wordt gecontroleerd aan de hand van het laboratoriumonderzoek. Dit bezoek duurt ongeveer 20 minuten.
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in verschillende groepen. Alle groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten vooraf niet in welke groep ze terechtkomen.
De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Erasmus Medisch Centrum
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO www.ccmo.nl
Nederlandse titel
Primair percutaan stenten boven de papil versus endoscopische drainage voor niet-rectabel maligne hilaire galwegobstructie.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.