Onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide darmkanker met een BRAF V600E-mutatie. In deze nieuwe behandeling worden de medicijnen encorafenib en cetuximab in combinatie met chemotherapie gegeven.
Het doel van dit inleidend (‘veiligheidsinleidingsonderzoek’) is om te bestuderen of de medicijnen encorafenib en cetuximab in combinatie met chemotherapie (mFOLFOX6 of FOLFIRI) veilig zijn en gunstige effecten hebben op darmkanker met een BRAF V600E-mutatie. In dit onderzoek wordt onderzocht wat de meest verdraagbare combinatie is, voorafgaand aan het hoofdonderzoek.
Het doel van het hoofdonderzoek (na dit veiligheidsinleidingsonderzoek) is om meer te weten te komen over de effecten van de onderzoeksmiddelen (encorafenib en cetuximab) in combinatie met chemotherapie (mFOLFOX6 of FOLFIRI genoemd) voor de behandeling van uitgezaaide darmkanker met BRAF V600E-mutant. Deze onderzoeksmiddelen zijn experimentele geneesmiddelen omdat ze in Nederland niet als combinatie zijn goedgekeurd als eerste behandeling voor uitgezaaide darmkanker met BRAF V600E-mutant.
Ja. Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in verschillende groepen. Alle groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten vooraf niet in welke groep ze terechtkomen.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken.
Pre-keuring en geschiktheidsonderzoek:
Eerst wordt nagegaan of de patiënt geschikt is om mee te kunnen doen aan deze studie.
Tijdens de pre-keuring wordt aan de hand van een stukje tumorweefsel onderzocht of er sprake is van een BRAF V600E-mutatie. Soms is er nog tumorweefsel beschikbaar, als er geen tumorweefsel meer is, dan wordt er een nieuw stukje weefsel uit de tumor weggenomen.
Wanneer gebleken is dat de patiënt een BRAF V600E-mutatie heeft, wordt tijdens het geschiktheidsonderzoek verder gekeken of de patiënt geschikt is om deel te nemen. Hiervoor worden er diverse onderzoeken gedaan, waaronder:
Behandelfase:
Wanneer de patiënt geschikt is bevonden voor dit onderzoek, start de behandelfase. Door loting wordt bepaald in welke behandelgroep de patiënt terecht komt.
Behandelgroep 1:
Behandelgroep 2:
Deelnemers uit groep 1 en 2 schrijven in een dagboek de datums en tijdstippen van inname van de capsules encorafenib.
Bezoeken en metingen:
1 cyclus duurt 28 dagen. De patiënt komt 1 x per 2 weken naar het ziekenhuis. Tijdens de bezoeken gebeurt onder andere het volgende:
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben.
De meest voorkomende bijwerkingen van encorafenib zijn:
Zeer vaak voorkomende bijwerkingen van cetuximab zijn:
De bijwerkingen van de chemotherapie-middelen neemt de arts voor de start van de behandeling door met de patiënt.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Pfizer Inc.
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in Trialregister:
Nederlandse titel
Een open-label, multicenter, gerandomiseerd, fase 3-onderzoek van encorafenib plus cetuximab met of zonder chemotherapie vergeleken met standaard zorgtherapie met een inleiding van encorafenib en cetuximab plus chemotherapie bij deelnemers met darmkanker met metastatische BRAF V600E-mutant
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.