STAPOVER - studie (Eierstokkanker)

  • Open sinds 30-01-2023

Onderzoek voor vrouwen met teruggekeerde eierstokkanker.
Het Catharina ziekenhuis in Eindhoven onderzoekt samen met InnoSIGN of patiënten met eierstokkanker behandeld kunnen worden met doelgerichte medicijnen om de groei van kankercellen af te remmen. In dit onderzoek wordt weefsel (biopt) van de teruggekeerde eierstokkanker onderzocht op specifieke mechanismen van de kankercellen waarvan bekend is dat deze groei van kanker veroorzaken (signaaltransductiepaden). Als uit het onderzoek blijkt dat deze mechanismen in overmaat actief zijn, wordt bepaald met welk doelgericht medicijn de patiënt het beste behandeld kan worden.

Doel onderzoek

Deze studie onderzoekt of het mogelijkheid om vóór de behandeling te voorspellen met welk doelgerichte medicijn het ziekteproces van teruggekeerde eierstokkanker vertraagd kan worden. Er wordt gekeken wel doelgerichte medicijn het meest passend is voor de patiënt.

Toelichting
Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een aantal patiënten met eierstokkanker baat hebben bij behandeling met doelgerichte medicijnen. Echter, kan op dit moment, niet goed voorspeld worden welke patiënten baat hebben bij welk doelgericht medicijn. Met een techniek ontwikkeld door InnoSIGN wordt bekeken of er beter voorspeld kan worden hoe een patiënt reageert op een behandeling.
Het gebruik van deze techniek bij het selecteren van patiënten is (nog) niet goedgekeurd door officiële instanties om in de standaardzorg gebruikt te worden.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Patiënten met terugkerende eierstokkanker.
  • Patiënten zijn 18 jaar of ouder.
  • Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie.
  • Mogelijkheid om weefsel af te nemen (biopt) van de teruggekeerde eierstokkanker.
  • Geen gelijktijdige behandeling met andere kanker-remmende medicijnen.
  • Patiënten zijn of worden tijdens het onderzoek niet zwanger/geven geen borstvoeding.

Behandeling

Bij deelnemende patiënten wordt voor dit onderzoek een biopt (hapje weefsel) afgenomen van de teruggekeerde eierstokkanker. Dit biopt wordt door InnoSIGN onderzocht naar de specifieke mechanismen waarvan bekend is dat het kankergroei veroorzaakt (activiteit van signaaltransductiepaden). Uit dit onderzoek kan de arts afleiden of er een doelgericht medicijn beschikbaar is dat passend is voor de patiënt.

De doelgerichte medicijnen die gebruikt worden in dit onderzoek zijn door de College ter beoordeling van geneesmiddelen in Nederland toegelaten. Alle doelgerichte medicijnen worden momenteel al gebruikt in de behandeling van andere ziektes of aandoeningen, maar zijn (nog) niet officieel goedgekeurd voor de behandeling van eierstokkanker.

Het kan voorkomen dat uit onderzoek blijkt dat het niet passend is de patiënt met doelgerichte therapie te behandelen. De behandeld arts zal dan de verdere (standaard) behandeling met de patiënt bespreken.

Wanneer de patiënt wel in aanmerking komt voor de behandeling met doelgerichte therapie worden de volgende onderzoeken uitgevoerd voor de behandeling start:
- radiologisch onderzoek (CT- scan);
- lichamelijk onderzoek, bloeddruk en hartslag;
- bloedonderzoek.

Deze onderzoeken worden ook uitgevoerd tijdens de hele behandelperiode (minimaal iedere 12 weken). De controles die bij het onderzoek horen, kunnen plaatsvinden door de eigen arts van de patiënt.

De patiënt vult op meerdere momenten een vragenlijst in (begin van het onderzoek, 2 weken na start van de behandeling, iedere 12 weken daarna en 12 weken na het stoppen van de behandeling).
De patiënt zal maximaal één jaar opgevolgd in het onderzoek.

Ook de patiënten die niet de doelgerichte medicijnen krijgen, dus standaardbehandeling (bijvoorbeeld chemotherapie), vullen de vragenlijsten in.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.
  • De arts heeft vastgesteld dat de behandeling geen effect (meer) heeft.
  • De onderzoekers, InnoSIGN, de overheid of de beoordelende medisch-ethische toetsingscommissie, besluit het onderzoek te stoppen.

Bijwerkingen

De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt. Daarnaast wordt door de arts beoordeeld of het doelgerichte medicijn veilig gebruikt kan worden met de medicijnen die de patiënt al gebruikt.

Extra belasting voor patiënt

  • Er wordt één biopt afgenomen.
  • Er wordt mogelijk een behandeling met doelgerichte medicijnen gegeven die momenteel (nog) niet standaard gebruikt wordt voor terugkerende eierstokkanker.
  • Afhankelijk van de soort doelgerichte therapie vindt er aanvullend (bloed)onderzoek plaats.
  • Het invullen van vragenlijsten (ongeveer 60-90 minuten).
  • Het kan mogelijk zijn dat er extra controles bij de arts plaatsvinden in vergelijking met standaardbehandeling.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Catharina Ziekenhuis

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Signal TrAnsduction Pathway activity analysis for OVarian cancER treatment. STAPOVER study

Kankersoort

  • eierstokkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

148

Initiatiefnemers

Catharina ziekenhuis, Eindhoven

Coördinatoren

Drs. C.S.E. Hendrikse, Arts-onderzoeker, Catharina ziekenhuis, Eindhoven

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.

Vermelding in Trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel:
Signaaltransductie pad activiteit analyse voor de behandeling van eierstokkanker. STAPOVER-studie

Extra informatie
Kijk op Catharinaziekenhuis voor nog meer patiënteninformatie over dit onderzoek.

Datum laatste controle

02-02-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.