Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Het doel van dit onderzoek is het bepalen of via leukaferese bij meer patiënten circulerende tumorcellen aangetoond kunnen worden.
Vrouwen met hormoongevoelige borstkanker worden vaak nabehandeld met anti-hormoontherapie. Bij het grootste deel van deze vrouwen komt de kanker niet meer terug.
Toch zijn er vrouwen bij wie de borstkanker jaren later toch nog wel terugkomt. Langer doorbehandelen met anti-hormoontherapie kan de kans op het terugkeren van de borstkanker bij deze vrouwen verkleinen. Met de huidige onderzoekstechnieken kan echter niet aangetoond worden welke vrouwen wel en welke vrouwen geen baat hebben bij langer doorbehandelen.
Het doel van dit onderzoek is om een methode te ontwikkelen die in de toekomst beter kan selecteren welke vrouwen nog achtergebleven borstkankercellen hebben. Deze groep vrouwen heeft een grotere kans op terugkeer van de ziekte en waarschijnlijk het meeste baat bij langer doorbehandelen met anti-hormoontherapie, al moet dit nog wel aangetoond worden.
Bij patiënten met borstkanker kunnen we in het bloed cellen meten die afkomstig zijn van de borsttumor. Dit noemen we circulerende tumorcellen (CTCs). Standaard wordt de aanwezigheid van CTCs in bloed bepaald waarvoor een afname van 7.5 ml nodig is. Op dit moment is deze methode nog niet gevoelig genoeg. In deze studie willen wij daarom onderzoeken of we de CTC-meting gevoeliger kunnen maken. Een manier hiervoor is om in een groter bloedvolume te kijken of we CTCs kunnen vinden. Dit kan door middel van een Diagnostische Leukaferese (DLA). Bij deze methode wordt maximaal 5 liter bloed van een patiënt gefilterd in een machine waarbij een klein aantal witte bloedcellen uitgefilterd worden die lijken op CTCs. In het laboratorium worden uit deze witte bloedcellen de CTCs geselecteerd. Als we kunnen aantonen dat deze methode gevoeliger is dan het bepalen van het aantal CTCs in 7.5 ml bloed, kan deze nieuwe methode mogelijk in de toekomst worden ingezet om te adviseren welke patiënten bij voorkeur verlengde anti- hormoontherapie zou moeten ondergaan.
Een belangrijke tweede onderzoeksvraag van deze studie is of er een verhoogde kans is op het ontstaan van lymfoedeem (een ophoping van lymfevocht in de arm) na een DLA-procedure.
Resultaten volgen te zijner tijd.
Het onderzoek duurt in totaal 6 maanden.
Voorafgaand aan de leukaferese worden acht buisjes bloed (totaal 80 milliliter) voor deze studie afgenomen. Daarnaast wordt er eenmalig diagnostische leukaferese bij de patiënte verricht.
Beschrijving Leukaferese (DLA)
De DLA behandeling wordt uitgevoerd op de afdeling Hemaferese. Dit is onderdeel van de afdeling Hematologie van het Erasmus MC. Naast leukaferese voor CTCs worden op deze afdeling onder andere ook stamcelafereses en plasmafereses uitgevoerd. Er is dus veel ervaring met deze procedures.
Hoe verloopt de leukaferese?
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen of complicaties hebben.
Bloedafnames kunnen pijn doen of een bloeduitstorting geven.
Complicaties komen bij leukaferese slechts in hoge uitzondering voor en zijn over het algemeen niet ernstig. Tijdens de leukaferese wordt een antistollingsmiddel gebruikt om te voorkomen dat het bloed gaat stollen als het zich buiten het lichaam bevindt. Dit is een onschuldige stof (citraat) die door het lichaam snel wordt afgebroken. Een enkele keer kan het voorkomen dat klachten als tintelingen rond de mond en/of in de vingers ervaren worden. Om dit te voorkomen krijgt de patiënt standaard calcium toegediend via het infuus.
Erasmus MC, Rotterdam
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in Trialregister:
Nederlandse titel
Het optimaliseren van de detectie van circulerende tumorcellen in het bloed door middel van leukaferese
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.