CONNECTION-II studie (Dikkedarmkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 01-12-2022

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

Darmkanker valt in te delen in vier subtypes. Alle vier subtypes hebben verschillende celeigenschappen. Het doel van dit onderzoek is om te kijken of er een verschil is in effect van chemotherapie tussen de verschillende soorten darmkanker.  Met de huidige kennis kunnen we nog niet goed voorspellen welke patiënten daadwerkelijk baat hebben bij het krijgen van chemotherapie. De verschillende eigenschappen op celniveau van darmkanker kunnen de oorzaak zijn dat sommige patiënten met darmkanker wel goed reageren op de reguliere behandeling met chemotherapie (capecitabine en oxaliplatin) en andere patiënten minder goed.

In dit onderzoek wordt onderzocht of er een verschil is in effect van chemotherapie tussen patiënten met verschillende subtypes van darmkanker. Dit doen we door chemotherapie te geven voorafgaand aan de operatie en na de operatie. Normaal zou de patiënt alleen na de operatie 4 chemokuren krijgen. Deze worden in dit onderzoek verdeeld over 2 kuren voor de operatie en 2 kuren na de operatie.
Het geven van chemotherapie voor de operatie in plaats van na de operatie biedt de gelegenheid om de reactie op chemotherapie microscopisch te bekijken op de tumor zelf die tijdens de operatie wordt verwijderd. Dit zou niet mogelijk zijn als we de chemotherapie pas na de operatie toedienen omdat de tumor dan al verwijderd is. 

Onderzoeksresultaten

Aantal deelgenomen patiënten

In totaal hebben 68 patiënten aan deze studie meegedaan.

Verwachte termijn resultaten

De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht op 15 december 2024.

Toelichting

Nog in afwachting van volledige onderzoeksdata.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

  • Als de patiënt meedoet, krijgt hij/zij voorafgaande aan de operatie chemotherapie gedurende een periode van 6 weken (2 kuren chemotherapie). Dit is dezelfde soort chemotherapie die normaal gesproken na de operatie wordt gegeven, namelijk capecitabine en oxaliplatin. De patiënt komt 2 keer naar het ziekenhuis voor het infuus met oxaliplatin. De capecitabine tabletten neemt de patiënt zelf thuis in.
  • De operatie wordt uitgesteld tot na het voltooien van deze 2 chemokuren.
  • Na de operatie krijgt de patiënt nog 2 kuren chemotherapie (capecitabine en oxaliplatin) gedurende tevens 6 weken.
  • De CT-scan van de borst en buik wordt nog 1 maal herhaald voor de operatie, namelijk na 2 kuren chemotherapie. Dit doen we om te kijken of we op de CT-scan al kunnen beoordelen of de tumor heeft gereageerd op de chemotherapie.
  • Tevens nemen we voor de operatie op 2 momenten 3 extra buisjes bloed af om te kijken of de aanwezigheid van een stofje dat de kankercellen in het bloed afgeven ook verandert door de chemotherapie.
  • Na de operatie nemen we nog twee keer 3 extra buisjes bloed af.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van capecitabine/oxaliplatin chemotherapie zijn:

Capecitabine:

  • Diarree.
  • Misselijkheid en braken.
  • Hand voet syndroom (klachten aan handen en voeten).

Oxaliplatin:

  • Neuropathie (=doof gevoel aan met name de handen en voeten).
  • Misselijkheid, braken, diarree.
  • Beenmergonderdrukking (mild) (=vermindering van het aantal bloedcellen).
  • Stijging van leverwaarden in het bloed.
  • Pijn op de plek waarbij het infuus de arm inloopt.

Extra belasting voor patiënt

  • Mogelijke bijwerkingen van de chemotherapie.
  • Er is een kans dat de patiënt chemotherapie krijgt terwijl hij/zij dat volgens de huidige richtlijn niet zou krijgen. Dit komt doordat we de patiënt in deze studie selecteren op basis van een CT-scan waarvan de nauwkeurigheid niet optimaal is.
  • Extra testen en metingen (zoals een extra CT-scan), die mogelijk voor ongemak kunnen zorgen.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Improving clinical management of colon cancer through CONNECTION, a nation-wide Colon Cancer Registry and Stratification effort

Website

Ga naar studie website

Kankersoort

  • dikkedarmkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

262

Initiatiefnemers

UMC Utrecht

Coördinatoren

Drs. S. van de Weerd, UMCU, Utrecht

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.

Vermelding in Trialregister: NL62408.041.18 

Meer informatie

Nederlandse titel
Verbetering van de klinische behandeling van colonkanker via CONNECTION-II. Een landelijk dikkedarmkankerregister en stratificatie-onderzoek

Kijk op PLCRC voor nog meer patiënten-informatie over dit onderzoek.

Datum laatste controle

25-01-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.