MR-HIFU Breast Cancer-II (Borstkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 01-02-2022

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

In dit onderzoek wordt de werkzaamheid van de MR-HIFU behandeling bij patiënten met borstkanker onderzocht. Patiënten die deelnemen aan dit onderzoek zullen de MR-HIFU behandeling ondergaan voorafgaand aan de standaard borstoperatie. Zo kan het weefsel na de operatie onderzocht worden om te zien of alle tumorcellen zijn gedood. Eerder onderzoek naar deze behandeling bij borstkanker heeft reeds aangetoond dat de behandeling veilig is en goed wordt verdragen door patiënten.
Als het inderdaad lukt om met MR-HIFU behandeling alle tumorcellen te doden, kan deze behandeling in de toekomst mogelijk als alternatief voor een operatie aangeboden worden voor sommige patiënten. Dit zou niet alleen minder belastend zijn voor de patiënt, maar naar verwachting leiden tot een korter herstel en beter cosmetisch resultaat dan een operatie.

Toelichting:
MR-HIFU
Het verwarmen van de tumor in de borst wordt gedaan met behulp van MR-HIFU. De MRI zorgt ervoor dat we precies kunnen zien waar de tumor in de borst zit. De HIFU bestaat uit sterke gebundelde ultrageluidsgolven die op de borsttumor worden gericht. Dit is vergelijkbaar met het bundelen van zonnestralen met een vergrootglas om zo een vuurtje te maken. De ultrageluidsgolven dringen door de huid heen, er hoeft dus niet in de borst gesneden te worden. Tijdens de behandeling is de patiënte onder sedatie (een soort lichte narcose).

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

De behandeling met MR-HIFU zal extra zijn bovenop de normale behandeling. Voor dit onderzoek zal de patiënt drie extra procedures ondergaan in het UMC Utrecht naast de gebruikelijke behandeling voor borstkanker.

Voor dit onderzoek ondergaan patiënten drie extra procedures in het UMCU. Vooraf aan de behandeling wordt er een MRI gemaakt om te beoordelen of MR-HIFU behandeling mogelijk is. De MR-HIFU behandeling zelf vindt plaats onder sedatie. De behandeling zelf duurt ongeveer 2-3 uur, daarna zal de patiënt nog ongeveer drie uur in het ziekenhuis blijven tot de slaapmedicatie uitgewerkt is. Als laatste onderdeel van dit onderzoek wordt er 1 week na de MR-HIFU behandeling opnieuw een MRI gemaakt om het effect van de behandeling te beoordelen. Er worden voor en na de behandeling foto’s gemaakt door de medisch fotograaf om het cosmetische resultaat te beoordelen.

Vervolgens wordt de patiënte op normale manier geopereerd in het eigen ziekenhuis en ondergaat de patiënte eventuele reguliere extra behandelingen zoals van tevoren afgesproken met de behandelend arts. Met het weefsel dat is afgenomen bij de operatie kan het effect van de MR-HIFU behandeling onderzocht worden.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerking van MR-HIFU is irritatie of pijn van de huid in het behandelde gebied, door verhitting van de tumor. In de eerste studie met deze MR-HIFU behandeling verdwenen alle bijwerkingen vanzelf. Ernstige bijwerkingen van de verhittingsprocedure zijn zeer zelden te verwachten.

Extra belasting voor patiënt

  • De patiënte is voor bij deelname aan dit onderzoek meer tijd kwijt aan de behandeling en aan extra afspraken en onderzoeken dan bij de normale behandeling. De extra reiskosten worden vergoed.
  • Daarnaast heeft de patiënte een kans op bijwerkingen.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Efficacy of Magnetic Resonance-guided High Intensity Focused Ultrasound for the Ablation of Breast Cancer

Website

Ga naar studie website

Kankersoort

  • borstkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

10

Initiatiefnemers

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), Utrecht

Coördinatoren

Drs. M.A. (Mirjam) de Visser, arts-onderzoeker, UMC Utrecht

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.

Vermelding in Trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
MR-HIFU van borstkanker-II, onderzoek naar de behandeling van borstkanker door middel van verhitting van de tumor

Kijk op MR-HIFU Breast Cancer-II voor nog meer informatie over dit onderzoek.

Datum laatste controle

18-04-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.