Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Het doel van deze studie is om te onderzoeken welke behandeling de beste keus is om het gal af te voeren als de ERCP-ingreep niet gelukt is: van binnenuit een metalen buisje plaatsen of via de huid de galweg aanprikken.
Gal wordt van afvalstoffen gemaakt in de lever en deze wordt via de galweg afgevoerd naar de dunne darm. Soms wordt de galweg dichtgedrukt door een kwaadaardig gezwel. Het gal kan nu niet goed naar de dunne darm stromen en hoopt zich op in het lichaam. Een goede ontgifting is noodzakelijk voor het starten van chemotherapie. Gal bevat ook een gele kleurstof. Als deze kleurstof niet bij de ontlasting komt, kan het in het bloed komen en ziet iemand er geel uit. Dit kan gepaard gaan met jeuk. Daarnaast is stilstaande gal in de galweg en bron voor bacteriën en dreigt een gevaarlijke galwegontsteking. De galafvloed moet dus hersteld worden en een endoscopische ingreep (ERCP) is hiervoor de eerste keuze. Bij een ERCP wordt geprobeerd om van binnenuit een buisje in de galweg te schuiven, die de galweg openhoudt en ervoor zorgt dat het gal weg kan stromen. Helaas lukt het bij een deel van de patiënten de ERCP-procedure niet. Een andere mogelijkheid is om van buiten, door de huid, een slangetje in de galwegen te plaatsen, zodat het gal alsnog afgevoerd kan worden via een drain (slangetje) naar buiten. Dit is de zogenaamde PTCD-ingreep. Deze techniek heeft echter ook een kans op nadelige gevolgen.
Een andere mogelijkheid is om met een inwendige echo de galwegen van binnenuit aan te prikken. Er wordt dan een verbinding aangelegd tussen de galweg en maag of twaalfvingerige darm. Zo komt het gal alsnog in de darmen, waar het zijn werk kan doen. Dit is de zogenaamde EUS-BD-procedure. Dit is een nieuwere techniek, waarmee in het buitenland al goede resultaten zijn behaald. In Nederland wordt deze procedure ook in meerdere ziekenhuizen toegepast. Het is echter niet bekend welke van de twee procedures (PTCD of EUS-BD) een betere keuze is nadat een ERCP niet gelukt is.
Resultaten volgen te zijner tijd.
De behandeling wordt gestopt als
Niet van toepassing.
Radboud Universitair Medisch Centrum, NIJMEGEN
• Register CCMO: De studie is niet WMO-plichtig.
Nederlandse titel
Galwegdrainage na mislukte ERCP: EUS-geleide drainage versus percutane
transhepatische drainage
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.