LIMA - studie (Borstkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 25-08-2023

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

Artsen weten pas na de operatie zeker of de borstkanker van een patiënt heeft gereageerd op de neoadjuvante behandeling en in welke mate. Pas na de operatie kan een namelijk borsttumor volledig worden geanalyseerd op de aanwezigheid van actieve tumorcellen.

Als artsen al eerder te weten komen hoe de borstkanker reageert op de chemotherapie, kan deze behandeling nog aangepast worden. Hierdoor kan een behandeling meer op maat worden gemaakt en kan mogelijk een beter effect worden bereikt (door aanpassing van de chemotherapie). Daarnaast zouden ook minder bijwerkingen kunnen optreden als de chemotherapie vroegtijdig kan worden gestopt, bij het bereiken van een zeer goed effect van de behandeling.

De LIMA studie heeft als doel om te onderzoeken of deze voorspelling van het effect (respons) op de behandeling kunnen verbeteren, door geavanceerde MRI scans en speciaal bloedonderzoek (zgn. ‘liquid biopsies’) met elkaar te combineren.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

Tijdens de LIMA studie worden er extra onderzoeken verricht. Aan de behandeling van de borstkanker verandert niets.

De studie wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Aan deze studie zijn geen extra bijwerkingen (of risico’s) verbonden.

Extra belasting voor patiënt

Alle patiënten in dit onderzoek ondergaan drie MRI scans:

  • De eerste scan zal plaatsvinden vlak voor het begin van de chemotherapie behandeling.
  • De tweede MRI-scan wordt gemaakt halverwege de chemotherapie.
  • De derde MRI-scan zal plaatsvinden nadat de gehele behandeling met chemotherapie is afgerond.

De derde MRI-scan wordt niet bij alle patiënten standaard uitgevoerd, dus is in de meeste gevallen extra (ten behoeve van deze studie). Op deze scan wordt in beeld gebracht hoe de borstkanker heeft gereageerd op de gehele behandeling (dus kort voor de operatie).

Daarnaast zal er voor start van de behandeling een PET-scan worden gemaakt, om te bekijken of de tumor buiten de borst is uitgezaaid (naar andere plaatsen in het lichaam). Deze PET-scan wordt ook niet bij alle patiënten routinematig uitgevoerd, dus deze kan ook extra zijn in het kader van deze studie.

Tevens worden er iedere twee weken extra bloedbuizen afgenomen. Dit gebeurt voorafgaand aan de chemotherapie, op het moment dat er ook al standaard bloed wordt afgenomen. Het bloed voor het onderzoek kan uit hetzelfde infuus worden afgenomen. Patiënten hoeven dus niet apart geprikt te worden.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Liquid biopsies and imaging

Website

Ga naar studie website

Kankersoort

  • borstkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

100

Initiatiefnemers

UMC Utrecht

Coördinatoren

Drs. Liselore Janssen, arts-onderzoeker, UMC Utrecht

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.

Vermelding in Trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
Liquid biopsies en beeldvorming

Kijk op UMCU LIMA-studie voor nog meer patiënteninformatie over dit onderzoek.

Datum laatste controle

10-04-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.